L.Graužinienė apie D.Ulbinaitės pasisakymą: „Nesupratau, dėl ko ji tai padarė“

Seimo pirmininkė Loreta

L.Graužinienė teigia nesupratusi, kokiu tikslu ketvirtadienį viešai pasisakė prezidentės vyriausioji patarėja D.Ulbinaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
L.Graužinienė teigia nesupratusi, kokiu tikslu ketvirtadienį viešai pasisakė prezidentės vyriausioji patarėja D.Ulbinaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 22, 2013, 8:57 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:36 AM

„Aš sutinku su politologų vertinimais, kurie vakar pasirodė, ir aš pritariu jų nuomonei, galvoju, kad jai nereikėjo to daryti. (...) Vyksta ikiteisminis tyrimas, ir daryti, išeiti... Aš nesupratau, dėl ko ji tą padarė - nei padės ikiteisminiam tyrimui, nei... Visi Lietuvoje supranta, kad niekas nieko nepuola ir nėra jokio pavojaus - nežinau, koks buvo tikslas“, - radijui „Laisvoji banga“ penktadienį sakė L.Graužinienė.

D.Ulbinaitė ketvirtadienį Prezidentūroje žurnalistams sakė pastarųjų dienų įvykius, susijusius su tyrimu dėl slaptos informacijos paviešinimo, vertinanti kaip „gerai organizuotą provokaciją bei šmeižto ir melo kampaniją“. Anot jos, viešojoje erdvėje pasirodžiusios interpretacijos naudojamos bandant kompromituoti prezidentę.

„Tai politinės girnos, kurios artėjant Vilniaus viršūnių susitikimui ir prezidento rinkimams naudojamos bandant kompromituoti Lietuvą ir prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ji nedalyvautų prezidento rinkimuose“, - sakė patarėja.

Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad ji galėjo būti apklausta specialiąja liudytoja tyrime dėl valstybės paslapties paviešinimo. D.Ulbinaitė ketvirtadienį tikino bendradarbiaujanti su teisėsauga, kuri atliko procesinius veiksmus jos namuose ir darbovietėje, bet teigė negavusi jokių slaptų dokumentų.

„Jokių slaptų dokumentų aš nesu gavusi. Pareigūnų buvau tik perspėta apie tai, kad prieš Lietuvą ir mūsų šalies prezidentę pirmą kartą istorijoje sutelktos elitinės Rusijos žvalgybos pajėgos, ir kad būtina tam rengtis. Ginti valstybę nuo melo, šmeižto ir informacinių išpuolių suprantu kaip tiesioginę savo pareigą. Taip ir darau niekieno neraginama. Man tikrai tam užteks ir stiprybės, ir kantrybės“, - teigė ji.

Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pranešė, kad ikiteisminiame tyrime dėl valstybės paslapties atskleidimo nustatyta, kaip įslaptinta informacija pateko į žiniasklaidos priemones ir kas iš valstybės tarnautojų tame dalyvavo. Tačiau iki šiol nepaskelbta, kas ją galėjo paviešinti. L.Graužinienė penktadienį teigė nesitikinti greitai sulaukti tyrimo rezultatų.

„Nuo to, kiek drąsus bus generalinis prokuroras, taip greitai pasistūmės šitas klausimas. (...) Žinant, kaip buvo paskirtas prokuroras, kada skyrė prezidentė, žinant, kokios sąlygos buvo iškeltos prokurorui ir kaip uoliai jis tuos metus dirbo prezidentei, galvoju, kad greit rezultatų nebus“, - radijui „Laisvoji banga“ kalbėjo ji.

Ikiteisminis tyrimas dėl valstybės paslapties paviešinimo ir piktnaudžiavimo pradėtas BNS pranešus apie Valstybės saugumo departamento (VSD) perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę D.Grybauskaitę.

Praėjus kelioms valandoms, prezidentė patvirtino, kad VSD ją informavo apie provokacijas prieš Lietuvą, Europos Sąjungos (ES) Rytų partneres ir ją asmeniškai.

Po BNS pranešimo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kelis vykdė kratas BNS redaktorės namuose, apklausai iškvietė šešis BNS darbuotojus, buvo paimti keli kompiuteriai. Ikiteisminio tyrimo metu teisėjas įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.