Švęsime kukliai, tačiau linksmai

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 30, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:51 AM

„Pagrindinė Lietuvos Kalėdų eglė“, „visi keliai veda į Katedros aikštę“. Tokiais skambiais sakiniais, skirtais šios eglės įžiebimo ceremonijai, nebuvo apdalytas net šalia, Valdovų rūmuose, vykęs Europos Sąjungos viršūnių susitikimas.

Kalėdų eglė Katedros aikštėje šiemet panaši į pernykštę. Iš pirmo žvilgsnio atvykėlius tai gali ir nuvilti. Bet vis tiek Katedros aikštėje apima džiugi nuotaika. Juk artėja gražiausia metų šventė.

Eglė apkaišyta dirbtinėmis šakomis, tarp jų dėl kvapo įpinta ir natūralių. Nors kai kurie vilniečiai jau šmaikštavo, tokį medį lygindami su nealkoholiniu alumi, dauguma sveikino jau šeštus metus gyvuojančią idėją. Juk kam kirsti žaliaskarę, ko vertos linksmybės prie merdinčio medžio?

Eglės įžiebimo ceremonija Katedros aikštėje vyks jau šiandien. 17 val. susirinkusiuosius pasveikins Kalėdų Senelis, prie jo šiais Tarmių metais prisijungs jo pasiuntiniai Lietuvos regionuose – Aukštaitijoje, Žemaitijoje, Dzūkijoje ir Suvalkijoje. Tad Katedros aikštėje skambės ir žemaitiška ar dzūkiška šnekta.

Renginys nebus grandiozinis, bet koncertuos „Tele bim-bam“ kompanija, pasirodys ugnies atlikėjų trupė „Ugnies valdovai“. Vakaro kulminacija – šventinių fejerverkų reginys sykiu su eglės įžiebimu ir miesto šventinio apšvietimo įjungimu. Kad tik orai negadintų nuotaikos susirinkusiesiems.

Beje, Katedros aikštės girliandos ketvirtadienio vakarą jau buvo sužibusios, kai į svarbiausią metų politikos renginį Valdovų rūmuose rinkosi Europos valstybių vadovai. Juk ką būtų pagalvoję prezidentai ir ministrai, žvelgdami į tamsų medį?

Šiemet Kalėdų eglė bus ir Rotušės aikštėje, o jos įžiebimas numatytas šiandien vidurdienį. Ankstesniais metais vilniečiai jos pasigesdavo.

Šiemet Vilniuje numatyta beveik 20 išskirtinių renginių. Kalėdų miestelis pirmą kartą nuo gruodžio 5-osios įsikurs Katedros aikštėje, prie eglės. Ankstesniais metais daugelis traukydavo pečiais: pagrindinė žaliaskarė Katedros aikštėje, o visos Kalėdų linksmybės ir prekyba – Rotušės aikštėje. Savivaldybė, tapusi Katedros aikštės šeimininke, sumanė pakeisti šią tvarką.

Vaikai ir suaugusieji šiemet vėl galės ploti katučių ant Arkikatedros žiūrėdami 3D pasaką. Milžiniška šio reikšmingo pastato siena naujos kalėdinės pasakos ekranu virs gruodžio 25-30 dienomis. Pažiūrėti pasaką bus galima 17 val., 18 val. 15 min. ir 20 val.

Prieš dvejus metus ant Arkikatedros sienos rodytą pasaką vilniečiai ir miesto svečiai buvo tikrai pamėgę. Ją pažiūrėjo apie 200 tūkst. žmonių.

Neliks Vilnius ir be dar vieno pamėgto Kalėdų atributo – traukinuko. Jis pradės kursuoti jau šiandien ir važinės iki sausio 7-osios.

Elfų vairuojamas traukinukas šiemet bus šildomas ir kursuos dviem skirtingais maršrutais. Nuo pirmadienio iki penktadienio jis važiuos nuo Rotušės aikštės ir, apsukęs ratą Pilies gatve, Gedimino prospektu pro Seimą, tuo pačiu maršrutu grįš atgal į Rotušės aikštę. Šeštadienį ir sekmadienį traukinukas važiuos iki V.Kudirkos aikštės. Atgal į Rotušės aikštę jis grįš Vilniaus, Žygimantų, T.Vrublevskio gatvėmis, toliau važiuos kaip darbo dienomis.

Darbo dienomis traukinukas važiuos kas valandą, savaitgaliais ir švenčių dienomis – kas 35-40 min.

Žiemos pramogų mėgėjus pradžiugins Rotušės aikštėje įsikūrusi ledo čiuožykla, kuri bus atidaryta taip pat šiandien. Čia, skambant muzikai, bus galima čiuožinėti nuo 11 iki 22 val. iki vasario 1-osios.

Trumpai tariant, nors Kalėdos Vilniuje bus palyginti kuklios, bet tikrai linksmos.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.