Kaunas nustebęs: pas mus atvažiuoja JT generalinis sekretorius?

Kauno akademinė bendruomenė laukia išskirtinio svečio – sekmadienį Kaune lankysis ir viešą paskaitą Vytauto Didžiojo universitete (VDU) skaitys Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 15, 2013, 9:38 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:53 AM

Politikui, kuris vienareikšmiai vadinamas aukščiausio rango kada nors Kaune viešėjusiu svečiu, sekmadienį bus iškilmingai įteiktos VDU garbės daktaro regalijos.

Istorinis vizitas

„Ban Ki-moono vizitas Lietuvoje yra istorinis įvykis: šalyje pirmą kartą per jos narystės JT istoriją lankysis ir su aukščiausiais šalies vadovais susitiks šios organizacijos generalinis sekretorius.

VDU garbės daktaro vardas B.Ki-moonui bus suteiktas už nuolatinį siekį konsoliduoti tarptautinės bendruomenės pastangas sprendžiant pasaulinius iššūkius, viešosios diplomatijos idealų sklaidą ir nuolatines pastangas bei iniciatyvas taikai ir saugumui pasaulyje užtikrinti“, - rašoma VDU išplatintame pranešime.

Šiuo metu vyksta intensyvūs pasiruošimo vizitui darbai. VDU atstovai sakė iki menkiausių smulkmenų derinantys garbaus svečio priėmimo detales. Renginyje laukiama ne tik gausios JT generalinį sekretorių lydinčios delegacijos, bet ir visų Lietuvoje reziduojančių užsienio diplomatų, Vyriausybės narių.

Svečią nori pasveikinti ir Kauno meras

Kauno meras Andrius Kupčinskas lrytas.lt žurnalistui sakė, kad rengiantis ypač aukšto rango svečio vizitui savivaldybės lėšomis tvarkomos VDU, kur jis viešės, prieigos.

„Man skambino, vėliau laišką parašė VDU atstovas, aš jį persiunčiau administracijai, nurodžiau atkreipti dėmesį į universiteto pageidavimus“, - sakė A.Kupčinskas.

Kauno meras pripažino gerai dar nežinantis sekmadienį vyksiančio svečio sutikimo detalių, tačiau tikino, kad savivaldybės atstovai jame tikrai dalyvaus.

„Visais klausimais rūpinasi Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus. Jie turėtų disponuoti išsamia informacija apie būsimą vizitą“, - sakė Kauno meras A.Kupčinskas.

Tarptautinių ryšių kuratoriui JT vadovo vizitas - naujiena

Lrytas.lt pasidomėjus, kaip istoriniam itin aukšto rango pareigūno vizitui ruošiasi Kauno savivaldybė, paaiškėjo keistų faktų.

Juokinga vien tai, kad apie sekmadienį vyksiantį Ban Ki-moono vizitą, Kauno savivaldybės Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus vadovas Raimundas Šmitas sužinojo tik iš lrytas.lt žurnalisto.

„O kur jis atvažiuoja?“ - paklausus, kaip Kaunas ruošiasi istoriniam pasaulinio garso politiko vizitui, sakė R.Šmitas.

Valdininkas tikino apie būsimą JT generalinio sekretoriaus apsilankymą VDU nieko nežinantis. Esą kita šio skyriaus darbuotoja darbo reikalais lankėsi kitoje aukštojoje mokykloje ir ten nieko neišgirdusi apie planuojamą Ban Ki-moono apsilankymą.

„Kas sakėte atvažiuoja? JT generalinis sekretorius?.. Netikėčiau, net įdomu pasidarė, pasižiūrėsime patys, informacijos apie tai mes nesame gavę. Galėtų taip būti, tačiau labai abejoju ar tokio aukšto rango politikas, nenuvertinant nei Kauno, nei VDU, čia atvažiuotų. Jūs man pasakėte labai įdomią žinią“, - sakė Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus vadovas R.Šmitas.

Pinigų negavo, todėl miesto nepuošia

Kauno savivaldybės miesto tvarkymo skyriaus atstovai sakė žinantys apie sekmadienį atvykstantį garbųjį svečią.

„Šį vizitą organizuoja Užsienio reikalų ministerija kartu su VDU. Mes papildomai pinigų miesto tvarkymui negavome, todėl žolės žaliai nedažysime ir lapų prie medžių neklijuosime. Miestas JT vadovą pasitiks toks, koks yra iš tikrųjų“, - sakė Miesto tvarkymo skyriaus atstovai.

Iš sostinės atvykstantį JT generalinio sekretoriaus kortežą Kauno prieigose pasitiks ir lydės vietos kelių policijos ekipažai.

Planuojama, kad automobiliai su Ban Ki-moonu ir jį lydinčia delegacija nuo kelio Vilnius-Kaunas vyks Savanorių prospektu, nusileis nuo kalno ir pasukę į Kęstučio gatvę pasieks VDU. Šioje gatvėje renginio metu policija ketina riboti automobilių eismą.

Lrytas.lt žiniomis, vizito metu bus imtasi neeilinių saugumo priemonių, kalbama, jog JT vadovą lydės ne tik Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnai, bet ir jo asmens sargybiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.