Nelegalios migracijos per Lietuvą kaina - iki 10 tūkst. dolerių

Vidaus reikalų sistemos

D.A.Barakauskas sakė, kad pirmieji įtarimų sukėlę nelegalių migrantų sulaikymai įvyko dar vasarą.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
D.A.Barakauskas sakė, kad pirmieji įtarimų sukėlę nelegalių migrantų sulaikymai įvyko dar vasarą.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 21, 2013, 12:14 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:59 AM

Kaip ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, pirmieji įtarimų sukėlę nelegalių migrantų sulaikymai įvyko dar vasarą, kai neteisėtai į Lietuvą patekti siekę asmenys bandė pereiti vadinamąją „žaliąją sieną“, esančią tarp oficialių sienos perėjimo punktų.

Po pirmųjų sulaikymų tarptautinį tyrimą pradėję Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai netruko išsiaiškinti, kad nelegalių migrantų srautas - ne atsitiktinis, o gerai organizuotas iš Šiaurės Kaukazo kilusių Rusijos piliečių.

Iš nelegalios migracijos lobę kaukaziečiai naudojosi iš pažiūros nesudėtinga schema: į Vakarų Europos valstybes - Italiją, Prancūziją ir Vokietiją - patekti siekę nelegalai iš Afganistano ir Vietnamo pirmiausiai būdavo gabenami į Maskvą, kiek vėliau - į Baltarusiją, turinčią pakankamai ilgą išorinę Europos Sąjungos sieną su Lietuva. Čia jų laukdavo darbui pasirengę nusikaltimo bendrininkai, kurie maždaug dvidešimties žmonių grupes per sieną pervesdavo porą kartų per mėnesį. Tolesnis migrantų kelias nusidriekdavo per Lenkiją.

Iš Afganistano ir Vietnamo kilę vyrai, moterys ir net mažamečiai vaikai už paslaugą mokėdavo įspūdingą sumą - nuo 6 iki 10 tūkst. dolerių, priklausančią nuo to, į kurią Vakarų Europos valstybę norima patekti.

Išaiškinus nusikaltimą, dviem mėnesiams buvo suimtas vienas jo koordinatorių - Pabradės užsieniečių registracijos centre laikinai gyvenęs kaukazietis, prašęs prieglobsčio Lietuvoje. Žinoma, kad šis vyras nusikaltimui ruošėsi dar prieš atvykdamas į Lietuvą, o savo nelegalią veiklą vykdė apie pora mėnesių.

Sulaikytas ne tik minėtas kaukazietis, bet ir vienuolika asmenų, iš kurių 10 lenkų, per sieną bandžiusių pravesti 43 Vietnamo ir Afganistano piliečius. Teisėsaugininkų kolegos rytų šalyse sulaikė dar 19 nelegalių migrantų, nespėjusių patekti į Lietuvą, bei 3 romus ir 4 tadžikus, organizavusius nelegalų judėjimą. Dalis šių asmenų areštuoti, iš likusiųjų paimti asmens dokumentai ar piniginiai užstatai.

D. A. Barakauskas ketvirtadienį pabrėžė, kad minėtas nelegalios migracijos atvejis šiais metais - jau ne pirmas, ir gyrė pasieniečių darbą.

„Tai yra įrodymas, kad Lietuva efektyviai panaudoja jai skirtus Išorės sienos fondo išteklius, o mūsų pasienio tarnybos veiklos modelis galėtų būti pavyzdys kitoms šalims, ypač saugančioms pietinę ES sieną“, - sakė D. A. Barakauskas.

Vidaus reikalų ministerija skaičiuoja, kad per devynis šių metų mėnesius jau sulaikyta 1230 nelegalių migrantų, iš kurių daugiausiai - per 900 - asmenų šalies viduje, nustačius pasibaigusį vizų galiojimą.

Apie 80 proc. bandančiųjų nelegaliai patekti į Lietuvą tai daro ties Lietuvos-Baltarusijos siena. Dažniausiai į mūsų šalį plūsta Gruzijos, Vietnamo ir Afganistano piliečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.