Susipykę dėl P.Gražulio Seimo nariai išgelbėjo V.Uspaskichą

Seimas antradienį pradėjo dar vieną Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho teisinės neliečiamybės naikinimo procedūrą. Prokurorai nori teisti V.Uspaskichą už jo demonstruojamą akivaizdžią nepagarbą teismui. Tačiau šis svarstymas netikėtai žlugo politikams nesutarus, ar Petras Gražulis gali vadovauti prokurorų prašymą vertinsiančiai komisijai.  

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Nov 19, 2013, 1:32 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:01 AM

Prieš balsavus konservatoriams ir Darbo partijai, viskas pakrypo neprognozuojama linkme. Šio klausimo svarstymas antradienio vakarą buvo nutrauktas. Greičiausiai, kad ketvirtadienį viską teks pradėti iš naujo. 

O viskas prasidėjo gana ramiai. Procedūra pradėta be didelės intrigos ir įprasto V.Uspaskicho šou. Priežastis labai paprasta – Seimo narys vakar skubiai, esą asmeniniais reikalais, išvyko į Rusiją.

Generalinis prokuroras Darius Valys Seimo nariams teigė, kad ikiteisminio metu surinkti duomenys leidžia manyti, jog V.Uspaskichas šių metų liepą viešai žodžiu užgauliai pažemino teismą. Dėl to jis turėtų būti teisiamas.

Po to Seimas ėmėsi specialios komisijos, kuri turėjo įvertinti Generalinės prokuratūros prašymą, sudarymo. Pagal valdančiųjų susitarimą jai turėjo vadovauti Seimo narys Petras Gražulis. Komisija savo išvadas žadėjo pateikti per mėnesį, nors Seimo opozicija siūlė tai padaryti kur kas greičiau. Opoziciją stebino, kad Seimo dauguma komisijos pirmininku nutarė išrinkti skandalais garsėjantį P.Gražulį ir įtarinėjo, kad taip bus bandoma išgelbėti V.Uspaskichą.

Pradėjus balsavimą konservatoriai pareiškė, kad nepalaikys tokios komisijos sudėties ir balsavo „prieš“. Tą patį padarė ir V.Uspaskichą ginanti Darbo partija. Taip išėjo, kad dauguma Seimo narių balsavo prieš komisijos sudarymą, todėl toliau šis klausimas nebuvo svarstomas.

Po Seimo posėdžio parlamento vadovė Loreta Graužinienė teigė, kad klausimas dėl V.Uspaskicho bus svarstomas iš naujo.

LSDP V.Uspaskicho nepalaikys?

Socialdemokratai jau iš anksto pareiškė, jog neprieštaraus, kad V.Uspaskichas būtų teisiamas. Tai labai sunervino Darbo partijos lyderį. Jis iškart užsipuolė premjerą Algirdą Butkevičių, ėmė vėl kritikuoti Vyriausybės darbą.

Į teisėsaugos nemalonę V.Uspaskichas dar kartą pateko po to, kai buvo nuteistas Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje šių metų liepą.

Po teismo posėdžio išvykdamas iš Lietuvos į Rusiją Seimo narys kritikavo teisėjus ir nevyniojo žodžių į vatą.

„Tiesiai šviesiai kalbu – jie priimdami tokius sprendimus yra nusikaltėliai. Tegu jie mane apskundžia. Jie pabijos, jie bailiai, jie nesavarankiški“, - Vilniaus oro uoste pareiškė Darbo partijos dvasinis lyderis.

Šie žodžiai nebuvo praleisti pro teisėjų ir prokurorų ausis. Teisėsauga pradėjo tyrimą dėl teisėjų įžeidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.