Parama melioracijos projektams – po atrankos

Nuo spalio 10 d. iki lapkričio 15 d. buvo renkamos paraiškos paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ gauti. Šiemet pateiktas rekordinis skaičius paraiškų, o bendra prašoma suma yra didesnė nei 100 milijonų litų. Tai viršija skirtą biudžetą – daugiau nei 93 milijonais litų. Todėl gautoms paraiškoms yra taikomas prioritetinis vertinimas ir paramą gaus projektai, atitikę daugiausiai pirmumo kriterijų.

Veiklos sritis „Žemės ūkio vandentvarka" ne tik populiari tarp pareiškėjų, bet ir viena sklandžiausiai įgyvendinamų.
Veiklos sritis „Žemės ūkio vandentvarka" ne tik populiari tarp pareiškėjų, bet ir viena sklandžiausiai įgyvendinamų.
Daugiau nuotraukų (1)

Aglaja Karauskytė

Nov 27, 2013, 9:39 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:20 AM

Trys pirmumo kriterijai Veiklos srities „Žemės ūkio vandentvarka“ įgyvendinimo taisyklėse nurodyti trys pirmumo kriterijai. Šiemet svarbiausią pirmumo kriterijų atitiks tie projektai, kuriuose numatoma vykdyti dirbtinių vandens telkinių avarinės būklės hidrotechnikos statinių rekonstravimą. Antras pagal svarbumą kriterijus – didesnis numatomų rekonstruoti žemės plotų našumo balas, kurį pareiškėjai turėjo nurodyti paraiškoje pagal savo savivaldybės administracijos duomenis. Trečią pirmumo kriterijų atitiks tie projektai, kuriuose numatoma rekonstruoti polderius. Vertinant gautas paraiškas, pirmumo kriterijai taikomi mažėjančios svarbos tvarka. Pirmasis kriterijus yra pats svarbiausias, trečiasis – mažiausio svarbumo. Jeigu paraiška neatitinka nė vieno pirmumo kriterijaus, ji vertinama nebus ir gaus paramą tik tuo atveju, jeigu liks lėšų. Populiarumo nestinga Veiklos sritis „Žemės ūkio vandentvarka“ nuo 2007 m. sparčiai populiarėjo tarp pareiškėjų, tad prioritetinis vertinimas šiemet vyksta jau nebe pirmą kartą. NMA statistika liudija, kad 2007 m. ir 2008 m. pagal šią veiklos sritį surinkta po 27, 2009 m. – 89 paraiškos. 2011 m. surinktos 152 paraiškos. Per visą 2007-2013 metų laikotarpį pagal šią veiklos sritį patvirtintos 277 paraiškos, jau išmokėti 206 milijonai litų. Kaip pastebi NMA specialistai, veiklos sritis „Žemės ūkio vandentvarka“ ne tik populiari tarp pareiškėjų, bet ir viena sklandžiausiai įgyvendinimų priemonių. „Raginti pareiškėjų kreiptis pagal šią veiklos sritį tikrai netenka. Lėšų įsisavinimas taip pat vyksta sklandžiai, be to – nesusiduriame ir su didesnėmis problemomis prižiūrėdami, kaip vykdomi pareiškėjų nusimatyti projektai“, – pastebi Genovaitė Beniulienė, NMA Projektų administravimo skyriaus vadovė. Nauja išlaidų finansavimo tvarka

NMA specialistai atkreipia dėmesį, kad už gautas lėšas pareiškėjai gali rekonstruoti tik tuos statinius, kurie yra Melioruotos žemės ir melioracijos statinių apskaitoje ir kurių nusidėvėjimas didesnis nei 30 proc. Parama neteikiama sausinimo sistemų ir jų hidrotechninių statinių rekonstrukcijos, rūgščių dirvų kalkinimo projektams didelės gamtinės vertės teritorijose bei „Natura 2000“ teritorijose, kurios yra naujai sausinamose vietovėse. Šiais metais veiklos sričiai skirta 24 718 576 litų suma. Vienam žemės ūkio vandentvarkos projektui iš viso gali būti skiriama 1 035 840 litų parama. Rekonstruojant polderius, didžiausia skiriama suma siekia 2 071 680 litų. Paramos lėšomis gali būti padengiama iki 90 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad šiemet veiklos srityje „Žemės ūkio vandentvarka“ dalyvaujantiems paramos gavėjams pakeista bendrųjų išlaidų finansavimo tvarka. Šių išlaidų dalis gali sudaryti iki 8 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, įskaitant konsultavimą projekto įgyvendinimo klausimais. Tačiau išlaidos konsultavimui negali viršyti 0,3 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Kaip ir anksčiau, paramos lėšomis gali būti finansuojamos rekonstrukcijos išlaidos, rūgščių dirvų kalkinimo sausinamos teritorijos ariamoje žemėje, naujų statybinių medžiagų ir įrenginių, skirtų projekto reikmėms, įsigijimo, bendrųjų išlaidų, projekto viešinimo išlaidos.

Kibti į darbus pavasarį

G.Beniulienė pabrėžia, kad būsimieji paramos gavėjai neturėtų ilgam nukelti paraiškoje ir paramos sutartyje numatytų darbų bei visus savo įsipareigojimus atlikti laiku. Tai dar aktualiau dėl to, kad artėja KPP laikotarpio pabaiga ir sutarties sąlygų keitimo galimybės vertinamos labai atidžiai.

„Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad šioje veiklos srityje numatyti darbai priklauso nuo oro sąlygų, sezoniškumo ir todėl juos planuojant bei vykdant, reikia tinkamai įvertinti savo jėgas. Pasitaiko atvejų, kai paramos gavėjai šios aplinkybės neįvertina ir vėliau prašo nukelti darbų atlikimo terminą, nes nespėjo jų atlikti dėl oro sąlygų “, – sako G.Beniulienė.

Kitas svarbus aspektas, kurį turėtų įsidėmėti būsimi paramos gavėjai – tai, kad itin svarbu laikytis viešųjų pirkimų tvarkos. Vykdant viešuosius pirkimus, turi būti skelbiami atskiri konkursai projektavimo, ekspertizės ir rangos darbams atlikti. Visos išlaidos, padarytos nesilaikant Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo arba Prekių, paslaugų ar darbų pirkimo taisyklių, yra laikomos netinkamomis finansuoti. Kaip pastebi NMA Projektų administravimo skyriaus vadovė, artėjanti žiema – puikus laikas naujiems paramos gavėjams įvykdyti visus viešuosius pirkimus ir pavasarį, vos leis oro sąlygos – pradėti darbus.

Daugiau informacijos apie veiklos srities „Žemės ūkio vandentvarka“ paraiškų rinkimą, vertinimo tvarką ir priemonės įgyvendinimo taisykles galima rasti NMA interneto svetainėse adresu: www.nma.lt ir www.paramakaimui.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.