Sudegintos dembaviškės artimiesiems – bendruomenės parama

„Valstybė nužudė mano vaiką. Ieškosim teisybės, įvardysim kaltuosius ir jie turės atsakyti“, – lrytas.lt sakė prieš du mėnesius automobilyje sudegintos septyniolikametės dembaviškės Evelinos motina Ilona Kielienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 25, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:02 AM

Moteris tikisi – dėl šio nusikaltimo bus nubausti ne tik jos dukrą žvėriškai nužudę nusikaltėliai, tačiau ir valstybinių institucijų atstovai, ne viską padarę, kad paauglė būtų išgelbėta, nors pagrobta Evelina 3 kartus bendruoju pagalbos telefonu prašė pagalbos.

Pagelbėti Evelinos artimiesiems ieškant teisybės pasiryžusi ir Dembavos bendruomenė. „Norime padėti Evelinos šeimai išsiaiškinti, kas kaltas dėl jos mirties, kodėl mergina nesulaukė pagalbos“, – sako Dembavos bendruomenės pirmininkė Daiva Juodelienė. Ši kaimo bendruomenė nusprendė organizuoti lėšų, skirtų merginos artimųjų laukiančiai teisinei kovai, rinkimą.

Finansinė parama – teisybės paieškoms

Nužudytos merginos artimieji dėkingi Dembavos bendruomenei už paramą. „Labiausiai pinigų reikės, kad būtų įvardyti ir nubausti kaltieji“, – sakė Evelinos motina I.Kielienė. Moteris sakė, kad šeima laukia ikiteisminio tyrimo pabaigos ir išvadų, o vėliau ruošiasi kovai dėl teisybės.

„Valstybė nužudė mano vaiką. Ieškosim teisybės, įvardysim kaltuosius ir jie turės atsakyti. Eveliną buvo galima išgelbėti. Nuo nusikaltėlių neapsiginsi, bet tam yra valstybė, kuri mus saugo, tam yra institucijos, į kurias ir buvo kreiptasi, beveik valandą šauktasi pagalbos. Mes nestovėtume prie dukters kapo, jei viskas būtų buvę padaryta, kad ją išgelbėtų“, – sakė I.Kielienė.

Moteris neatskleidė, kam dėl dukters mirties turi daugiausia pretenzijų ir kokių priemonių, siekiant nustatyti tiesą ir nubausti kaltuosius, ketina imtis. Tačiau aišku, kad be teisininkų pagalbos Evelinos šeima neišsivers, todėl Dembavos bendruomenės inicijuotas finansinės paramos rinkimas nužudytos paauglės artimiesiems labai svarbus.

Pirmi suskubo sukčiai

Pasak Dembavos bendruomenės pirmininkės D.Juodelienės, žiauraus nusikaltimo šokiruoti Dembavos gyventojai planavo organizuoti finansinės paramos nužudytosios merginos artimiesiems rinkimą iškart po tragedijos. Tačiau kaip tik tuo metu paaiškėjo, kad šia nelaime jau suskubo pasinaudoti sukčiai, socialiniuose tinkluose ėmę raginti žmones finansiškai paremti sudegintos dembaviškės šeimą.

Į sukčių nurodytą sąskaitą žmonės ėmė pervedinėti pinigus. Tai truko tol, kol viena Evelinos giminaitė, pamačiusi šį skelbimą, apie įtartinas rinkliavas pranešė nužudytosios motinai I.Kielienei. Spalio 1 dieną moteris kreipėsi į Panevėžio policiją dėl sukčiavimo, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pasak kaimo bendruomenės pirmininkės D.Juodelienės, sumanymo finansiškai padėti nužudytos merginos šeimai Dembavos gyventojai neatsisakė, tik po sukčiavimo skandalo nusprendė kiek palaukti.

„Tai buvo eilinių gyventojų iniciatyva. Žmonės labai sukrėsti ir nori Evelinos artimiesiems padėti – prisidėti prie jos atminimo įamžinimo ir tikros tiesos paieškų. Neturintiems teisinio išsilavinimo sunku teismuose, o teisininkų paslaugos kainuoja brangiai“, – lrytas.lt sakė D.Juodelienė.

Aukoti – į specialią sąskaitą

Gavę nužudytosios artimųjų leidimą ir sutarę, kad I.Kielienė atidarys žmonių aukoms skirtą sąskaitą, Dembavos bendruomenė šiomis dienomis ėmėsi darbo viešindama šią akciją. Prašydami paremti Evelinos šeimą, Dembavos bendruomenės valdybos nariai praėjusią savaitę lankėsi Panevėžio rajono savivaldybėje ir gavo rajono mero Povilo Žagunio pažadą skirti lėšų.

Dembavos bendruomenės pirmininkė tikisi, kad finansiškai paremti nužudytos merginos šeimą panorės ne tik dembaviškiai, tačiau ir žmonės iš visos Lietuvos.

Norintys skirti finansinę paramą nužudytos Evelinos artimiesiems, gali tai padaryti pervedę pinigų į specialią sąskaitą SEB banke. Atsiskaitomosios sąskaitos numeris LT47 7044 0600 0272 1072. Pervedant lėšas, būtina nurodyti jų paskirtį – „Evelinos D. šeimai“.

Pagalbos prašė kelis kartus

Visą šalį sukrėtė žiaurus 17-metės Evelinos nužudymas rugsėjo 21 dienos rytą. Panevėžyje, autobusų stotelėje pagrobta dembaviškė buvo išprievartauta ir vežiojama bagažinėje.

Tą šeštadienio rytą, 7 val. 11 val., pagrobta paauglė sugebėjo prisiskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112, tačiau nežinojo, kur esanti, BPC darbuotojams nepavyko jos buvimo vietos nustatyti ir pagal mobiliojo ryšio telefono signalą. Mergina prisistatė, pasakė girdėjusi, kad nusikaltėliai ketina ją nuskandinti.

Nors žalios spalvos automobilio „Volkswagen Passat“, į kurį pagrobėjų buvo įgrūsta Evelina, puolė ieškoti visi tuo metu Panevėžyje budėję policijos ekipažai, paieškos buvo bergždžios. Kol pareigūnai pagrobėjų automobilio dairėsi prie vandens telkinių, šie auką nuvežė į miškelį netoli Keravos kaimo, šalia „Spindulio“ sodų bendrijos. Padegę automobilį su jame įkalinta mergina, nusikaltėliai spruko.

Iš viso su 112 operatore pagrobta mergina kalbėjosi tris kartus. Paskutinis jų pokalbis nutrūko, kai Evelina pasakė jaučianti dūmų kvapą ir ėmė kosėti.

Tą patį rytą, 8 val. 16 min., netoli „Spindulio“ sodų bendrijos miško keliuku einantys žmonės pamatė rūkstantį automobilį ir paskambino BPC. Pirmieji atskubėję policijos pareigūnai jį rado degantį atvira liepsna. Policininkams nesėkmingai bandant liepsnas sutramdyti rankiniais gesintuvais, automobilį užgesino atvažiavę ugniagesiai. Sudegusio automobilio bagažinėje buvo rastas stipriai apdegęs Evelinos kūnas.

Tą pačią popietę buvo sulaikyti du šiuo nusikaltimu įtariami vyrai – 32-ejų Julius Jakubaitis ir 22-ejų Deividas Antanaitis. Jie iki šiol tebėra už grotų. Šio žiauraus nužudymo ikiteisminis tyrimas tebevyksta, atliekamos įvairios ekspertizės. Kada tyrimas bus baigtas ir baudžiamoji byla bus perduota nagrinėti į teismą, pareigūnai dar negali pasakyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.