L.Balsys: „Prezidentės darbotvarkėje negali būti neskelbtinų dalykų“

Prokurorai paskelbė, kad jau žinoma, kas galėjo nutekinti slaptą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą žurnalistams, tačiau pavardės dar neatskleidžiamos. Nors dėl šio skandalo daugiausia dėmesio sulaukia Prezidentūra, šalies vadovė dievagojasi, jog VSD pažymos niekas iš ten nutekinti negalėjo.

Laidoje dalyvavo L.Balsys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laidoje dalyvavo L.Balsys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2013, 8:25 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:18 AM

Apie prezidentės laikyseną laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su Daiva Žeimyte kalbėjosi buvęs Dalios Grybauskaitės patarėjas Linas Balsys bei politologas Lauras Bielinis.

- Penktadienį prezidentė pareiškė, jog Prezidentūra niekuo dėta dėl VSD pažymos nutekinimo. Pone Bielini, ar Jus įtikino toks pasisakymas?

- Kaip gali politikas dar nesibaigus tyrimui įvardinti, kas gali būti šaltinis, kas ne. Tą gali paskelbti tik po tyrimo įvykęs teismas. Prezidentė savotiškai daro įtaką.

- O gal prezidentė žino daugiau?

- Jeigu žino daugiau, tai tą turi pasakyti tyrėjams. Šiuo atveju nurodydama, kur galima ieškoti informacijos, kur ne. Ji leidžia suprasti, jog daro įtaką tyrimui.

- Pone Balsy, Jūsų neturėjo nustebinti toks pranešimas. Vargu ar galėjome tikėtis ko kito.

- Vyksta ikiteisminis tyrimas. Tokie pareiškimai galėtų būti traktuojami kaip spaudimo darymas ikiteisminiam tyrimui. Be abejonės tikėjausi, jog bus neigimas, kadangi prezidentė jau yra sakiusi, kad gina savo darbuotojus. Tyrimas vyksta ne dėl popieriaus lapo nutekinimo, bet valstybės paslapties, kaip informacijos, nutekinimo. Čia yra du skirtingi dalykai. Gal pažyma oficialiai ir buvo įregistruota 4 d.

Aš manau, jog VSD nemeluos, kad visiems adresatams į rankas ji pateko vienu metu. Būtų labai keista, jei staiga VSD direktorius pažymą atneša vieną dieną, o į Prezidentūrą dėl kažkokių priežasčių tris dienas neatnešama.

- Prezidentė sako, kad žodžiu išgirdo tą informaciją.

- Kai Seime vyko žurnalistų surengta konferencija, aš paklausiau Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotojo, ar jau apklausė ir prezidentę. Tokių atvejų jau yra buvę. Bet konkretaus atsakymo taip ir neišgirdau.

- Prezidentė sako, kad pagal procedūrą, kol pažymos nepamato ji, niekas kitas Prezidentūroje negali jos gauti. Tai reikia suprasti, jog ji jos nepamatė iki kol neprasidėjo teisminiai tyrimai? Keisti dalykai.

- Na visko gali būti, bet pagal Lietuvos valdžios struktūrą, žvalgybos pareigūnai, kurie tiesiogiai atsiskaito prezidentei, yra pirmas adresatas. Jiems pirmiausia turi papulti informacija. Valstybės vadovė bet kada gali išsikviesti VSD direktorių, kaip ir direktorius gali pasiprašyti pas prezidentę, jei turi svarbios informacijos. Aukšti valstybės pareigūnai su prezidente dažniausiai šneka vieni du, niekas nežino apie ką.

- Pone Bielini, prezidentė specialiai painioja informaciją ar tiesiog meluoja?

- Sunku pasakyti. Jinai gina savo darbuotojus, ta reakcija gali būti spontaniška. Galbūt jai pačiai yra neaiškumų dėl savo aplinkos. Galim formuoti aibę prielaidų, bet faktų nežinom.

- Pone Balsy, kiek žmonių Prezidentūroje gali matyti tas pažymas?

- Viskas yra reglamentuota įstatymais, kas gali dirbti su slapta informacija. Valstybės paslapčių įstatyme yra parašyta, kad nors ir turi teisę susipažinti su slapta informacija, tam reikia turėti pretekstą, kodėl to reikia. Tokios institucijos, kaip Prezidentūra, politiškai yra labai uždaros. Prezidento kompetencija yra informacijos rodymas savo patarėjams ar dar kažkam.

- Spaudos atstovai gali susipažinti su tokia informacija?

- Jeigu turi visiško slaptumo žymę ir šalies vadovas to nori, tai manau, kad gali.

- Šiame skandale minima prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės pavardė. Buvo žinių, kad ir ją apklausė STT. Ar Jūs tuo tikėtumėt?

- Labai sunku kažką sakyti. Kai baigsis tyrimas, gal mes sužinosime.

- Ar Prezidentūrai, ypač prezidentei, būtų naudingas toks informacijos nutekinimas?

- (L.Bielinis) Jokiais aspektais politinės naudos čia nematau. Strategine prasme Lietuva prarastų labai daug.

- O prezidentė?

- (L.Bielinis) Tuo pačiu ir ji.

- (L.Balsys) Paprastai valstybių vadovai nereaguoja į jokius pranešimus spaudoje. Mūsų prezidentė iki šiol irgi nereagavo. Tokias pažymas su kažkokiom grėsmėm pastoviai mato ir premjeras, ir Seimo pirmininkė. Aš pats esu matęs. Bet jos žingsniui išeiti su viešu pranešimu turėjo būti rimta priežastis. Savo video pranešimą ji paviešino beveik tokiu pat metu, kaip ir BNS savo informaciją. Reiškia tai buvo apgalvota akcija.

- Tai gal visa istorija buvo suplanuota?

- (L.Balsys) Aš manau, kad tai buvo viešųjų ryšių žingsnis. Artėja rinkimai. Išorės priešų ieškojimas buria rinkėjus. Tą metodą naudojo visi. Šiuo atveju buvo padaryta didžiulė reputacinė žala Lietuvai, nes parodė, kaip dorojamasi su žiniasklaida.

- (L.Bielinis) Negalim teigti, kad tai viešųjų ryšių akcija, nors požymių turi. Rinkimams tai turėjo būti naudinga, tačiau viskas pakrypo ne taip.

- Pone Balsy, ar šitame skandale bus įvardinti kaltieji, ar bus rastas atpirkimo ožys?

- Aš labai norėčiau, kad būtų įvardinti kaltieji, nes esame teisinėje valstybėje. Prokuratūra turėtų aiškintis vykdytojus, užsakovus ar sistemą, kodėl tai įvyko.

- Turbūt šiuo atveju patogiau būtų rasti atpirkimo ožį.

- Žiūrint kam patogiau. Jeigu STT ir prokuratūra laiko save profesionalais, tai jiems būtų labai naudinga rasti tikrąją priežastį.

- Jūsų manymu, STT ir prokuratūra nederina šių veiksmų su Prezidentūra?

- Kadangi Prezidentūra yra labai uždara, šito galim nežinoti. Nors aš manau, kad prezidentės darbotvarkėje negali būti neskelbtinų dalykų. Galima nesakyti apie ką šnekėjo, bet kad vyko pokalbiai - reikėtų.

- Darbo partijos lyderiai pradėjo spekuliuoti apkaltos prezidentei tema. Pone Bielini, tikėjotės to sulaukti?

- Aš laukiau kažkokio žingsnio iš Darbo partijos, kadangi jie buvo užgožti kitų įvykių. Jie yra karštligiškai suinteresuoti išsaugoti rinkėjų dėmesingumą partijai ir tam tikroms pavardėms.

- (L.Balsys) Gal Darbo partija kaip nors ir siejasi, bet reiktų atsieti kalbas. Šita istorija galėjo būti, net jei nebūtų Darbo partijos.

- Ar yra bent menkiausia galimybė? Teisininkai sako, kad dar anksti kalbėti.

- (L.Bielinis) Tikrai ne mes turim apie tai kalbėti, o teisininkai.

- (L.Balsys) Šitos iniciatyvos gimsta Seime. Juk R.Pakso atvejis irgi ne iš kažkur nukrito. Prasidėjo politinis procesas.

- (L.Bielinis) Buvo atsiremta į konkrečius faktus, o šiuo atveju mes tik spėliojam.

- Santykis tarp prezidentės ir Seimo pirmininkės tampa beprecedente intriga. Ar visada taip buvo, kai Jūs dirbot?

- (L.Balsys) Lyg ir buvo geresni santykiai, kai pirmininke buvo Irena Degutienė. Vėliau pamatėm paviešintus I.Degutienės pokalbius, kad buvo baiminamasi, jog kažkas sekė, buvo bandoma sukiršinti. Santykiai gal ir buvo geresni, bet povandeninės srovės vyko.

- Kieno čia problema?

- Aš nežinau, visų institucijų turbūt, arba mūsų politinės kultūros neišsilavinimas.

- Dabar yra du asmenys: prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Kurios čia didesnė problema?

- Turėtų būti nė vienos, jos turėtų bendrauti.

- Ar prezidentė yra tas žmogus, kuris pirmas galėtų ištiesti ranką?

- Aš manau, kad tikrai gali. Galbūt nėra politinio tikslo taip daryti.

- Pone Bielini, ar iš jos dabartinės laikysenos galima spręsti, kad ji tikrai ruošiasi antrai kadencijai?

- Man net nekyla abejonių, kad jinai ruošiasi. Nebent įvyks kažkas pavojingo: faktų rinkiniai ar panašiai. Žinant jos ambicijas, suvokimą, ji to sieks labai stipriai.

- Ar VSD skandalas gali įtakoti jos reitingus?

- (L.Bielinis) Aišku gali, tik nežinau, į kurią pusę. Šios dienos pasisakymas jai neneša rinkiminės naudos.

- (L.Balsys) Sunku pasakyti, kada suveikia politiko reitingų augimas ar kritimas. Iki rinkimų liko apie pusę metų. Jeigu atsirastų kokie nors svarbūs faktai, gali būti, kad suveiktų. Dabar visuomenė siunčia tam tikrą neigiamą signalą. Bet manau, kad prezidentė kandidatuos.

- Ar Jūs matote jai konkurentų?

- (L.Balsys) Dar neiškelta pakankamai kandidatų.

- Tie, apie kuriuos kalbama viešoje erdvėje: A.Butkevičius, A.Paulauskas oficialiai iškelti.

- (L.Balsys) Labai neatsakinga būtų sakyti. Viskas priklausys nuo to, ar bus antras turas. Jei bus, tuomet nebegali prognozuoti nieko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.