Kauniečiai labiausiai nori tapti kelių policijos pagalbininkais

Ar aukotumėte laisvą laiką patruliavimui gatvėse su policijos pareigūnais? Tokį ryžtą parodė net keli šimtai policijos rėmėjais tapusių kauniečių, tačiau aktyvių pagalbininkų yra kelis kartus mažiau. Pasitaiko, kad rėmėjų paslaugų tenka ir atsisakyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2013-11-16 18:37, atnaujinta 2018-02-20 08:10

Didžiausiu būriu rėmėjų šiuo metu gali pasigirti Kauno policijos patrulių rinktinė – 56. Nuo šio padalinio nedaug atsilieka Kelių policijos valdyba, turinti 51 rėmėją, Žaliakalnio policijos komisariatas – 43 pagalbininkus, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Didžiulis noras talkinti kelių policijai siejamas su slapta puoselėjama viltimi pačiam išvengti nuobaudos už galimus kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Kita vertus, daug rėmėjais tapusių kauniečių nuoširdžiai nori pagelbėti pareigūnams geriau atlikti savo pareigas, todėl esant būtinybei neatsisako talkinti. Per porą pastarųjų metų policijos rėmėjų skaičius kito nedaug, žmonių kaita – taip pat labai menka.

Pataria įvertinti galimybes

„Norėdamas tapti policijos rėmėju žmogus turėtų įvertinti savo galimybes padėti, mat kartais tenka dirbti vakarais, savaitgaliais, poilsio dienomis“, – patarė Kauno policijos Prevencijos skyriaus viršininkas Tauris Stauskis.

Esant poreikiui pareigūnai tiesiog skambina telefonu rėmėjams ir kviečia prisidėti prie rengiamų reidų arba prevencinių priemonių.

Pasak Žaliakalnio policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininko Viliaus Veličkos, jo kolegoms aktyviai talkina tik 7 rėmėjai, nors sąraše – gerokai daugiau pavardžių.

„Ne visi žmonės gali aukoti savo laiką, o juos skatinti galime taip pat tik nematerialiomis priemonėmis“, – aiškino komisariato atstovas.

Pajėgas didina rugsėjį

Visi galintys talkinti policijai rėmėjai kviečiami pirmosiomis rugsėjo dienomis, kai prasideda nauji mokslo metai, pabyra į gatves po vasaros atostogų išsiblaškę moksleiviai ir reikia budėti prie pėsčiųjų perėjų.

Patruliams labai praverčia papildomos pajėgos ir didelių viešų renginių metu, kai vienoje vietoje susiburia daug žmonių ir padaugėja teisės pažeidimų.

Rėmėjai dalyvauja rengiant reidus į socialinės rizikos šeimas, vairuotojų patikrinimus keliuose, užkertant kelią vagystėms iš automobilių.

Šiemet per 10 mėnesių jie dalyvavo 296 tiksliniuose reiduose ar priemonėse, iš viso dirbo 1342 valandas ir padėjo policijos pareigūnams atskleisti 4 galimas nusikalstamas veikas, taip pat 652 administracinės teisės pažeidimus. Didžioji dalis – kelių eismo taisyklių pažeidimai.

Pamato, kaip dirba pareigūnai

„Policijos rėmėjas – tai viena visuomenės bendravimo ir bendradarbiavimo su policijos pareigūnais formų, padedančių pamatyti policijos darbą iš vidaus ir paskleisti šią informaciją bendraujant su aplinkiniais“, – mano Santakos policijos komisariato viršininkas Raimondas Abugelis.

Šis komisariatas turi net 12 jaunųjų rėmėjų. Jie dar nepadeda tirti nusikalstamų veikų, tačiau aktyviai dalyvauja įvairiose sporto varžybose, konkursuose, kartu su pareigūnais lanko tardymo izoliatoriuje atsidūrusius bendraamžius.

„Moksleivių indėlis skatinant sveiką gyvenseną, neprasilenkiantį su įstatymais gyvenimo būdą – labai reikšmingas“, – įsitikinęs R.Abugelis.

Į šiuos paauglius komisariato vadovas žvelgia kaip į būsimuosius kolegas, galbūt teisininkus. Dauguma jų ketina tęsti šeimos tradicijas.

Skuba, kai prireikia vertėjo

Kaip atrodo įprasto policijos rėmėjo paveikslas?

„Labai skirtingi žmonės: turime ir statybininkų, ir aukštojo mokslo įstaigų dėstytojų“, – tikino Kauno policijos Prevencijos skyriaus viršininkas T.Stauskis.

Tarp rėmėjų gausu studentų, saugos tarnybų darbuotojų, buvusių policijos pareigūnų. Dauguma pagalbininkų yra iki 40 arba per 50 metų.

Šiuo metu teisininku dirbantis kaunietis 30 metų Edvinas Polzunovas policijos rėmėju tapo prieš dešimtmetį. „Norėjau dirbti policininku, bet gyvenimas pasisuko kitu kampu ir gavau finansiškai patrauklesnį darbo pasiūlymą, tačiau ši sritis man nėra svetima, o veikla teikia malonumą“, – pasirinkimo priežastis aiškino vyriškis.

Iš pradžių jis dažnai lydėdavo policininkes moteris į socialinės rizikos šeimas, tačiau jau kelerius metus talkina pareigūnams, kai prireikia vertėjo iš anglų kalbos.

„Mano telefono numerį turi visų miesto policijos komisariatų vadovai.

Jie žino, kad šioje situacijoje galiu padėti“, – aiškino E.Polzunovas. Dažniausiai vyriškio paslaugų prireikia didelių miesto renginių metu, kai atvyksta daug užsieniečių.

Ar teko kokiu nors atveju pasinaudoti policijos rėmėjo pažymėjimu?

„Ne, pareigūnai mane ir taip gerai pažįsta“, – juokėsi E.Polzunovas.

Landų patariama neieškoti

Policijos rėmėju gali tapti neteisti, nepriekaištingos reputacijos, 18 metų sulaukę asmenys.

Jiems iš pradžių rengiamos 2 savaičių trukmės paskaitos, kurių metu aiškinama, kaip reikia elgtis įvairiose situacijose, bendrauti su asmenimis, mokoma suteikti pirmąją pagalbą, supažindinama su specialiosiomis priemonėmis ir jų naudojimo tvarka.

Policijos rėmėjui įteikiamas pažymėjimas, o patruliavimo metu išduodamas ženklelis.

Savarankiškai, nedalyvaujant policijos pareigūnams rėmėjas negali dirbti ir atlikti pareigų.

Šiemet vienas kaunietis buvo priverstas palikti policijos rėmėjų gretas, nes būdamas gerokai įkaušęs sukėlė muštynes, o vėliau dar mėgino prisidengti turimu policijos rėmėjo pažymėjimu.

361

Tiek rėmėjų šiuo metu turi Kauno policija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.