Afganistano karo veteranai šaudosi žodžių kulkomis

Afganistano karo pragarą tarnaudami sovietų kariuomenėje perėję lietuviai iki šiol neranda bendros kalbos. Regis, vieningais turintys būti karo veteranai pykstasi tarpusavyje, jų konfliktai jau persikėlė į teismų sales.

Karo Afganistane pragarą perėję lietuviai iki šiol neranda bendros kalbos.<br>N.Povilaičio nuotr.
Karo Afganistane pragarą perėję lietuviai iki šiol neranda bendros kalbos.<br>N.Povilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 16, 2013, 6:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:10 AM

Šeštadienį Kaune vykstančioje Lietuvos Afganistano karo veteranų bei kitų karinių konfliktų asociacijos konferencijoje taip pat aidėjo barniai ir nuoskaudos.

Šiuo metu karo Afganistane dalyvius vienija 21 organizacija. Kaune susirinko daugumos jų atstovai, tačiau trūko skirtingą požiūrį į veteranų veiklą turinčių sostinės atstovų.

Renginyje nedalyvaujantys žmonės sulaukė daugiausia piktų žodžių. Esą jie sau prisiima visos organizacijos nuveiktus darbus, taip pat tarptautinėms veteranų organizacijoms rašo negražius laiškus, kuriuose dergia lietuvius.

„Daugiau nei per šešerius metus asociacija nesugebėjo nuveikti jokio darbo - tokį kaltinimą teko girdėti. Keliems pasakiau, jog mūsų konferencijoje ne tik nepageidaujami būsite, bet ir gėdą darantys visam „afganų“ vardui“, - piktinosi kalbėtojai.

Kritikos sulaukė ir Lietuvos Afganistano karo veteranų bei kitų karinių konfliktų asociacijos vadovas Juozas Natulkevičius. Jam priekaištauta dėl nesugebėjimo susitarti su oponentais bei niekur nevedančio užsispyrimo. Keli konferencijos dalyviai net kėlė klausimą ar asociacijos vadovas gali vadovauti renginiui.

„Jei aš netinkamas, spręsti ne tau, o konferencijai“, - atrėžė pirmininkas.

Tarpusavyje nesutariantys veteranai ginčijosi ir dėl internetinės svetainės. Prieš metus buvo paprašyta, jog kiekvieno miesto veteranus vienijančios organizacijos pervestų po 50 litų. Tačiau šią pinigų sumą sukrapštė toli gražu ne visi, vos 14 regioninių organizacijų.

„Mes kalbame skirtingai, netgi labai negražiai, nors esame broliai, kartu kariavę. Todėl reikia baigti šią nesantaiką, tapti vieningais, grįžti į tuos laikus, kokiais buvome prieš 20 metų. Pamirškime nuoskaudas, mes esame stipriausiai, tad turime pradėti dialogą ir įkurti vieną organizaciją“, - sakė asociacijos pirmininko pavaduotojas Gintautas Labanauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad iki šiol tinkamai nėra reglamentuotas karo Afganistane dalyvių teisinis statusas.

„Kažkuri vyriausybė mums suteikė nukentėjusių nuo agresijos statusą. Nuo kokios agresijos mes nukentėjome? Mums reikia karo veteranų statuso, kad vyriausybė galėtų padėti pensija, gydymu ar kitomis socialinėmis garantijomis. Tai yra tai, ko mes nusipelnėme kariaudami, kai kiti gulėjo ant krosnies ir kojines mezgė“,- G.Labanauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.