Kalbos komisija nepritaria dvikalbėms lentelėms ir lenkų kalbos vartojimui

Valstybinė lietuvių kalbos

Lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 17, 2013, 10:06 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:05 AM

Komisija teigia, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguoto kultūros viceministro Edvardo Trusevičiaus vadovaujamos darbo grupės parengtas Tautinių mažumų įstatymo projektas praktiškai įteisintų dvikalbystę, o tai prieštarautų Konstitucijai.

„Reikalavimas suteikti teisę bendrauti tautinės mažumos kalba reiškia, kad savivaldybių darbuotojams būtų privaloma mokėti ne tik valstybinę, bet ir vieną ar kelias tautinių mažumų kalbas“, - rašoma VLKK pastabose, kurios skelbiamos komisijos interneto svetainėje.

Kalbos komisija taip pat perspėjo, kad dvikalbės gatvių pavadinimų lentelės galėtų trikdyti policijos, greitosios pagalbos ir gelbėjimo tarnybų veiklą.

„Pavadinimai dviem kalbomis galėtų trikdyti policijos, medicininės pagalbos, gelbėjimo tarnybų veiklą, nes, pavyzdžiui, gatvių lentelėse teikiami verstiniai pavadinimai įvardytų kitą gatvę, jie nesutaptų su realiais (oficialiai registruotais) pavadinimais, t. y. Ąžuolų g. ir ul. Dębowa yra du skirtingi pavadinimai, jais negali būti įvardijama ta pati gatvė“, - rašoma pastabose.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguoto kultūros viceministro E.Trusevičiaus vadovaujama darbo grupė yra parengusi Tautinių mažumų įstatymo projektą, kuris leistų dvikalbius užrašus vietovėse, kur tautinės mažumos atstovai sudaro ne mažiau nei 25 proc. gyventojų.

Lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose, rusai - Visagino savivaldybėje.

Pagal siūlomą įstatymą įstatymą, šiose savivaldybėse lenkų kalba būtų leidžiama raštu ir žodžiu kreiptis į vietos valdžios pareigūnus, ir reikalauti atsakymų tautinės mažumos kalba.

Įstatymo projektas parengtas dar pavasarį, bet jis kol kas net nesvarstytas Vyriausybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.