Lietuvoje skelbiamas gedulas dėl tragedijos Rygoje (papildyta)

Baltijos valstybėse skelbiamas gedulas dėl tragedijos Rygoje. Lietuva ir Estija solidarizuojasi su tragedijos ištikta kaimynine. Latvijoje įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo dešimtys žmonių.

Ugniagesiai ir medikai Rygoje dirba jau daugiau nei pusę paros.<br>„Reuters“ nuotr.
Ugniagesiai ir medikai Rygoje dirba jau daugiau nei pusę paros.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

2013-11-22 10:37, atnaujinta 2018-02-20 05:33

Vyriausybė pranešė, kad gedulas Lietuvoje skelbiamas sekmadienį.

Vidurdienį pranešta, kad Latvijoje savaitgalį - lapkričio 23 ir 24 dienomis - skelbiamas gedulas.

„Šiuo metu bandome susisiekti su kolegomis iš Latvijos ir Estijos vyriausybių. Rygoje vyksta neeilinis posėdis. Kai žinosime, kada Latvija paskelbs gedulą, tada į neeilinį posėdį rinksimės ir mes. Norime, kad visos Baltijos šalys solidariai paskelbtų gedulą“, - penktadienio popietę portalui lrytas.lt sakė Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis. Po kelių valandų buvo priimtas sprendimas gedulą skelbti sekmadienį.

Lietuvos pagalbos kol kas nereikia

Latvijos ugniagesiai jau šešiolika valandų lieja prakaitą prekybos centro „Maxima“ griuvėsiuose. Vis dar tikimasi išgelbėti sužeistų žmonių. Medikai praneša, kad trūksta kraujo sužeistiesiems gydyti. Ar Lietuva gali padėti tragedijos ištiktai Latvijai?

Lietuvos konsulatas Rygoje seka įtemptą situaciją. Penktadienio rytą, 9 val. 47 min., Užsienio reikalų ministerijai buvo pranešta, kad per nelaimę Lietuvos piliečiai nenukentėjo. Ši informacija yra nuolat atnaujinama.

Mūsų šalies Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pasiūlė pagalbą kolegoms iš Latvijos. Buvo siūloma į Rygą atsiųsti tarptautinės pagalbos komandą. Apie situaciją buvo teiraujamasi ketvirtadienio vakarą, naktį ir penktadienio rytą.

Latvijos gelbėtojai padėkojo, tačiau atsakė, kad kol kas pagalbos nereikia. „Tarptautinės pagalbos komanda buvo pasirengusi bet kurią akimirką išvykti. Tačiau šį rytą buvo atšaukta“, - portalui lrytas.lt sakė atstovė spaudai Vida Šmigelskienė.

Sveikatos apsaugos ministerija kol kas nesvarstė galimybės transportuoti į Latviją kraujo elementų. Tokios operacijos atliekamos labai retai, nes kraujo transportavimas yra labai sudėtingas ir rizikingas.

„Kraujo sudėtinės dalys – eritrocitai, trombocitai ir plazma – yra netransportabilūs. Iš plazmos galima gaminti vaistus, kuriuos galima gabenti, tačiau mes vaistų negaminame“, - sakė Nacionalinio kraujo centro ryšių su visuomene specialistė Jūratė Vaidelienė.

Straipsniai apie Latvijos tragediją:

* Apie vieną didžiausių nelaimių Latvijos istorijoje tragedija-rygos-maxima-parduotuveje-zuvo-26-zmones-auku-skaicius-dideja-pildoma.htm"="">tragedija-rygos-maxima-parduotuveje-zuvo-26-zmones-auku-skaicius-dideja-pildoma.htm"" target="_blank">skaitykite čia

* Liudininkų pasakojimai apie tragediją - skaitykite čia.

* Apie galimas nelaimės priežastis skaitykite čia

* Apie tai, kad sugriuvęs pastatas buvo prestižinis, skaitykite čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.