A.Paleckio bylos liudytoja pagrįstai pripažinta sąžiningai klydusi

Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, išnagrinėjusi kasacinę bylą dėl melagingų liudytojos Danguolės Raugalienės parodymų Algirdo Paleckio baudžiamojoje byloje dėl 1991 metų sausio 13 dienos įvykių neigimo, prokuroro skundą atmetė.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-11-28 16:20, atnaujinta 2018-02-20 02:33

Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad bylą nagrinėjęs apeliacinės instancijos teismas, nenukrypdamas nuo kasacinės instancijos teismo bylose suformuluotų tyčios atskleidimo kriterijų, atsižvelgė tiek į išorines aplinkybes, tiek į D.Raugalienės asmenines savybes, lėmusias informacijos suvokimo teisingumą, pagrįstai pripažino ją sąžiningai klydus dėl situacijos, buvusios 1991 m. sausio 13 d. ir duodant apie tai parodymus A.Paleckio baudžiamojoje byloje teisme.

Bylos liudytoja pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu buvo nuteista už tai, kad, nagrinėjant A. Paleckio bylą, apklausiama kaip liudytoja, siekdama palankumo kaltinamajam, parodė, kad 1991 m. sausio 13 d. prie Televizijos bokšto TSRS kareiviai nešaudė, šaudyta nuo stogų.

Apeliacinės instancijos teismas, priimdamas išteisinamąjį nuosprendį, padarė išvadą, kad D. Raugalienė taip teigdama sąmoningai nesiekė patvirtinti A.Paleckio tikrovės neatitinkančių teiginių, bet pati tokioje situacijoje būdama 50 m atstumu nuo kareivių, neturėdama specialaus karinio pasiruošimo, sumaištyje, vertindama įvykio aplinkybes suabsoliutino situaciją ir padarė neteisingą išvadą, kad šaudė nuo stogų, o kareiviai nešaudė. Tai vertinama kaip sąžininga klaida.

Ši Aukščiausiojo Teismo priimta nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Aukščiausiasis Teismas sausio 22 d. atmetė už sovietų agresijos Sausio 13-ąją neigimą nuteisto Socialistinio liaudies fronto vadovo A.Paleckio skundą.

Aukščiausiasis Teismas paliko galioti pernai birželį priimtą Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo A.Paleckis pripažintas kaltu dėl sovietinės agresijos neigimo. Teismas žeidžiamos frazės "saviškiai šaudė į savus" autoriui A.Paleckiui nurodė sumokėti 10 tūkst. 400 litų baudą.

Pernai metų pradžioje Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas buvo išteisinęs dėl sovietų agresijos neigimo kaltintą A.Paleckį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.