Rytų partnerių europinė ateitis-ir šalių vadovų, ir opozicijos atsakomybė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė

D.Grybauskaitė pabrėžia bendrą Rytų partnerystės šalių vadovybės ir opozicijos atsakomybę dėl jų europinės ateities.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Grybauskaitė pabrėžia bendrą Rytų partnerystės šalių vadovybės ir opozicijos atsakomybę dėl jų europinės ateities.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 29, 2013, 5:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:57 AM

Tai Lietuvos vadovė išsakė penktadienį susitikusi su šešių Rytų Partnerystės šalių - Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos - opozicijos ir pilietinės visuomenės atstovais.

„Vilniuje įvyko realus Rytų partnerystės postūmis. Su Moldova ir Gruzija jau parafavome asociacijos sutartis. Tačiau dar laukia ilgas kelias į Europą. Todėl reikalingas visų politinių j ėgų susitelkimas, tvirta valia bei ryžtas įgyvendinti prisiimtus įsipareigojimus, atremti išorinį spaudimą ir bandymus sužlugdyti integracinius procesus“, - Prezidentūros išplatintame pranešime cituojama prezidentė.

Prisimindama Lietuvos patirtį prezidentė pabrėžė, kad narystės ES siekį rėmė visos šalies politinės partijos - buvo pasirašytas nacionalinis susitarimas, kuriuo tiek valdančioji koalicija, tiek opozicija įsipareigojo laikytis europinio kurso. „Buvo sutelkti visi šalies pajėgumai ir per sąlyginai trumpą laikotarpį Lietuva padarė didžiulę pažangą ir sėkmingai įstojo į ES“, - pažymima pranešime.

D.Grybauskaitės teigimu, europinės transformacijos kelias yra sudėtingas, tačiau tai kelias į sėkmę, kuris užtikrins demokratinę valstybių raidą, geresnį ir saugesnį gyvenimą žmonėms.

Prezidentė taip pat pabrėžė, jog Europos Sąjunga niekada neišsižadės demokratijos principų ir vertybių, todėl su ja suartėti siekiančios šalys turi dėti visas pastangas, jog būtų gerbiamos žmogaus teisės ir laisvės, realiai užtikrinta įstatymo viršenybė, sąžiningi ir nešališki teismai.

„Sėkmingai įgyvendinus įsipareigojimus, įdiegus europinius principus ir standartus bei pasirašius Asociacijos sutartis, kurios taip pat apima laisvosios prekybos susitarimus, Rytų partnerėms atsivers didžiulė - 500 milijonų vartotojų rinka, prasiplės prekybiniai ir verslo ryšiai, šalys taps patrauklesnės ES investicijoms“, - pranešime nurodomi eurointegracijos privalumai.

Penktadienį Vilniuje Rytų partnerystės viršūnių susitikime Moldova bei Gruzija parafavo asociacijos ir laisvosios prekybos sutartis su ES, o Ukraina atsisakė sutartį pasirašyti. Ukrainoje dėl tokio valdžios sprendimo į protestus miestų aikštėse plūsta žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.