Dėl ministro limuzino – sujudimas

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis aiškinasi, ar įsigydamas 195 tūkst. litų kainuojantį limuziną pagrįstai „perspjovė” pigesniu važinėjantį susisiekimo ministrą Rimantą Sinkevičių.

Dviem ministerijoms pasiūlyto automobilio „Volkswagen Phaeton” kaina skiriasi daugiau kaip 30 tūkst. litų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dviem ministerijoms pasiūlyto automobilio „Volkswagen Phaeton” kaina skiriasi daugiau kaip 30 tūkst. litų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Nov 19, 2013, 6:05 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:15 AM

Aplinkos ministerijos darbuotojai šiomis dienomis intensyviai ieško skirtumų tarp jų išrinkto prabangaus „Volkswagen Phaeton” ir tokio pat automobilio, kuriuo neseniai apsirūpino Susisiekimo ministerija, rašo „Lietuvos rytas“.

Pasirodo, nors abu ministrai važinės tokio pat modelio automobiliais, kuriais juos aprūpina ta pati bendrovė, vienas kainuoja 164 tūkst. litų, o kitas – 195 tūkst. litų.

Kainų skirtumo mįslė suglumino ir patį V.Mazuronį. Ministras vakar pavaldiniams nurodė kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą ir išsiaiškinti, ar ministerijos organizuotas viešasis pirkimas naujam automobiliui įsigyti vykdytas skaidriai, ar nebuvo pažeidimų, ar valstybės lėšos panaudotos efektyviai.

Anot V.Mazuronio, paaiškėjus, kad pirkimas vyko neskaidriai arba pasiūlyta automobilio kaina yra didesnė nei rinkos, būtų svarstoma galimybė jo atsisakyti: „Galbūt dar yra galimybių kainą pakeisti, o jeigu ne, liks vienintelė išeitis – nepasirašyti sutarties ir nutraukti pirkimą.”

Rinkosi iš vieno varianto

Konkurso būdu išsirinktas naujasis automobilis Aplinkos ministerijai turėjo būti pristatytas tik kitąmet. Pirkimas buvo vykdomas mažiausios kainos principu, bet konkurse dalyvavo tik vienas tiekėjas.

Iš pradžių įtarta, kad automobilį, kuriuo turėtų važinėti V.Mazuronis, gerokai pabrangino specialūs žibintai, kurių esą nėra R.Sinkevičių vežiojančiame limuzine. Bet tai nepasitvirtino – jie įskaičiuoti į bazinę kainą.

Tada Aplinkos ministerijos specialistai ėmė lyginti abiejų „Volkswagen Phaeton” salonus: gal V.Mazuronis bus vežiojamas ant brangesne oda apvilktų sėdynių?

Valdininkai atkreipė dėmesį ir į aplinkos ministrui pasiūlytame automobilyje sumontuotą patobulintą mašinai statyti skirtą vaizdo sistemą. Gali būti, kad susisiekimo ministro automobilyje tokios nėra.

Derėtis dėl kainos negali

Skirtumų tarp ministrų automobilių vakar ieškojo ir Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas, tačiau jis „Lietuvos rytui” pripažino, kad ir jam nesueina galai: „Mano nuomone, kainų skirtumas – didokas. Peržiūrėjau visus dokumentus ir atsakymo, kodėl taip yra, neradau. Papildomos įrangos yra, bet ji neturėtų tiek išauginti kainos.”

Todėl ministerijos specialistams vakar buvo nurodyta iki trečiadienio parengti išvadas, ar kaina už siūlomą įsigyti automobilį pagrįsta.

Valdininkai turės palyginti, ar nebūtų pigiau užsisakyti siūlomą modelį ir papildomą įrangą.

„Jeigu bus nustatyta, kad bent vienu litu už ką nors permokame arba pardavėjai siūlo kokius nors prabangos elementus, kurių mes net neprašėme, sutartį teks nutraukti”, – aiškino R.Klovas.

Viešųjų pirkimų procedūros nenumato galimybės derėtis ir prašyti konkurso dalyvio sumažinti pasiūlymo kainą, todėl atsisakiusi siūlomo automobilio ministerija privalės skelbti naują konkursą.

Įskaičiuotas ir pabrangimas

Tiesa, abejojama, jog kitas tiekėjas galėtų pigiau pasiūlyti įsigyti limuzino klasės keturiais ratais varomą automobilį su 170 kW galios dyzeliniu varikliu. Kitų prekių ženklų panašios klasifikacijos automobilių kaina yra gerokai didesnė.

Tai puikiai žino ir „Volkswagen Phaeton” tiekėjai. Jais prekiaujančios bendrovės pardavimų vadovas Tomas Visakavičius vakar paaiškino, kodėl nereikėtų lyginti dviejų ministerijų pirkinių.

Anot T.Visakavičiaus, ministrų automobiliai šiek tiek skiriasi ne tik komplektacija: „Aplinkos ministerijai siūlomas įsigyti automobilis yra su atnaujintu varikliu.

Be to, nuo spalio pabaigos dėl infliacijos ir kitų dalykų pabrango visi mūsų siūlomi modeliai.

Naujas kainas nustato gamykla. Tai daroma dukart per metus ir paprastai kaina kinta į didesnę pusę.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.