VSD vadovas Seimui apie saugumo skandalą: „Nieko nežinau“

Valstybės saugumo departamento ir Generalinės prokuratūros vadovai nelinkę Seimo nariams atvirauti apie VSD slaptos pažymos paviešinimo žiniasklaidoje skandalą. Iškviestas į Seimą atsakyti į parlamentarų klausimus, VSD vadovas Gediminas Grina į visus iš anksto pateiktus klausimus atsakė vienodai: „Nieko nežinau.“  

Seimo posėdis.<br>M.Kulbio nuotr.
Seimo posėdis.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

Nov 19, 2013, 3:23 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:55 AM

„Aš gavau septynis klausimus kaip VSD direktorius, į kuriuos galėčiau atsakyti taip: pagal pirmą klausimą galėčiau pasakyti tiek, kiek yra spaudoje, tai nieko negalėčiau pakomentuoti. Apie antrą klausimą nieko nežinau, apie trečią klausimą nieko nežinau. Ketvirtas, penktas, šeštas ir septintas klausimas - faktiškai nieko nežinau, ir plius yra ikiteisminio tyrimo medžiaga“, - sakė G.Grina.

Ne ką daugiau galėjo papasakoti ir generalinis prokuroras Darius Valys. Jis tegalėjo pasakyti, kad praėjusią savaitę neišvyko į komandiruotę Amsterdame, nes vėl sugedo „Air Lituanica“ lėktuvas.

Į kitus Seimo narių klausimus VSD ir Prokuratūros vadovai atsakinėjo aptakiai. Jie teigė negalintys komentuoti vykdomo tyrimo, kaip VSD pažyma pateko pas žurnalistus, duomenų. Jie taip pat išsisuko nuo klausimų, ar pažyma galėjo būti nutekinta Prezidentūros darbuotojų.

Parlamentarai G.Grinos ir D.Valio prašė atsakyti, ar praėjusį ketvirtadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo išsikvietusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorių Saulių Urbanavičių ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pirmąjį pavaduotoją Žydrūną Bartkų, ar ji nurodė STT vadovams nereikšti įtarimų savo vyriausiajai patarėjai Daivai Ulbinaitei, ar nurodė generaliniam prokurorui skubiai grįžti į darbą, atšaukti komandiruotę į užsienį bei padaryti įtaką ikiteisminiam tyrimui, ar prezidentė arba jos įgalioti asmenys koordinavo veiksmus su Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos nariais ir VSD pareigūnais, kad būtų panaikinta slaptumo žyma ant pažymos.

Pareigūnų taip pat teirautasi, ar VSD darbuotojas spalio 30-ąją pateikė D.Ulbinaitei informaciją, kuri kitą dieną šifruotu elektroniniu ryšiu išsiųsta prezidentei, Seimo pirmininkei, ministrui pirmininkui, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui, užsienio reikalų ministrui, Vyriausybės kancleriui.

„Kodėl spalio 31 dieną VSD pareigūnas skambino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto patarėjui, klausdamas, ar komiteto pirmininkas jau susipažino su šios pažymos turiniu, o sužinojęs, kad dar ne, ragino kuo skubiau tai padaryti?“ - klausta G.Grinai ir D.Valiui adresuotuose klausimuose.

Išsamių atsakymų į šiuos klausimus Seimo nariai nesulaukė ir liko nusivylę. Jie vis tiek įtarinėjo, kad D.Valys į Amsterdamą neišskrido sąmoningai. 

„Tokių dalykų vertinimas nėra viešas dalykas“, - sakė G.Grina, paklaustas ar VSD pažymos nutekinimas padarė žalos valstybei.

„Ar yra Seime partijų, kurios jūsų manymu, gali būti naudojamos kaip įrankis artėjant prezidento rinkimams“, - klausė VSD vadovo opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Jis niekaip neišgirsta atsakymų, ar Lietuvos lenkų rinkimų akcija turi sąsajų su Rusijos saugumu. 

„To viešai komentuoti negaliu“, - sakė VSD vadovas.

„O ką jūs žinote?“ - neapsikentęs G.Grinos paklausė Seimo narys Povilas Gylys. Jis VSD ir Prokuratūros vadovo elgesį pavadino žeminančiu. Esą užsienyje tokie vadovai būtų jau seniai atleisti. 

„Aš nežinau, kada valstybės vadovė kviečiasi kokį nors vadovą. Taip pat nežinau, ką valstybės vadovė kitiems vadovams nurodinėja“, - savo atsakymus patikslino G.Grina.

Generalinis prokuroras antradienį dar negalėjo atsakyti, ar prokurorų veiksmai prieš apklaustus BNS naujienų agentūros žurnalistus buvo pagrįsti.

Seimo nariams taip pat kilo abejonių, kodėl prokuratūra nepareiškė niekam įtarimų dėl VSD pažymos nutekinimo, nors tai padarę asmenys jau yra nustatyti. 

Petras Gražulis po nerezultatyvios klausimų ir atsakymų sesijos pareiškė, kad reikia kuo greičiau keisti VSD ir Prokuratūros vadovų skyrimo tvarką, kad jie taptų atsakingi Seimui.  

Pareigūnai į Seimą pakviesti aiškintis dėl ikiteisminio tyrimo, pradėto BNS pranešus apie VSD perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę D.Grybauskaitę.

Vilniaus miesto apylinkės teismas įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.