Liudininkės žodžiai klampina ligoninės slaugytoją

Švirkštus skubiai paslėpė?

Apklausos teisme.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apklausos teisme.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Nov 26, 2013, 4:53 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:35 AM

Kai Gastroenterologijos skyriuje 11 mėnesių Domą Drėzą ištiko klinikinė mirtis, V.Beleškienė karštigiškai lakstė iš buvusios kūdikio palatos į tame pačiame aukšte esantį procedūrinį kabinetą, kuriame jis buvo gaivinamas.

Slaugytoja net neįtarė, kad ją atidžiai stebi žmogus, nedirbantis gydymo įstaigoje.

Švirkštus skubiai paslėpė?

2012 metų balandžio 6 dieną D.Drėzui į veną turėjo būti suleista 40 mililitrų gliukozės, bet V.Beleškienei sušvirškus vos 5 - 7 mililitrus skysčio, vaikas staiga prabudo, ėmė verkti ir per 10 - 15 sekundžių sustingo.

Kūdikis iš pradžių buvo gelbėjamas procedūriniame kabinete. Sujudę gydytojai nematė, ką veikia V.Beleškienė.

Slaugytoja iš Domo palatos į šį kabinetą ėjo kelis kartus - nešė kūdikį, lašelinę, kūdikio lovelę.

„Pro stiklinę pertvarą mačiau V.Beleškienę koridoriuje. Ji skubėdama kažkur nešė žalsvą dėžutę, kurioje yra laikomi švirkštai“, - antradienį Kauno apylinkės teisme pareiškė Neringa Pertušinienė, D.Drėzo mirties dieną kitoje palatoje gulėjusi su savo sergančiu 1,5 metų sūnumi.

Tą patį vakarą namo išvykusiai N.Pertušinienei susidarė įspūdis, kad V.Beleškienė buvo visiškai rami. Ji neatrodė sutrikusi, o atsisveikindama nusišypsojo. Domas tuo metu jau buvo miręs.

Stojo ginti slaugės

D.Drėzui skirtų dviejų švirkštų, adatų, vaistų flakonų ir kitų įkalčių, kurie būtų padėję iškart išaiškinti nusikaltimą, teisėsauga ligoninėje taip ir nesurado. Iki šiol net nežinoma, kad juos sunaikino.

Įkalčiams pradingus, V.Beleškienė puolė neigti supainiojusi vaistus ir vietoje gydytojos Jūratės Radvilavičienės paskirtos gliukozės suleidusi kalį. Slaugytoja aiškino neprisimenanti, ar po to išmetė švirkštus.

Kalio kiekis mažojo Domo organizme per valandą padidėjo beveik du kartus ir pasiekė mirtiną ribą - nuo 4,3 iki 7,4 milimolio litre.

Kad vaikas mirė nuo kalio injekcijos, nustatė dvi teismo medicinos ekspertų komisijos.

Jei teismas pripažins V.Beleškienę kalta dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir tarnybos pareigų neatlikimo, gydymo įstaigą, kurioje ji iki šiol dirba, greičiausiai ištiks didelės finansinės bėdos.

Kūdikio tėvai Egidijus ir Kristina Drėzai dėl aplaidumo Kauno klinikinei ligoninei yra pateikę 3,45 mln. litų ieškinį.

Galbūt todėl ligoninės vadovybė puolė teisinti V.Beleškienę ir tvirtinti, kad vaikas mirė ne nuo kalio. Jį esą pražudė reta širdies liga - endokardo fibroelastozė.

Ragaudavo, ką leidžia

Vakar teisme buvo apklausti Kauno klinikinės ligoninės medikai ir policijos komisariato pareigūnai, nesugebėję net paieškoti ligoninėje prapuolusių įkalčių.

Vaikų gydytoja Žaneta Kulabina prisipažino iš savo kolegų girdėjusi, jog Domas galėjo mirti, suleidus kalį.

Sužinojusi, kad po tragedijos prapuolė abu gliukozės ir kalio buteliukai, iš kurių galėjo būti imami vaistai D.Drėzui, gydytoja ėmėsi atsargumo priemonių.

Baimindamasi, kad likusioje gliukozės taroje taip pat gali būti kalis, Ž.Kulabina prieš kiekvieną leidimą ragaudavo, ar skystis yra saldus.

V.Beleškienei dėl neatsargaus gyvybės atėmimo gresia iki 8 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.