Universitetų medžioklės plotuose – vaiduokliai

Ką veikia aukštosios mokyklos mokomuosiuose medžioklės plotuose, jei neturi ko juose mokyti? Užtat nemokėdami nė lito už tų plotų nuomą juose lengva ranka šautuvus išsitraukia ir verslininkai, ir politikai, rašo „Lietuvos rytas“.

V.Mazuronis: „Daryčiau prielaidą, kad universitetams skirtuose plotuose rengiama medžioklė ponams.”<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Mazuronis: „Daryčiau prielaidą, kad universitetams skirtuose plotuose rengiama medžioklė ponams.”<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

Nov 25, 2013, 6:37 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:29 AM

Universitetams – nerimo dienos. Aplinkos ministerijai spūstelėjus, jie turi parengti ataskaitas, kokiems mokslo tyrimams naudojami mokomieji medžioklės plotai.

Negana to, ministerija užsimojo išanalizuoti ir visus medžioklės lapus, kuriuos medžioklei universitetų teritorijose yra išdavę Klaipėdos, Vilkaviškio, Radviliškio ir kitų rajonų regioniniai aplinkos apsaugos departamentai.

Nors medžioklės lapai dar nenugulė ant aplinkos ministro stalo, jis net neabejoja, kad Kuršių nerijoje ar Ignalinos rajono miškuose aidi ir su mokslu nieko bendra neturinčių žmonių paleisti šūviai.

Skirta tūkstančiai hektarų

Miškų ūkio specialybę pasirinkusiems studentams reikia sukaupti ir medžioklių patirties? Be abejo.

Todėl Medžioklės įstatyme yra numatyta galimybė mokymo įstaigoms nemokamai naudotis medžioklės plotais – atlikti laukinės gyvūnijos, jos gyvenamosios aplinkos ir medžioklės mokslinius tyrimus, o prireikus – mokyti studentus medžioti.

Šiuo metu Klaipėdos universitetas turi du medžioklės plotus, abu – Kuršių nerijoje. Aleksandro Stulginskio universitetas įvairiose Lietuvos vietose jų turi keturis, iš viso – apie 10 tūkst. hektarų.

Po vieną mokomosios medžioklės plotą turi Miškų institutas, Vilniaus universitetas ir Gamtos tyrimų centras.

Iš pastarųjų didžiausios valdos – per 9600 hektarų Ignalinos rajono miškuose suteiktos Vilniaus universitetui.

Pasak aplinkos ministro Valentino Mazuronio, už mokslo ir medžioklės mokymo plotų išlaikymą universitetai nemoka nė lito: „Apskritai neaišku, kuo remiantis tie plotai yra skirti universitetams. Ir ko juose mokoma, jei, pavyzdžiui, Klaipėdos universitete nėra jokių su miškų ūkiu susijusių studijų programų.

Daryčiau prielaidą, kad tuose plotuose rengiama medžioklė ponams. Štai Klaipėdos universitetas aiškina, kad į talką kviečia medžiotojų „iš šalies“.

Įtariu, kad tarp tų talkininkų buvo nemažai ir tokių, kurie visuomenėje užima gerai matomą vietą. Tikėtina, kad prisidengiant mokslu sudaromos sąlygos ir vadinamajai nomenklatūrinei medžioklei.“

Pateiks tyrimų ataskaitas

„Rengiame ir miškininkus, ir ekologus, ir medžiotojus. Mūsų studentai atlieka daug mokslinių tyrimų. Juoba kad vieninteliai Baltijos šalyse turime šiuolaikinę medžioklėtyros laboratoriją.

Visuose keturiuose universitetui skirtuose plotuose gamtos sąlygos yra skirtingos. Pavyzdžiui, Virbalgiryje plyti liepynas, Tulkiaragyje – Nemuno žemupyje užliejamos pievos, o Praviršulio tyrelio (Radviliškio r.) medžioklės plotas yra ichtiologiniame draustinyje, kurio didžiąją dalį užima pelkė“, – sakė A.Stulginskio universiteto Miškų ir ekologijos fakulteto dekanas Edmundas Bartkevičius.

Jo teigimu, studijų programose numatyta ir tai, kad miškininkystės ir ekologijos specialybių studentai privalo nors kartą per mokslo metus dalyvauti mokomojoje, pagal senąsias europines tradicijas surengtoje medžioklėje. „Į jas jie vežami kartu su dėstytojais“, – patikino dekanas.

Kadangi kitos veltui galinčios medžioti aukštosios mokyklos neturi nei su ekologija, nei su miškininkyste ar medžioklėtyra susijusių studijų programų, Aplinkos ministerija sugalvojo dar vieną užduotį.

Visos nemokamai medžiojančios švietimo įstaigos turi pateikti ataskaitas, kokius mokslinius tyrimus atlieka joms atitekusiuose medžioklės plotuose.

Pasigenda tikslumo

„Pati Aplinkos ministerija nėra nustačiusi aiškių reikalavimų, kas tuose universitetų miškuose gali medžioti. Kol tų kriterijų nebuvo, Kuršių nerijoje medžiojo ir mūsų „iš šalies“ pakviesti žmonės.

Tačiau mūsų medžiotojų sąrašuose nėra nei Seimo narių, nei ministrų.

Dauguma jų – mokslininkai. Be to, ir naujų medžiotojų yra nemažai parengiama, o jie turi kur nors mokytis, tad mokosi ir pas mus.

Niekuo ir niekam nenusižengiame“, – patikino Klaipėdos universiteto Infrastruktūros direkcijos vadovas Vidmantas Doleba.

Jo teigimu, universiteto Gamtos ir matematikos fakulteto studentai Kuršių nerijoje atlieka įvairių aplinkotyros, ekologijos ir kitokių mokslinių tyrimų.

„Be to, parengiame darbų programą visiems metams.

Ją patvirtina regiono aplinkos apsaugos departamentas. Kasmet pateikiame ir jų ataskaitas.

Kita vertus, visų universitetų medžioklės plotai – neeiliniai, draustiniuose: prie Platelių ežero, Ignalinoje. Bet iš visų universitetų kažkodėl mes užkliuvome“, – pyktelėjo V.Doleba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.