Grąžino mineralinį vandenį

Biržų rajone esančio Likėnų reabilitacijos ligoninės parko lankytojai po beveik 10 metų pertraukos vėl galės atsigerti gydomojo mineralinio vandens. Rekonstruotoje biuvetėje ėmė trykšti sveikatos šaltinis.

Likėnų lankytojai atnaujintoje biuvetėje mineralinį vandenį gali gerti nemokamai.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Likėnų lankytojai atnaujintoje biuvetėje mineralinį vandenį gali gerti nemokamai.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Nov 20, 2013, 6:48 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:44 AM

Likėnų parke ant mineralinio vandens šaltinio esantis statinys, vadinamas biuvete, jau ne vienus metus stovėjo sukrypęs ir apleistas. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Jo viduje tryškusią garsaus Likėnų geriamojo mineralinio vandens srovę nostalgiškai prisimindavo į gydyklos parką užsukdavę žmonės.

Po to, kai biuvetėje buvo užsukta gydomojo vandens srovė, kai kurie vietos gyventojai jo pasirūpindavo patys.

Atėję prie parke esančių Smardonės upelio ištakų jie kibirais semdavo gydomąjį vandenį ir nešdavosi į namus.

Renovuoti biuvetę nusprendė naujas Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Ivanas Dorošas.

Likėnų reabilitacijos ligoninė yra jo vadovaujamos gydymo įstaigos dalis.

Biuvetės renovacijai prireikė maždaug pusės milijono litų.

„Dabar visi, kurie nori, galės nemokamai gerti biuvetėje čiurlenantį gydomąjį vandenį. Niekas už tai mokesčio nerinks”, – sakė I.Dorošas.

Biuvetėje trykštantis mineralinis vanduo išgaunamas iš daugiau nei pusės kilometro gręžinio. O didesnės koncentracijos mineralinis vanduo, naudojamas vonių procedūroms, imamas iš kilometro gylyje esančio sluoksnio.

Atnaujintą statinį saugo jo pastogėje įsitaisęs keraminis angelas. Jis savo rankose spaudžia vandens lašą. „Vilties angelu” pavadinta skulptūra tarsi simbolizuoja Likėnų siekį atgaivinti kadaise turėtą reputaciją.

Verslininkai norėjo nerealios kainos

Prieš 15 metų du mineralinio ir du gėlo vandens Likėnų gręžiniai atsidūrė privačios bendrovės rankose. Vėliau turtas parduotas bendrovei „Likėnų vandenys”.

Prieš kelerius metus mineralinio vandens gręžinių šeimininkai buvo pareiškę, kad eksploatuoti gręžinius jiems neapsimoka, nes tai labai brangiai kainuoja. Už ligoninei tiekiamą gydomąjį vandenį jie užsiprašė nerealios kainos.

Verslininkai tikino, kad eksploatacija atsipirktų, jei Likėnų reabilitacijos ligoninė už vieną kubinį metrą mineralinio vandens mokėtų 250 litų. Vėliau nusileido iki 120 litų už kubinį metrą, nes reabilitacijos įstaigai tai buvo per brangu.

Verslininkų planams eksploatuoti gręžinius nebuvo lemta išsipildyti. Šių metų pradžioje buvo paskelbtas „Likėnų vandenų” likvidavimas.

„Mums pavyko gręžinius įsigyti už maždaug keturis kartus mažesnę kainą, nei juos buvo įkainoję savininkai”, – džiaugėsi I.Dorošas.

Dar du „Likėnų vandenų” turėtus gėlo vandens gręžinius už 40 tūkstančių litų įsigijo Biržų rajono savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.