Ignalinos AE uždarymas bus finansuojamas ir po 2020-ųjų

Antradienį Europos Parlamentas balsavo dėl Bulgarijos, Lietuvos ir Slovakijos branduolinių reaktorių eksploatavimo nutraukimo pagalbos programos. Tai atskira programa, kuri 2014-2020 metų laikotarpiu rems atominių elektrinių, tarp jų ir Ignalinos atominės jėgainės, uždarymą.

„Džiugu, kad Lietuvai priimtas palankus sprendimas“, - teigia Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis.<br>D.Umbraso nuotr.
„Džiugu, kad Lietuvai priimtas palankus sprendimas“, - teigia Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 19, 2013, 1:51 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:58 AM

„Džiugu, kad Lietuvai priimtas palankus sprendimas“, - teigia Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis.

Ignalinos atominės elektrinės uždarymui finansuoti 2014-2020 metų laikotarpiu bus skirta daugiau kaip 450 milijonų eurų. Iš pradžių šis skaičius buvo kuklesnis – tik 230 milijonų eurų.

Pagalbos programoje taip pat numatyta ir palanki Lietuvai išimtis: Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimo teisiniu pagrindu bus laikoma ne Euratomo sutartis, o Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutarties 4 protokolas.

„Tai reiškia, kad Ignalinos atominės elektrinės uždarymas iš Europos Sąjungos lėšų bus finansuojamas ir po 2020-ųjų – iki planuojamo atominės jėgainės uždarymo pabaigos 2029-aisiais“, - teigia Z.Balčytis.

ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius Strasbūre pasveikino sėkmingai užbaigtas tarpinstitucines derybas dėl 2014–2020 m. ES daugiametės finansinės programos.

„Tai ilgai trukusio derybų proceso kulminacija ir gera žinia visiems Europos piliečiams. Biudžete numatytas finansavimas tokioms sritims kaip inovacijos, mokslo tyrimai, švietimas, Sanglaudos politika ar žemės ūkis neabejotinai prisidės prie ekonomikos skatinimo. ES daugiametis biudžetas yra pamatas, padėsiantis konsoliduoti fondus augimui ir darbo vietų kūrimu", - sakė viceministras V.Leškevičius.

Po diskusijų EP pritarė būsimajam daugiamečiam ES biudžetui ir padėjo pagrindą sklandžiai naujojo septynerių metų finansinio laikotarpio programų pradžiai nuo 2014 m. sausio 1 d.

„Beprecedentinio intensyvumo ir sudėtingumo derybos su EP buvo vienas didžiausių Lietuvos ir ankstesnių ES Tarybai pirmininkavusių šalių narių iššūkių, todėl šiandien galime pasidžiaugti, kad šis derybų rezultatas deramai atspindi mūsų pastangas ir  visų ES šalių piliečių ir verslo lūkesčius “, – sakė užsienio reikalų viceministras.

Patvirtintas daugiametis biudžetas, pasak viceministro V.Leškevičiaus, yra ilgai lauktas sprendimas, kuris atvers naujas galimybes Europos žmonėms.

Derybas dėl ES daugiamečio biudžeto galutinio patvirtinimo buvo svarbu užbaigti Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu tam, kad pagrindinių ES politikų, tokių kaip sanglauda ar žemės ūkis, finansavimui skirtos ES lėšos, dėl kurių dar 2013 m. vasario mėnesį buvo susitarta Europos Vadovų Taryboje, valstybes nares pasiektų laiku.

Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos finansų viceministras Algimantas Rimkūnas teigia, kad Europos Sąjungos tarybą tenkina susitarimas dėl 2014 metų ES biudžeto.

„Tarybos vardu norėčiau pasakyti, kad mes esame visiškai patenkinti susitarimu, kuris buvo pasiektas Taikinimo komitete lapkričio 12 dienos naktį. (...) Susitarta dėl realistiško biudžeto, kuris padės mums 2014 metais finansuoti naujas programas ir veiksmus, dėl kurių buvo bendrai susitarta derantis dėl 2014-2020 metų daugiametės programos“, - antradienį Europos parlamento plenarinėje sesijoje Strasbūre teigė A.Rimkūnas.

Anot jo, susitarimas leis kitąmet finansuoti prioritetines sritis.

„Džiaugiuosi, kad kompromisas skirtas tam, kad būtų finansuojamos pagrindinės prioritetinės politikos sritys, kurios rūpi ir Europos parlamentui, ir Tarybai. Tai yra inovacijos, augimas ir užimtumas, kova su jaunimo nedarbu, bet kartu ir prieglobstis migracijai ir Europos Sąjungos išorės sienų kontrolei. Be to, mes turėsime pakankamą maržą, kad galėtume reaguoti į nenumatytas aplinkybes, kurios gali rastis kitais metais ir dėl kurių ES turės imtis veiksmų“, - sakė viceministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.