Lietuvos politikus mitinguotojai Kijeve sutiko su ašaromis

Lietuvos delegacija Ukrainos sostinėje buvo sutikta lyg gelbėtoja: patiestas raudonas kilimas, Kijevo gatvėse protestuojantys žmonės skandavo mūsų šalies vardą, ir su ašaromis akyse dėkojo. Net Ukrainą valdančios partijos nariai iki paskutinės akimirkos tikėjo, kad jų lyderis Viktoras Janukovičius pasuks šalį į Vakarus.

Lietuvos delegacija ne tik kalbėjo mitinge Kijeve, dalyvavo oficialiuose susitikimuose, bet ir vaikščiojo po mitinguojančią minią, bendravo su ukrainiečiais.<br>EPA-ELTA nuotr.
Lietuvos delegacija ne tik kalbėjo mitinge Kijeve, dalyvavo oficialiuose susitikimuose, bet ir vaikščiojo po mitinguojančią minią, bendravo su ukrainiečiais.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Dec 2, 2013, 12:54 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:03 AM

„Artimiausiomis dienomis gali keistis Ukrainos vyriausybė“, - spėjo Seimo narys Gediminas Kirkilas, kuris vėlų ketvirtadienio vakarą grįžo iš Kijevo. Dvi dienas jis, parlamento vadovė Loreta Graužinienė ir Seimo narys Petras Auštrevičius lankėsi Ukrainoje. Kodėl Lietuvos politikas mano, kad Ukrainos Vyriausybei gresia griūtis? V.Janukovičiaus sprendimu nusivylė visa Ukraina – ne tik visuomenė, opozicinių partijų atstovai, politiniai priešininkai, bet ir prezidento bendražygiai.

G.Kirkilas tikino absoliuti dauguma valdančiosios partijos, vyriausybės, prezidento aplinkos atstovų iki paskutinės akimirkos tikėjo, kad V.Janukovičius parafuos susitarimus su Europos Sąjunga. Ukrainos politikos užkulisiuose buvo jaučiamas ne nerimas, bet pergalės laukimas.

„Visi suprato, kad sunkumų bus. Bet buvo labai mažai abejojančių, kad sutartis bus pasirašyta“, - pasakojo jis.

Pavyzdžiui, Lietuvos politikų delegacijos vizitą organizavo Ukrainos valdžios atstovai. Kitaip tariant, prezidento V.Janukovičiaus, bendražygiai. Tačiau jie patys pasiūlė lietuviams sudalyvauti mitinguose Kijeve.

„Jie pasakė, kad tame nemato nieko blogo. Net priešingai – sakė, kad palaiko mitingo dalyvius ir dėkoja jiems už pilietinę poziciją. Pats prezidentas kreipėsi į minią ir padėkojo už paramą. Visi Ukrainoje tuo metu buvo vieningi“, - kalbėjo Seimo narys.

Be to, proeuropietišką mitingą surengė net pati Regionų partiją, kurios lyderiu yra V.Janukovičius. Jame dalyvavo ir Lietuvos atstovai.

„Žmonės juokais siūlė prezidentu šratinuką, siūlė pagalbą pasirašant sutartį. Visi iki paskutinės akimirkos tikėjo, kad viskas bus gerai. Mane nustebino žmonių vienybė. Nuo jaunimo, studentų iki pensijinio amžiaus žmonių vieningai palaiko europinę Ukrainos kryptį. Už tai pasisakė ir opozicinės partijos, kurių pozicija yra gerai žinoma, bet ir valdančioji“, - pasakojo G.Kirkilas.

Politikas pasakojo, kad Lietuvos delegacija ne tik kalbėjo mitinge, dalyvavo oficialiuose susitikimuose, bet ir vaikščiojo po mitinguojančią minią, bendravo su ukrainiečiais.

„Dauguma žmonių su ašaromis akyse mums dėkojo, skandavo Lietuvos vardą. Jausmas buvo tikrai neįtikėtinas ir jaudinantis. Kažkuo priminė Sąjūdžio laikus“, - sakė politikas. Vienas iš Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos svarbiausių tikslų - pasiekti, kad tokios Rytų valstybės kaip Ukraina, atsigręžtų į Vakarus.

Socialdemokratas pripažino, kad bendraudamas su ukrainiečiais ir klausydamasis jų vilčių, vis tiek netikėjo sėkminga politinės situacijos baigtimi.

„Dabar galiu pasakyti, kad mane būtų nustebinę, jei Ukraina būtų pasirašiusi sutartis. Ilgą laiką aš to negalėjau sakyti, nes mes esame pirmininkaujanti šalis“, - sakė G.Kirkilas.

Jis teigė, kad nuo pat pradžių buvo aišku, kad Ukrainos lyderis net nesiruošė parafuoti sutarties su Europos Sąjunga.

„Jis pabandė išnaudoti tą situaciją, paversdamas derybas kažkokiu turgumi“, - svarstė Lietuvos politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.