V.Janukovyčius liko kurčias A.Merkel ir D.Grybauskaitės kalboms (atnaujinta)

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus Gedimino prospektas paskendo mėlynų švyturėlių jūroje. Kaukė policijos sirenos. Vilniečiai  turėjo praleisti ilgas skubančių automobilių kolonas. Vilniaus Valdovų rūmuose - istorinės reikšmės viršūnių susitikimas.

Su Ukrainos prezidentu kalbasi A.Merkel ir D.Grybauskaitė.<br>Stopkadras
Su Ukrainos prezidentu kalbasi A.Merkel ir D.Grybauskaitė.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė, Evelina Valiuškevičiūtė

Nov 28, 2013, 6:30 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:27 AM

Tai svarbiausias Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginys. Į Valdovų rūmus atvyko Europos Sąjungos (ES) šalių ir Rytų partnerių vadovai.

Juos pasitiko protestuojantys Ukrainos raidos kelio šalininkai ir Lietuvos pareigūnai.

Neįtikino Ukrainos dėl asociacijos sutarties

Europos Sąjungos (ES) vadovai Vilniuje ketvirtadienį neįtikino Ukrainos prezidento pasirašyti istorinę asociacijos ir laisvos prekybos sutartį.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė BNS sakė, kad Ukrainos vadovas Viktoras Janukovyčius neįsiklausė į argumentus, kokią naudą tokios sutartys davė naujosioms ES valstybėms narėms.

„Deja, kol kas atrodo, kad šie argumentai nepasiekė Ukrainos prezidento nei ausies, nei minties, ir kol kas matome, kad pozicijos dar nėra pasikeitusios“, - BNS sakė prezidentė po ES ir Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimo.

Pasak D.Grybauskaitės, Ukrainos prezidentas susitikime bandė siūlyti trišales ES, Ukrainos ir Rusijos derybas. ES pareigūnai jau anksčiau yra atmetę tokį pasiūlymą, praneša BNS.

„Šalys narės dar kartą išgirdo argumentus iš Ukrainos prezidento. Didele dalimi Ukrainos prezidentas kalbėjo ne apie sutartį, ne apie jos pasirašymą, o apie ekonomines problemas, kurios yra šiuo metu Ukrainoje ir kurias reikia spręsti, norėjo, kad šios problemos būtų sprendžiamos tiek ES, tik ir Rusijos kartu“, - kalbėjo Lietuvos prezidentė.

„Toks vaizdas, kad buvo truputį painiojamasi tarp ES laisvosios prekybos sutarties naudos ir konkrečios ekonominės situacijos, kurią išgyvena dabartinė Ukraina“, - teigė D.Grybauskaitė.

„Visos šalys, ypač 12 naujųjų šalių, pasakė ir parodė savo pavyzdžiu, ką reiškia laisvosios prekybos sutartis su Europa, ir suartėjimas su Europa, ir kad per 15 metų 12 naujųjų europinių šalių tokią pažangą padarė būtent todėl, kad pasirašė tokią sutartį“, - sakė šalies vadovė.

Protestavo ukrainiečiai ir lietuviai

Keli šimtai protestuotojų prie Valdovų rūmų susirinko palaikyti Ukrainos siekį pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga.

Jauni ukrainiečiai dainavo liaudies dainas, skandavo šūkius, laikė plakatus. Jų noras paprastas ir kartu sudėtingas - pasirašyti Asociacijos sutartį. Jie nori būti europiečiais.

„Ukrainiečiai už Europą“, „Aš esu ukrainietis ir negaliu būti ramus“, „Mes tikime Asociacija“, „Mes esame europiečiai“ – tokius ir daugelį kitų plakatų laikė akcijos dalyviai.

Juos prižiūrėjo gausios policijos pareigūnų pajėgos, neleidusios žurnalistams ar praeiviams prie jų prisiartinti. Patruliavo uniformuoti ir civilių drabužiais vilkintys pareigūnai. Jie įsimaišė į žmonių minią.

Prie Vidaus reikalų ministerijos stovėjo policijos štabo automobilis. Dėl galimų incidentų, protestas ir atvykstantys pareigūnai buvo filmuojami.

Akcija susilaukė didelio užsienio žurnalistų dėmesio.

Vėliau prie jų prisijungė Tibeto laisvės šalininkai – per dešimtį žmonių ragino Europos Sąjungą užimti griežtesnę poziciją Tibeto klausimu.

Netrukus prie protestuotojų stojo ir mūsų šalies statutiniai pareigūnai – jungtinis basų policininkų, ugniagesių, pasieniečių choras. Jie atliko kūrinį iš Džiuzepės Verdžio operos „Nabukas“.

Statutiniai pareigūnai protestuoja prieš Vyriausybės vykdomą algų politiką.

„Valstybės pareigūnai, grąžindami sau algas VRM, neužmirškite pensininkų“, „Basas aš, basas tu“, „Konstitucinio Teismo sprendimai niekiniai prieš VRM ambicijas“ – tokie užrašai mirga protestuojančių pareigūnų būryje.

Apie 19 val. 30 min. protestuotojai ėmė skirstytis, liko tik pavieniai žmonės.

Ukrainos vadovas - lakoniškas

Svečius pasitiko ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Dauguma svečių nuo komentarų susilaikė, su žiniasklaida iš aukščiausio rango svečių pabendrauti stabtelėjo tik Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Valdovų rūmuose suplanuota darbinė vakarienė. D.Grybauskaitės teigimu, vadovų pokalbiai čia gali užtrukti iki nakties.

Paskutiniai Vilniaus viršūnių susitikimo akcentai bus sudėti būtent darbo vakarienėje, kurioje dalyvauja 28 ES šalių narių vadovai ir ministrai, Europos Vadovų Tarybos, Europos Komisijos, Europos Parlamento pirmininkai, taip pat 6 Rytų partnerystės šalių vadovai ir ministrai.

ES įgaliotinė užsienio reikalams Catherine Ashton, kartu atvykę ES Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy ir EK pirmininkas Jose Manuelis Barroso, Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas nuo komentarų susilaikė. Į darbinę vakarienę atvyko ir Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Žurnalistų paklaustas, kokios nuotaikos, Ukrainos vadovas buvo lakoniškas.

„Normaliai“, – teatsakė V.Janukovyčius, patiriantis vis didesnį spaudimą iš ES lyderių dėl Ukrainos Asociacijos sutarties pasirašymo.

Vėliau V.Janukovyčius prie vyno taurės kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite. A.Merkel kalbėdama su V.Janukovyčiumi neslėpė, kad iš jo šalies tikėjosi „daugiau“. Mūsų šalies vadovė pritardama linksėjo.

Atvykusi į ES viršūnių susitikimą Vilniaus Valdovų rūmuose, Vokietijos vadovė pagyrė Lietuvą už Rytų partnerystės susitikimo organizavimą.

„Lietuva puikiai pasirengė šiam susitikimui. Deja, ne visi lūkesčiai buvo išpildyti, tačiau aš tikiuosi, kad bus pasiektas susitarimas ir Ukraina taps asocijuota ES nare“, – žurnalistams sakė A.Merkel.

EP pirmininkas Martinas Schulzas teigė, jog pats Ukrainos Prezidentas Viktoras Janukovyčius turi apsispręsti, ar Ukraina yra europinė šalis, ar ne.

„Matome, kad Ukrainos žmonės nori į Europą. ES durys Ukrainai yra atviros, tačiau ji pati turi apsispręsti, ar nori į Europą, ar ne“, – atvykdamas ES šalių vadovų darbo vakarienę sakė M.Schulzas.

Aktualūs imigracijos klausimai

Nors Europos Sąjungos lyderiai į Vilnių susirinko spręsti Rytų partnerystės klausimų, kur didžiausias dėmesys skiriamas Ukrainos Asociacijos sutarčiai, Didžiosios Britanijos premjerui Davidui Cameronui aktualesni imigracijos klausimai.

„Atvykau į Vilnių, Lietuvą, kur su Europos lyderiais kalbėsiuos apie piktnaudžiavimą ES imigracijos mažinimo taisyklėmis“, – savo paskyroje socialiniame tinklapyje „Twitter“ rašo britų premjeras, kuris su kitais ES ir Rytų partnerystės šalių vadovais dalyvauja darbo vakarienėje.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius laikosi nuomonės, kad Europos Sąjungoje (ES) galiojantys susitarimai dėl laisvo piliečių ir darbo jėgos judėjimo turi būti be išlygų vykdomi.

Nuomonės apie Jungtinės Karalystės premjero D.Camerono ketinimus apriboti pigios darbo jėgos iš Rytų srautą A. Butkevičius buvo paklaustas ketvirtadienį vykusio Rytų partnerystės verslo forumo metu.

„Tai yra nepaprastai jautrus klausimas visoms ES šalims, bet, manau, kad visos ES šalys yra pasirašiusios sutartis dėl laisvo darbo jėgos judėjimo ir tai turėtų būti įgyvendinama ir vykdoma“, – atsakė A.Butkevičius.

D.Grybauskaitė neprarado optimizmo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš vadovų susitikimą buvo optimistiška. Šalies vadovės teigimu, Ukraina laukiama Europoje, jei yra pasirengusi prisiimti atsakomybę, yra už demokratiją ir žmogaus teises.

„Viskas bus gerai“, – teigė žurnalistams D.Grybauskaitė.

„Viskas mūsų rankose. Jei jie prisiima atsakomybę integruotis į Europą, jeigu jie yra už demokratiją ir žmogaus teises, jie visada laukiami mūsų Europos šeimoje“, – kalbėjo Lietuvos vadovė.

Dėl konkretesnių dalykų D.Grybauskaitė sakė, kad bus aišku penktadienį.

„Viskas, daug dalykų bus nuspręsti šiandien ir rytoj“, – sakė Prezidentė, kuri netrukus pasitiks į Valdovų rūmus atvykstančius aukščiausio lygio svečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.