Vietoj 5 litų mokesčio už automobilį – suklastotas leidimas

Rinkliavos už automobilių stovėjimą mieste nenorintys mokėti klaipėdiečiai įsigudrino klastoti vardinius leidimus. Užuot savivaldybei sumokėję 5 litus už galimybę kieme nemokamai laikyti mašiną, kai kurie senamiesčio gyventojai kontrolieriams pakiša padirbtą dokumentą.

Senamiesčio gyventojai vietoj mokesčio kontrolieriams pateikia suklastotą leidimą ar stovos skaitiklio bilietą.<br>E.Petkutės nuotr.
Senamiesčio gyventojai vietoj mokesčio kontrolieriams pateikia suklastotą leidimą ar stovos skaitiklio bilietą.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Nov 27, 2013, 12:37 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:14 AM

Per visus praėjusius metus išaiškintas tik vienas atvejis, kai nuo mokesčio bandyta išsisukti patekus suklastotą leidimą. O vien per pastaruosius du mėnesius užfiksuoti 23 sukčiavimo atvejai, dėl trijų pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Tokio apgavysčių masto rinkliavos administratoriai teigė iki šiol neregėję. Klaipėdos miesto savivaldybė jau svarsto, kuo pakeisti dabar galiojančius ir nesunkiai padirbamus popierinius leidimus gyventojams, kad pagundų sukčiauti nebekiltų.

Dėl 14 įtariamai padirbtų dokumentų Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kreipėsi į policiją. Pirmasis miesto policijos komisariatas šį mėnesį jau pradėjo tris ikiteisminius tyrimus dėl galimo dokumentų klastojimo ir tokių dokumentų panaudojimo. Dar 9 užfiksuotus įtartinus atvejus valdininkai policijai perdavė šiandien.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Albinas Strumyla neatmetė, jog bus pradėta ir daugiau baudžiamųjų bylų dėl dokumentų klastojimo. Esą įtariamieji pareigūnams jau žinomi, tad tyrimai neturėtų užtrukti. Už šį nusikaltimą baudžiama areštu, pinigine bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Pasak rinkliavą administruojančios viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktoriaus Gintaro Neniškio, klastojami metiniai leidimai, išduodami gyventojams apibrėžtoje teritorijoje, kainuojantys vos 5 litus, o taip pat ir vienkartiniai stovos skaitiklių bilietai.

„Mūsų kontrolieriai jau turi pakankamai patirties ir sugeba atpažinti suklastotus dokumentus, nors jie, reikia pripažinti, padirbti gana kokybiškai“, - teigė G.Neniškis.

Rinkliavos administratoriai stebisi, kad gyventojai vengia mokėti simbolinį mokestį, o vietoj to rizikuoja padirbinėdami dokumentus. Užfiksuoti gana prašmatnūs pažeidėjų automobiliai kontrolieriams leidžia manyti, kad sukčiaujama tikrai ne dėl skurdo.

Metinis leidimas šeimos automobiliui senamiestyje ir miesto centre kainuoja 5 litus, už antrą automobilį tenka mokėti 250 litų. Leidimas suteikia galimybę statyti mašiną ne didesniu kaip 200 m spinduliu nuo deklaruotos gyvenamosios vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.