STT jau žino, kas nutekino saugumiečių pažymą

Pareigūnai paskelbė išsiaiškinę, kas žurnalistams nutekino Valstybės saugumo departamento pažymą apie Rusijos grėsmes. Įtarimai šiuo metu dar niekam nėra pareikšti, tyrimas tęsiamas. Todėl kol kas neskelbiama nusikaltimą padariusio žmogaus ar žmonių pavardės. 

Spėjama, kad pareigūnai apklausė ir prezidentės patarėją D.Ulbinaitę.<br>M.Kulbio nuotr.
Spėjama, kad pareigūnai apklausė ir prezidentės patarėją D.Ulbinaitę.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Vytautas Valentinavičius

Nov 14, 2013, 5:10 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:05 AM

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintas Ivanauskas ketvirtadienį informavo, kad jo vadovaujamame ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl piktnaudžiavimo ir valstybės paslapties atskleidimo, yra gauti duomenys, kurie leidžia konstatuoti, kaip įslaptinta informacija pateko į žiniasklaidos priemones ir kas iš valstybės tarnautojų tame dalyvavo.

Generalinė prokuratūra ir STT nekomentuoja gandų, kad tarp apklaustųjų dėl pažymos nutekinimo buvo ir prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Daiva Ulbinaitė, kuri vadovauja Spaudos tarnybai ir atsakinga už bendravimą su žurnalistais.

Ketvirtadienį pasklido gandai, kad STT apklausė D.Ulbinaitę. Portalo lrytas.lt žurnalistai D.Ulbinaitės ieškojo kelias valandas, tačiau jos tarnybinis mobilusis telefonas nuo pietų buvo išjungtas. D.Ulbinaitės kolegos aiškino, kad ji yra susitikime, tačiau daugiau informacijos neteikė.

Paklausus, ar D.Ulbinaitė buvo apklausta, Prezidentūra pranešė negalinti komentuoti ikiteisminio tyrimo.

Vakare susisiekus su D.Ulbinaite ji pakartojo Prezidentūros poziciją ir teigė negalinti komentuoti tyrimo peripetijų.

"Prezidentūros darbuotojai tyrimo nekomentuos", - sakė D.Ulbinaitė.     Ketvirtadienį apie tyrimo rezultatus buvo informuotos atitinkamos valstybės institucijos, kurios turėtų priimti sprendimus dėl leidimų dirbti su įslaptinta informacija bei toliau eiti užimamas pareigas. Taip pat, vadovaujantis Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nustatyta tvarka, yra kreiptasi į Lietuvos Respublikos paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją prašant pateikti išvadą dėl Valstybės saugumo departamento suteiktos informacijos slaptumo žymos pagrįstumo.

Tik tuomet, kai tokia išvada bus pateikta, bus galima tinkamai įvertinti ir pagal LR baudžiamąjį kodeksą kvalifikuoti padarytą veiką. Atsižvelgiant į tai, kad šis neužbaigtas ikiteisminis tyrimas yra susijęs su valstybės paslaptį sudarančia informacija, svarbūs procesiniai sprendimai dar bus priimami, taip pat siekiant užtikrinti nekaltumo prezumpciją visų jame dalyvaujančių proceso dalyvių atžvilgiu, tyrimui vadovaujančio prokuroro G. Ivanausko sprendimu detalesnė informacija apie tyrimą šiuo metu negali būti teikiama bei viešinama, kaip kenkianti tyrimo sėkmei. Minėtas tyrimas dėl valstybės paslaptį sudarančios informacijos atskleidimo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente buvo pradėtas šių metų spalio 31 d., jį atlikti buvo pavesta STT.

STT aiškindamasi, kas nutekino Saugumo departamento pažymą jau apklausė kelis naujienų agentūros BNS žurnalistus ir Seimo darbuotoją. Dvi BNS žurnalistės buvo kviečamos į apklausą STT būstinėje, iš jų buvo paimti kompiuteriai. Iš žurnalistų buvo reikalauta atskleisti savo informacijos šaltinius. 

Toks pareigūnų elgesys sukėlė didelį rezonansą visuomenėje. Jį pasmekė dauguma politikų, žmogaus teisių gynėjų ir šalies vadovų. 

VSD pažyma apie Rusijos keliamas grėsmes ir bandymus kompromituoti šalies vadovus buvo paskelbta prieš porą savaičių. Kai kurie politikai tvirtina, kad pažyma galėjo būti nutekinta iš Prezidentūros, nes pažymoje daugiausiai buvo kalbama apie D.Grybauskaitę. Vienas konservatorių lyderių Vytautas Landsbergis pareiškė, jog nutekinus informaciją apie būsimas grėsmes prezidentė "pasiskiepijo" nuo būsimų provokacijų artėjant rinkimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.