Seimo salėje – politiniai šūviai ir tylos skydai

Įgėlė prezidentei, po to bandė prie sienos remti jos statytinius. Tokiu ritmu vakar dirbo vis kiečiau ietis su Prezidentūra kryžiuojantis Seimas.

Parlamentarai įžvelgė, kad nė į vieną jų klausimą faktiškai neatsakę VSD vadovas G.Grina (kairėje) ir generalinis prokuroras D.Valys pasišaipė iš Seimo.<br>M.Kulbio nuotr.
Parlamentarai įžvelgė, kad nė į vieną jų klausimą faktiškai neatsakę VSD vadovas G.Grina (kairėje) ir generalinis prokuroras D.Valys pasišaipė iš Seimo.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris, Tadas Ignatavičius

Nov 20, 2013, 6:34 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:44 AM

Politikams rungtyniaujant, kuris pirmas išreikš karščiausią meilę teisėsaugos spaudžiamai žiniasklaidai, prezidentė Dalia Grybauskaitė suskubo pirmoji pateikti Seimui įstatymų pataisas, labiau ginančias informacijos šaltinius. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Seimas tokioms pataisoms vakar po pateikimo pritarė, bet atmetė D.Grybauskaitės pasiūlytą ypatingos skubos tvarką ir nugrūdo projektą giliai į stalčių.

Vėliau parlamentarai spaudė Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Generalinės prokuratūros vadovus: ar jie nemėgina išsukti slaptą saugumo pažymą galimai nutekinusios prezidentės?

Bet abu pareigūnai pabrėžtinai neatsakė kone į nė vieną klausimą ir sukėlė naują kai kurių valdančiųjų pykčio protrūkį.

Dega prezidentės kepurė?

Valdančiosios koalicijos viršūnėse jau neabejojama, kad minėtą VSD pažymą prezidentei prisidėjus naujienų agentūrai BNS nutekino jos patarėjai.

Todėl valdantieji svarsto, kad, teisėsaugai tai išsiaiškinus, D.Grybauskaitė per generalinį prokurorą Darių Valį dabar spaudžia visą tyrimą numarinti.

Iš esmės būtent apie tai sukosi visi septyni klausimai, kurie „tvarkiečių” siūlymu raštu buvo pateikti VSD vadovui Gediminui Grinai ir D.Valiui.

Be kita ko, buvo klausiama, ar saugumas nespaudė tyrimą atliekančios Specialiųjų tyrimų tarnybos pirmiausia kratyti Seimo darbuotojus, ar tiesa, kad pažymos turinį VSD pirmiau pateikė prezidentės patarėjai Daivai Ulbinaitei, o pačią pažymą aukščiausiems šalies pareigūnams – vėliau.

Bet G.Grina ir D.Valys didvyriškai tylėjo – neatsakinėjo nei į šiuos, nei vėliau į Seimo narių žodžiu pateiktus klausimus.

D.Valys tepaaiškino, jog niekas nedarė įtakos, taip pat ir jis pats, prokurorui, nutarusiam kreiptis į Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją, kad ši pasakytų, ar VSD pažymą išties galima laikyti slapta. Esą to reikia, kad prokurorai galutinai įsitikintų, ar tikrai verta pareikšti įtarimus (ir kokius) nustatytam galimam informacijos nutekintojui.

Grįsdamas tokį sprendimą D.Valys žodis žodin kartojo Prezidentūros poziciją – esą patys politikai, kurie dabar piktinasi tokiu prokurorų sprendimu, anksčiau išsijuosę aiškino, kad nutekinus šią informaciją jokios žalos valstybei nepadaryta.

Saugumas nieko nežino?

„Pagal pirmą klausimą – žinau tiek, kiek spaudoje. Antras, trečias – nieko nežinau. Ketvirtas, penktas, šeštas, septintas – irgi nieko nežinau, plius ikiteisminio tyrimo medžiaga”, – tokius atsakymus iš Seimo tribūnos išbėrė G.Grina, sukeldamas salėje juoko bangą.

VSD vadovas taip pat neatsakė, ar tebelaiko, jog informacijos paskelbimas padarė kokios nors žalos, nors būtent pats saugumas dėl jos nuotėkio kreipėsi į teisėsaugą.

Tyrimą derino su prezidente

Viešo kalbėjimo įgūdžiais negarsėjantis D.Valys šįkart net buvo žodingesnis už G.Griną, nors irgi daugiausia dangstėsi tyrimą atliekančių prokurorų savarankiškumu.

Tiesa, generalinis prokuroras prisipažino šį tyrimą aptaręs su prezidente. Tai dar kartą patvirtino, kad jis yra klusnus Prezidentūros valios vykdytojas.

Kilo pykčio protrūkis

Konservatoriai gynė kalbos dovaną staiga praradusius pareigūnus, skelbdami, kad svarbiausia – pažymos turinys apie Rusijos kėslus apjuodinti D.Grybauskaitę, o tai, kas ją nutekino, – antraeilis dalykas.

Tačiau kai kurie politikai atvirai pasipiktino tokiu G.Grinos ir D.Valio elgesiu.

„Tvarkiečių” atstovas Petras Gražulis ir „drąsuolis” Povilas Gylys šaukė apie Seimo pažeminimą, dėl kurio pats parlamentas esą ir yra kaltas.

P.Gražulis pagrasino registruosiąs pataisas, kad VSD vadovą teiktų ne prezidentas, o Vyriausybė ir tvirtintų Seimas.

O Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka pareiškė, kad „beprasmius klausimų-atsakymų vakarėlius” reikėtų baigti, o tokiomis progomis rengti uždarus Seimo posėdžius.

Pataisas nugrūdo į stalčių

Prieš tai D.Grybauskaitė, pasiūliusi ypatingos skubos tvarka priimti įstatymo pataisas dėl žurnalistų šaltinių apsaugos, sulaukė dar vieno Seimo antausio.

Prezidentės projektas į Seimo salę sugrįš tik kitų metų pavasarį, per pavasario sesiją, nes vos 7 parlamentarai balsavo už tai, kad pataisas reikėtų priimti ypatingos skubos tvarka, 16 buvo prieš, o net 60 politikų susilaikė.

Progos įgelti D.Grybauskaitei nepraleido ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Balsavime dėl valstybės vadovės teikiamų pataisų nedalyvavusi „darbiečių” vedlė pareiškė, kad prezidentės teikiami projektai „tikrai buvo paruošti nekokybiškai”, tad Seimui bus pateikti kiti.

Seimo pirmininkė neatskleidė, kada tai bus padaryta. Ji tepasakė, kad atsižvelgdami į žiniasklaidos atstovų siūlymus dabar pataisas rengia teisininkai ir kad norima kokybiško produkto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.