Prie policijos kabinetų – apsiginklavusių žmonių eilės

Nelaukė paskutinės minutės

Šalies policijos komisariatų atstovai patvirtina, licencijavimo poskyriuose prie kabinetų smarkiai pailgėjo ginkluotų interesantų eilės.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Šalies policijos komisariatų atstovai patvirtina, licencijavimo poskyriuose prie kabinetų smarkiai pailgėjo ginkluotų interesantų eilės.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Nov 21, 2013, 4:45 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:51 AM

Laukdami nuo ateinančių metų sausio pirmos pradėsiančios veikti naujos redakcijos ginklų ir šaudmenų įstatymo numatytos tvarkos, dalis lietuvių beveik paskutinę minutę suskubo registruoti anksčiau laisvai įsigytus dujinius ir mažos galios šaunamuosius ginklus, bei gauti jų laikymo neterminuotą leidimą.

Tą daryti jie galėjo jau daugiau nei dvejus metus. Įregistravimui duoto laiko terminas baigiasi ateinančių metų sausio 1 dieną. Tokį pereinamąjį terminą numatė 2011 metų kovą priimtas įstatymas. Iki tol dujinį ginklą galėjo laisvai, be specialių leidimų nusipirkti ir nešiotis bet kuris pilnametystės sulaukęs Lietuvos pilietis.

Nelaukė paskutinės minutės

Šalies policijos komisariatų atstovai patvirtina, licencijavimo poskyriuose prie kabinetų smarkiai pailgėjo ginkluotų interesantų eilės. Jose matyti ir nemažai garbaus amžiaus žmonių.

Situacija kaista - jau dabar aišku, kad visi norintys nespės iki gruodžio pabaigos įteisinti savo turimų ginklų ir gauti jų laikymo leidimus. Per dieną licencijavimo poskyrių pareigūnams tenka priimti gerokai nuo penkiasdešimties iki šimto interesantų.

Nemažai skundų sulaukę šalies komisariatų licencijavimo skyriai prailgino savo darbo laiką. Jie dirbs iki 19 valandos ir šeštadieniais.

Panevėžio VPK Viešosios tvarkos biuro Licencijavimo skyriaus vadovas Jevgenijus Piskunovas sakė, kad „gyvose“ eilėse dažniau rikiuojasi vidutinio ir pensinio amžiaus žmonės. Į pasiūlymą registruotis elektroniniu būdu, pastarieji atsako turintys laiko ir pastovėti.

„Vieni garbaus amžiaus piliečiai pasakoja, kad ginklą gimtadienio proga prieš kurį laiką padovanojo vaikai. Kiti sako patys įsigiję savigynai, nes gyvena nuošalioje vietovėje. Kartą atėję du maždaug 80 metų vyrai mane nustebino. Jie pasakė, kad dujinius buvo nusipirkę Tėvynei ginti“, - pasakojo J.Piskunovas.

Jis informavo, kad nuo 2011 metų kovo, kai buvo priimta nauja įstatymo redakcija, savo dujinius ginklus jau įteisino beveik 3 tūkst. Panevėžio regiono gyventojų.

Virtualioje eilėje neliko vietų

Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo skyriuje kasdien susidaro beveik šimto žmonių eilutė. Joje interesantai kartais pralaukia po kelias valandas.

„Internetu registravosi nemažai žmonių. Tačiau virtualioje eilėje iki metų galo nebeliko. Tų, kurie dėl susidariusių eilių reiškia nepasitenkinimą, klausiu, kur jie buvo dvejus su puse metų.

Per pirmuosius metus pas mus savo dujinius ginklus užregistravo 1 tūkst. žmonių. Dabar toks skaičius susidaro per mėnesį“, - sakė Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo skyriaus viršininkas Julius Vaiškūnas.

Nesuskubusiems gresia grotos

Daugelis interesantų aiškina, kad jau ne vienerius metus turi dujinį ginklą. Nors nauja tvarka atima laiko bei pinigų (registruojant ginklą tenka sumokėti 50 litų valstybinės rinkliavos mokesčio), tenka jai paklusti.

Kitaip gali tarsi iš niekur užklupti nemalonumai. Mat nuo kitų metų pradžios už neregistruoto ginklo laikymą grės ikiteisminis tyrimas bei nemaža bausmė - areštas, arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos Licencijavimo skyriaus viršininko Audriaus Čiupalos teigimu, nuo 2011 metų kovo pradžios iki lapkričio vidurio Lietuvoje jau užregistruota per 24 tūkstančius dujinių pistoletų, revolverių ir mažos galios revolverių.

Prašo sunaikinti ginklą

Per tą laiką daugiau, nei 500 tokių ginklų atiduota sunaikinti. Mat dalis jų nusprendė sutaupyti ir nebemokėti 50 litų ir verčiau atsisakyti nereikalingo ginklo.

„Net ir nusprendę atsisakyti dujinio pistoleto ar revolverio, piliečiai pas mus turi rašyti prašymą. Jame nurodyti, ar nori parduoti komiso pagrindais, ar atiduoti jį sunaikinti“, - sakė J.Piskunovas.

Paprastai sunaikinti paskirti ginklai pristatomi į LR Ginklų fondą. Jo vadovas Gintautas Mišeikis sakė, ginklai, kurių atsisako jų savininkai, naikinami vienoje šalies gamyklų. Pasmerkti pistoletai ir revolveriai mechaniškai suspaudžiami ir sutraiškomi specialia įranga.

Dujiniai tampa nebepopuliarūs

G.Mišeikio teigimu, parduoti komiso pagrindais nenaują dujinį ginklą nėra populiaru. Jiems praktiškai neatsiranda pirkėjų. Beje, pastaruosius kelerius metus smarkiai sumažėjo ir naujų dujinių pistoletų bei revolverių paklausa.

Anksčiau masiškai juos pirkę lietuviai, stabtelėjo. Tą lėmė daugelis priežasčių. Pavyzdžiui, į Angliją emigruojantys tautiečiai savigynai įsigytą ginklą turi palikti namuose.

G.Mišeikis prisiminė istoriją apie studentę, kuri nusivežė į šią šalį dujinį revolverį. Nedaug trūko, kad lietuvaitė būtų buvusi išmesta iš universiteto ir deprtuota iš šalies, jei ne LR Ginklų fondo darbuotojų pagalba.

Kiek po Lietuvą yra pasklidusių neregistruotų dujinių ginklų - kol kas niekas negali pasakyti. Tvirtinama, kad iki kitų metų būsiantys užregistruoti ginklai neatspindės tikrojo skaičiaus.

Jau dabar girdisi kalbų apie tai, kad kai kas planuoja rinktis daug pastangų nereikalaujantį atsarginį variantą - daug metų namuose be naudos prasivoliojusį „žaisliuką“ tiesiog švystelėti į kokio vandens telkinio dugną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.