Jungtinių Tautų vadovui – akademinės bendruomenės pagarba

Vizitą Lietuvoje tęsiantis Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas atvyko į Kauną ir pasidabino Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro regalijomis.

Vytauto Didžiojo universitete vykusiose iškilmėse dalyvavo politikai, mokslininkai, diplomatai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vytauto Didžiojo universitete vykusiose iškilmėse dalyvavo politikai, mokslininkai, diplomatai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Nov 17, 2013, 3:59 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:58 AM

„Mūsų bendruomenė priima į savo gretas viešosios politikos profesionalą, žinomą diplomatą, kurio indėlis itin svarus siekiant tarptautinės bendrijos sugyvenimo, aktyviai sprendžiantį tarptautinius iššūkius“, - apie B.Ki-mooną kalbėjo VDU rektorius, profesorius Zigmas Lydeka.

Pasak jo, Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus indėlis itin svarbus sprendžiant švietimo, gamtosaugos, saugumo, žmogaus teisių problemas, mažinant skurdą.

Šiemet 25-ąją veiklos sukaktį švenčiantis atkurtasis VDU garbės daktaro vardą yra suteikęs 41 iškiliam visuomenės ir politikos veikėjui. Tarp jų – šalies prezidentui Valdui Adamkui. Prezidentas kartu su rektoriumi Z.Lydeka įteikė regalijas B.Ki-moonui ir pirmieji jį pasveikino.

„Labas“, - lietuvių kalba susirinkusiuosius pasveikino B.Ki-moonas, kuris vėliau savo paskaitoje daug dėmesio skyrė Lietuvos pasiekimams ir galimybėms.

Kas šią mokslo įstaigą sieja su B.Ki-moonu?

„Garbės daktaro vardas suteikiamas už nuopelnus universitetui arba Lietuvai. Šiuo atveju reikėtų kalbėti apie platesnį kontekstą“, - portalui lrytas.lt aiškino VDU rektorius Z.Lydeka.

Pasak jo, tokiu būdu pagerbiama Jungtinių Tautų vadovo pozicija, nuostatos, kurios turi įtakos ir akademinės bendruomenės veiklai.

„Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pareigos orientuotos į visos žmonijos gerovės didinimą, žmonijos ir gamtos darną, o tai atitinka ir mūsų pamatines vertybes“, - kalbėjo profesorius Z.Lydeka.

VDU Senatas lapkričio 13-ąją vykusiame posėdyje garbės daktaro vardą jau nusprendė suteikti Lenkijos prezidentui Bronislawui Komorowskiui, Jungtinės Karalystės žurnalistui Edwardui Lucasui, Lietuvos diplomatui, teisininkui Vygaudui Ušackui bei filosofijos profesoriui Kęstučiui Skrupskeliui. Jiems regalijos bus įteiktos vėliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.