L.Graužinienės aktyvumas kol kas sužavėjo nedaugelį šalies žmonių

Ar skandalas dėl slaptos pažymos nutekinimo nesumažino pasitikėjimo valstybės institucijomis? Kaip žmonės vertina aktyviai besireiškiančią Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę? Į šiuos klausimus iš dalies atsakė „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi apklausa.

Politinių lyderių reitingas.
Politinių lyderių reitingas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 23, 2013, 8:09 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:07 AM

Nuolatiniai L.Graužinienės pabaksnojimai prezidentei visiškai nepaveikė asmeninio Dalios Grybauskaitės reitingo. Šalies vadovė toliau lieka palankiausiai vertinama veikėja, o daugelis piliečių įsitikinę, kad būtent ji geriausiai atstovauja jų interesams.

Antroje vietoje abiejose lentelėse žengia socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius. Tai rodo lapkričio 13–20 dienomis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ surengtos apklausos rezultatai.

„Darbiečių“ vedlės aktyvumas didelio įspūdžio žmonėms nedaro. Ją palankiai vertina 22,9 proc., o nepalankiai – net 48,2 proc. apklaustųjų. Galima prisiminti, kad daug nuosaikesnis L.Graužinienės pirmtakas Vydas Gedvilas per spalio pradžioje vykusią apklausą buvo surinkęs 18,6 proc. palankių ir 30,2 proc. nepalankių nuomonių.

„Dalis Darbo partijos rėmėjų džiaugiasi L.Graužinienės demaršais, jaučia pasitenkinimą, kai ji puola prezidentę. Bet kitus rinkėjus sunku tuo paveikti, nes jie niekada rimtai nevertino nei „darbiečių“, nei šios politikės.

Todėl taip elgdamasi Seimo pirmininkė negali pretenduoti į balsus net tų rinkėjų, kurie nėra dideli prezidentės gerbėjai. Aršūs išpuoliai daro įspūdį tik nedidelei visuomenės daliai, nemėgstančiai vadinamojo politinio elito.

Kitaip tariant, L.Graužinienės populiarumui kenkia tai, kad ji persistengia puldama. Manau, ji kai ko galėtų pasimokyti iš santūraus A.Butkevičiaus“, – taip „darbietės“ reitingus komentavo politologas Vincentas Vobolevičius.

Beje, pamažu tirpsta ir L.Graužinienės vadovaujamos partijos populiarumas. Šįsyk „darbiečius“ pralenkė konservatoriai. O partijų rikiuotėje įtikinamai tebepirmauja socialdemokratai.

Dar nesibaigęs skandalas dėl slaptos Valstybės saugumo departamento pažymos nutekinimo, atrodo, paveikė dalies žmonių požiūrį į kai kurias institucijas.

Ko gero, suprasdami, kokia svarbi demokratijai yra spaudos laisvė, apklausos dalyviai sureagavo į informacijos nutekinimą tiriančių teisėsaugos pareigūnų šiurkščius veiksmus prieš žurnalistus. Per mėnesį padaugėjo pasitikinčių žiniasklaida ir sumažėjo nepasitikinčių.

O štai prokuratūrai parašytas prastesnis pažymys. Be to, sumažėjo pasitikėjimas ne tik tiesiogiai su skandalu susijusia Prezidentūra, bet ir Seimu, Vyriausybe, partijomis.

Pridūrus tai, kad gerokai blogiau nei prieš mėnesį įvertinta ir dar kelių svarbių institucijų veikla, peršasi labai nelinksma išvada – piliečiai vis mažiau ima pasitikėti savo valstybe, kuri murdoma skandaluose.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą” būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.