Vilniuje nebelieka seniūnijų

Vilniaus miesto savivaldybės

Optimizavus seniūnijų veiklą, planuojama atlaisvinti 1632 kv. m bendrojo ploto patalpų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Optimizavus seniūnijų veiklą, planuojama atlaisvinti 1632 kv. m bendrojo ploto patalpų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2013, 4:40 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:23 AM

Sostinės valdžia neįsiklausė į piketuotojų reikalavimus. Vidurdienį vilniečiai surengė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos opozicijos inicijuotą mitingą prieš seniūnijų naikinimą. Kelios dešimtys žmonių, daugiausia senjorai, laikė plakatus su užrašais „Sugriovei miestą, negriauk savivaldos“, „Stop seniūnijų naikinimui“, „Šalin rankas nuo seniūnijų“.

Dar prieš balsavimą Tarybos opozicijos narys, konservatorius Vidas Urbonavičius sakė tikįs, kad seniūnijos nebus panaikintos.

„Puikiai žinome, kad seniūnijų tradicija tęsiasi netgi nuo 16 amžiaus Vilniaus mieste. Gal labai moderniems miesto vadovams dabar atrodo, kad jos nebūtina tęsti ir nereikalinga, tačiau visame pasaulyje vietos savivaldos gyvuoja. Balsuodami už tokį sprendimą mes žudome pagrindą, ant kurio stovime, žudome savivaldą“, - kalbėjo V.Urbonavičius.

Kaip aiškino sostinės meras Artūras Zuokas, seniūnijų nėra nei Klaipėdoje, nei Panevėžyje. Savivaldybės administracija daugumoje seniūnijų jau sumažino darbuotojų skaičių ir perskirstė jų funkcijas - jau beveik metus seniūnijose dirba po 2-3 darbuotojus, dalis seniūnijų sujungtos.

Pritarus sprendimui, 21 seniūnija bus pertvarkyta į 5-ias labiausiai nuo miesto centro nutolusios seniūnijas - Grigiškių, Naujininkų, Naujosios Vilnios, Panerių ir Verkių, bei 11 biurų - Antakalnio, Centro, Fabijoniškių, Justiniškių, Karoliniškių, Lazdynų, Pilaitės, Pašilaičių, Šeškinės, Vilkpėdės, Žirmūnų. Tarp seniūnijų ir kitų Savivaldybės administracijos struktūrinių padalinių bus perskirstytos funkcijos bei atsakomybė, racionaliai panaudotos patalpos.

Savivaldybės teigimu, po siūlomos pertvarkos seniūnijų struktūra išliks beveik nepakitusi, o biuruose bus teikiama daugiau paslaugų: čia po vienu stogu įsikurs Miesto tvarkymo skyriaus specialistai, kurie prižiūrės, kaip tvarkomos biuro teritorijai priklausančios teritorijos, reaguos į gyventojų pranešimus ir kartu su Viešosios tvarkos skyriaus specialistais nustatys pažeidėjus. Statinių naudojimo priežiūros poskyrio specialistai bus atsakingi už biuro teritorijoje esančių statinių būklės kontrolę, avarinių ir bešeimininkių statinių išaiškinimą ir prevencinių priemonių taikymą.

Interesantų aptarnavimo skyriaus specialistai teiks gyvenamosios vietos deklaravimo ir prašymų, skundų priėmimo „vieno langelio“ principu paslaugas. Čia taip pat dirbs Vaiko teisių apsaugos skyriaus, Socialinių išmokų skyriaus, Socialinės paramos centro specialistai, todėl gyventojai visas paslaugas gaus vienoje vietoje.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas efektyvesnei bendruomenių ir seniūnaičių veiklai, jų tarpusavio glaudesniems ryšiams stiprinti, paramos bendruomeninei veiklai panaudojimui padedant organizuoti ir vykdyti viešųjų pirkimų procedūras. Šiam tikslui visuose biuruose bus įsteigta specialisto, atsakingo už bendruomenių veiklos koordinavimą ir pagalbą, pareigybė.

Optimizavus seniūnijų veiklą, planuojama atlaisvinti 1632 kv. m bendrojo ploto patalpų, kurių dalis galės būti panaudota bendruomenių veiklai arba privatizuojama. Paskaičiuota, kad per metus bus sutaupoma apie 1,2 mln. litų valdymo, ryšių, transporto ir komunalinių išlaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.