Juodosios buhalterijos byla: desperatiškai ieškoma progų pavilkinti

Lietuvos apeliaciniame teisme antradienį turi būti nagrinėjama valdančiajai koalicijai priklausančios Darbo partijos juodosios buhalterijos byla. Tačiau akivaizdu, kad šis posėdis pasmerktas įvairiems trukdžiams. Pirma, V.Gapšys pareiškė nepasitikėjimą teisėjų kolegija, vėliau vienas iš Darbo partijos gynėjų paprašė išsiaiškinti kas atstovaus naują politinį darinį susijungus Darbo partijai (leiboristams) ir Krikščionių partijai.

Antradienį teisme nagrinėjama juodosios buhalterijos byla.<br>T.Bauro nuotr.
Antradienį teisme nagrinėjama juodosios buhalterijos byla.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Nov 26, 2013, 10:35 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:49 AM

„Darbiečiai“ desperatiškai bando vilkinti procesą. Antradienio rytą teisėjų kolegija gavo Vytauto Gapšio raštą, kuriame reikalaujama nušalinti visą teisėjų kolegiją – Violetą Ražinskaitę, Svajūną Knizlerį ir Albiną Bielskį.

„Teisėjų kolegija priėmė sprendimą, kad prašymas nepagrįstas, todėl atmetamas“, - po teisėjų kolegijos pasitarimo sakė teisėja V.Ražinskaitė. Teisėja pabrėžė, kad bylų skirstymo tvarkoje nebuvo pažeidimų.

Norėjo nušalinti kolegiją

Anot V.Gapšio, teisėjai gali būti šališki. Nes esą, šią bylą turėjo nagrinėti vienas teisėjas, tačiau buvo paskirtas kitas. V.Gapšys nesuprato, kaip sudaromos teisėjų kolegijos ir susirūpino neobjektyvumu, nes dėl „nežinomų priežasčių“ buvo pakeista viena iš teisėjų.

V.Gapšys kolegijai skirtame rašte klausė, kodėl nusišalino ar „buvo nušalinta“ teisėja Laima Garnelienė, kurią pakeitė teisėjas S.Knizleris. „Vienintelis būdas pašalinti abejones dėl teisėjų kolegijos nešališkumo, tai nušalinti vis teisėjų kolegiją“, - teigiama V.Gapšio teisėjams skirtame rašte.

„Yra nustatyta, kad teisėjų kolegijos vadovas turi būti atrinktas atsitiktinai, šiuo atveju tai buvo nepaisoma. Mūsų žiniomis ten dar yra įdomesnių faktų, gal buvo kitas teisėjas atrinktas atsitiktine tvarka. Mums kyla klausimas kodėl tai įvyko? (...) Ar tai nebuvo padaryta specialiai?“, - svarstė V.Gapšys.

Su V.Gapšiu sutiko ir V.Vonžutaitė, bei V.Uspaskichas. Marina Liutkevičienė nuomonės šiuo klausimu neturėjo. Prokurorai nesutiko su teisėjų kolegijos nušalinimo prašymu.

Prokuroras Saulius Verseckas akcentavo, kad labai daug teisėjų jau yra dalyvavę šiame teisiniame procese, todėl jie negali dalyvauti šiame baudžiamajame procese. Kadangi tokių teisėjų, kurie yra visiškai nesusiję, yra nedaug, esą programa tik iš jų ir rinkosi.

L.Garnelienė buvo susijusi su Darbo partijos byla, todėl būtent dėl šališkumo klausimų ji negalėjo būti teisėjų kolegijoje. Į kolegiją paskirta teisėja L.Garnelienė nusišalino, nes Darbo partijos byloje yra nagrinėjusi skundus kitose proceso stadijose.

Įdomu tai, kad spalio mėnesio posėdyje V.Uspaskichas aiškino, kad pasitiki teisėja V.Ražinskaite.

„Ši moteriškė maloni, šypsena patikima. Matosi, kad turi kompetencijos. Ta (Vilniaus apygardos teismo teisėja Daiva Pranytė Zaleckienė – Red.) tiesiogiai klausė nurodymų iš Daukanto aikštės. Ši, atrodo, turi ir savo nuomonę“, - anksčiau dėstė V.Uspaskichas.

„Dabar reikia ne į grožį žiūrėti. Pirma, pranešėju buvo paskirtas vyras, vėliau moteris. Po paskyrimo buvo kreipimasis į prokurorą, tuomet paskyrė, šitą, jau trečią pranešėją (V.Ražinskaitę. - Red). Tuomet dar į kolegiją buvo paskirtas vyras (Teisėjas S.Knizleris. - Red.)“, - aiškino V.Uspaskichas. Ji teigė nesuprantantis kodėl tai vyko.

Aiškinasi kam atstovauja

Po pietų pertraukos pratęsus posėdį, buvo rasta naujų vilkino būdų. Darbo partijos advokatė paprašė spręsti klausimą, dėl naujo juridinio asmens atstovavimo.

„Lapkričio 15d. yra išregistruota yra reorganizuota ir susijungusi su krikščionių partija. Šiuo pagrindu po reorganizacijos, susidarė naujas juridinis asmuo“, - sakė advokatė Violeta Bazienė. Ji paprašė teisėjų kolegijos spręsti klausimą dėl tinkamo naujo juridinio asmens atstovavimo.

„Kokius įgaliojimus, teises ir pareigas perėmė naujas darinys? Kas ką turi atstovauti?“, - klausė advokatai.

Visi Darbo partijos gynėjai pritarė šiam prašymui.

Prokuroras S.Verseckas pabrėžė, kad naujas juridinis asmuo šiame baudžiamajame procese nedalyvauja. Tačiau pateikti dokumentai apie naują juridinį asmenį bus prijungti prie bylos.

„Dabar, susijungus su krikščionių partija, tai nėra kažkoks vienadienis sprendimas. Tai yra visiškai kitas kūrinys ir iš jų reikia gauti leidimą paskirti atstovą. Ne tik teismas turi paskirti atstovą“, - teismui sakė V.Uspaskichas.

Pasitarusi teisėjų kolegija šį prašymą atmetė.

Spalio posėdis neįvyko

Pirmasis posėdis spalį neįvyko dėl advokatės V.Bazienės ligos. Posėdžių salė, kaip ir spalio mėnesį, buvo pilna Darbo partiją palaikančių žmonių.

Spalio mėnesį Apeliacinio teismo posėdžių salėje V.Uspaskichas surengė tikrą šou - pripuolęs fotografavo televizijų operatorius ir naujienų portalų fotografus. Šįkart trys kaltinamieji sėdėjo ramūs.

Iš viso teismas yra gavęs septynis apeliacinius skundus dėl Vilniaus apygardos teismo liepos 12 dieną paskelbto nuosprendžio - skundus parašė Generalinė prokuratūra, Darbo partijos atstovai, nuteistieji ir jų advokatai.

Partijos įkūrėją V.Uspaskichą liepą Vilniaus apygardos teismas yra pripažinęs kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyręs jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Nuteistasis ir jo advokatas Apeliaciniam teismui žada teikti tuos pačius prašymus, kurie nebuvo patenkinti Vilniaus apygardos teisme.

Pagal nuosprendį, parlamentarė Vitalija Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus.

Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienerius metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui - 35 tūkst. litų baudą.

Su paskirtomis bausmėmis nesutinka nė vienas kaltinamasis.

V.Uspaskichui gresia dar viena baudžiamoji byla - generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą su prašymu panaikinti šio „darbiečio“ teisinę neliečiamybę ir leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl nepagarbos teismui, kai apkaltinamuoju nuosprendžiu nepatenkintas politikas nusikaltėliais išvadino teisėjus.

Primename, kad V.Gapšys dėl vykstančių teisminių procesų pasitraukė iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.