Seimas bandys atsikratyti N.Venckienės

Po ilgų diskusijų Seimas antradienį pradėjo į JAV pabėgusios Seimo narės Neringos Venckienės apkaltos procesą. Politinio prieglobsčio JAV pasiprašiusi „Drąsos kelio“ lyderė iš Seimo gali būti išmestas už nepateisinamą posėdžių praleidinėjimą. Iš Lietuvos Seimo narė pabėgo dar balandį.

N.Venckienė gali netekti Seimo nario mandato už Seimo posėdžių praleidinėjimą.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
N.Venckienė gali netekti Seimo nario mandato už Seimo posėdžių praleidinėjimą.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Nov 26, 2013, 5:07 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:32 AM

Anksčiau svarstant su N.Venckiene susijusius klausimus Seime virdavo aistros. Seimo posėdžių salės balkonai būdavo pilni triukšmingų violetinės partijos gerbėjų. Tačiau šįkart to nebuvo. Aistras kurstyti bandė tik keli rėksmingi N.Venckienei simpatizuojantys Seimo nariai.   

Apkaltos procesą N.Venckienei inicijavo Liberalų sąjūdis. Ją savo parašais parėmė 41 Seimo narys. Balsuojant Seimo salėje iniciatyvą sudaryti specialią komisiją dėl apkaltos palaikė 63 parlamentarai, prieš buvo 6, susilaikė – 14.

Seimas sudarė komisiją, kuri vertins, ar yra pagrindas pradėti apkaltą N.Venckienei.  Seimo komisijai vadovaus socialdemokratas Vytautas Saulis. Komisija savo išvadas turi pateikti iki gruodžio 5 dienos.

Vadino trapia moterimi

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis priminė, kad Konstitucija reikalauja Seimo nariams lankyti Seimo posėdžius. Jis ragino kolegas svarstant apkaltos klausimą atsiriboti nuo Garliavos pedofilijos skandalo ir N.Venckienės praeities.

„Rinkėjai patikėjo savo balsą N.Venckienei, kad ji atstovautų jų interesams Seime“, – kalbėjo E.Masiulis. Jis mano, kad Seimo narys negali dirbti savo darbo kelis mėnesius gulėdamas papludimyje ir taip „rengdamas įstatymus“ ar pabėgdamas į užsienį.

Liberalo bendrapavardis konservatorius Kęstutis Masiulis taip pat ragino kuo greičiau pradėti apkaltą. Jis kalbėjo, kad bet kurioje privačioje įmonėje į darbą nevaikštantis žmogus po kelių dienų būtų atleistas.

Balsavimo rezultatai rodė, kad apkaltos N.Venckienei inicijavimui daugiausiai pritarė socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai.

„Drąsos kelio“ atstovai į bandymą iš Seimo pašalinti jų lyderę reagavo audringai. Seimo narys Povilas Gylys net išreiškė abejonę, ar Drąsius Kedys buvo žudikas. Jis stebėjosi, kodėl Seimas nesiima posėdžių taip pat nelankančio Egidijaus Vareikio.

Kitas N.Venckienės rėmėjas konservatorius Naglis Puteikis ragino pagailėti „už teisybę“ kovojančios Seimo narės ir vadino ją trapia moterimi.

„Drąsuoliai“ mano, kad didžiosios Seimo partijos tokiu būdu bando susidoroti su prieš „sistemą“ kovojančiu „Drąsos keliu“.

Siūlė teisti užsienyje

Seimo „Drąsos kelio“ frakcijos nariai antradienį taip pat pasiūlė Seime priimti rezoliuciją, kad Generalinė prokuratūra kaip galima greičiau pradėtų N.Venckienės ekstradicijos procedūrą.

Anot „Drąsos kelio“, N.Venckienė nepabėgo nuo teisingumo, ji jo ieško, tačiau Lietuva esą negali garantuoti, kad pedofilijos byla būtų išnagrinėta objektyviai.

„Drąsos kelias“ nori, kad pedofilijos byla būtų nagrinėjama nešališkame užsienio teisme.

„Būtų geriausia, kad N.Venckienė iš viso negrįžtų. Jai reikia paskelbti apkaltą ir išmesti iš Seimo. Tada bus ramu“, – Seime ironizavo „Drąsos kelio“ atstovas Vytautas Matulevičius. Jis priminė, kad praktiškai visi Garliavos pedofilijos skandalo herojai jau yra po žeme arba išblaškyti po pasaulį.

„Gerbiami, ponai, aš prašau neteiskime žmogaus už akių. N.Venckienė nėra karo nusikaltelė“, – kolegas ragino V.Matulevičius.

Seimo liberalai tokį siūlymą įvertino kaip mėginimą politizuoti N.Venckienės bylą tarptautiniu lygiu.

Po ilgų diskusijų „Drąsos kelio“ siūlymas buvo atmestas, nes jį palaikė vos 20 Seimo  narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.