Pinigų dalybas lydi politikų peštynės

Vieniems – riebūs kąsniai, o kitiems – trupiniai. Tokias biudžeto pinigų dalybų tendencijas įžvelgiantys opozicijos atstovai kai kuriuos valdančiuosius kaltina nesilaikant teisingumo principų, rašo „Lietuvos rytas“.

Skirstydami pinigus Darbo partijos ministrai Š.Birutis (nuotr. kairėje) ir D.Pavalkis sukėlė abejonių opozicijai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Skirstydami pinigus Darbo partijos ministrai Š.Birutis (nuotr. kairėje) ir D.Pavalkis sukėlė abejonių opozicijai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Dec 2, 2013, 7:20 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:14 AM

Nors Finansų ministerijos patobulintame kitų metų biudžeto projekte nuo anksčiau Valstybės investicijų 2014–2016 metų programai planuotų skirti lėšų nurėžta per 61 mln. litų suma, likęs pyragas vis tiek solidus – 5,123 mlrd. litų.

Tai daugiau kaip 382 mln. litų daugiau, nei investiciniams projektams valstybė galėjo skirti pernai.

Kaip valdžia suraikė šį pyragą? Ar visiems buvo teisingai atseikėta?

Už balsus – padėka

Bene daugiausia abejonių kilo dėl to, kaip Valstybės investicijų programos (VIP) lėšas padalijo Kultūros bei Švietimo ir mokslo ministerijos, kurioms diriguoja Darbo partijos atstovai Šarūnas Birutis ir Dainius Pavalkis.

Šešėlinis konservatorių švietimo ir mokslo ministras Valentinas Stundys atkreipė dėmesį, kad didelė dalis šios programos lėšų nukeliaus į tas savivaldybes, kur pergalę šventė valdančiosios daugumos atstovai arba jų rankose yra vietos valdžia.

Kaip pavyzdį V.Stundys nurodė Klaipėdos rajone esančią Venckų biblioteką, kuriai kitąmet numatyta skirti 100 tūkst. litų.

„Akivaizdu, kad tokios finansinės injekcijos turi mažai ką bendra su valstybės investicijų programa, iš kurios paprastai finansuojami stambesni, tęstiniai projektai. O šiuo atveju tikriausiai bus atliktas koks nors pastato padailinimas“, – svarstė buvęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto vadovas.

Užtat ta biblioteka labai svarbi Gargždų rinkimų apygardoje į Seimą išrinktam „tvarkiečiui“ Petrui Gražuliui.

Politikas Venckuose per praėjusius rinkimus sulaukė didžiulės paramos.

Savotiškai atsidėkojęs žmonėms už palaikymą per rinkimus galės jaustis ir Bronius Pauža. Iš vadinamųjų VIP lėšų 150 tūkst. litų skirta šio socialdemokrato rinkimų apygardoje esančiai Kartupių bibliotekai.

Daugiau dėmesio Ukmergei

Gerokai daugiau dėmesio nei anksčiau šįkart sulauks ir Ukmergė, kurioje savo politinį svorį per rinkimus matuodavo naujoji Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Tiesa, per praėjusius rinkimus „darbietę“ šioje apygardoje ištiko nesėkmė. Bet gal dabar viskas keisis į gera?

Pavyzdžiui, L.Graužinienės vadovaujamos Darbo partijos ministras Š.Birutis šio miesto Kraštotyros muziejaus rekonstrukcijai kitąmet siūlo skirti beveik 1,3 mln. litų.

Dar 200 tūkst. litų numatyta Ukmergės kultūros centro pastato rekonstrukcijai tęsti.

Ukmergei dosnus ir kitas „darbiečių“ ministras D.Pavalkis.

Jo vadovaujama ministerija VIP lėšų atriekė net trims šio rajono švietimo įstaigoms: A.Smetonos gimnazijos rekonstrukcijai numatyta 600 tūkst. litų, J.Basanavičiaus gimnazijai – 300 tūkst. litų, Užupio vidurinei mokyklai – 400 tūkst. litų.

Beje, teikdama Seimui svarstyti kitų metų biudžeto projektą Vyriausybė siūlė kitąmet iš viso nepaskirti lėšų Užupio mokyklai.

Tačiau švietimo ir mokslo ministras nusprendė kitaip.

Savos parapijos – mielesnės

Ministrai nepamiršta ir jiems patiems artimų apygardų. Antai Švenčionių bibliotekos rekonstrukcijai Š.Birutis iš Valstybės investicijų programos numatė daugiau kaip 2,5 mln. litų.

Ignalinos-Švenčionių apygardoje į Seimą išrinktas kultūros ministras rūpinasi ir kitais partijos bendražygių vadovaujamos savivaldybės objektais.

Pavyzdžiui, 200 tūkst. litų skirta Pabradės kultūros centrui ir bibliotekai pertvarkyti.

Nors ši suma iš pirmo žvilgsnio nėra įspūdinga, kitąmet prasidėsianti pastato rekonstrukcija iš viso valstybei turėtų atsieiti per 2,7 mln. litų.

Kitąmet neliks nuskriausti ir Kėdainiai. Kad Darbo partijos dvasinio lyderio Viktoro Uspaskicho tėvoniją pasiektų solidžios investicijos, irgi pasirūpino Š.Birutis.

Antai Kėdainių savivaldybės pastato rekonstrukcijai, įrengiant bibliotekos skyrių, mestelėta net 1,7 mln. litų.

„Darbiečiai“ pasirūpino, kad galėtų būti tęsiama ir Kėdainių kultūros centro rekonstrukcija. Tam kitąmet numatyta skirti 1 mln. litų.

Lėmė audito rezultatai?

Bet kultūros ministras nesutinka su opozicijos priekaištais dėl neskaidraus biudžeto pyrago dalijimo.

Oponentus „darbietis“ kaltino politikavimu.

Ministerijos vadovas „Lietuvos rytui“ aiškino, kad prieš dalijant VIP pinigus bene pirmą kartą buvo atliktas auditas: „Tais atvejais, kai matome, kad projektas tikrai neefektyvus, jį stabdome ir nukreipiame lėšas ten, kur jos buvo naudojamos efektyviai arba objektai baigiami.

Tikrai nepaisoma, kas kur buvo išrinktas ar kas kokiai savivaldybei vadovauja. Man visi objektai absoliučiai vienodi. Svarbiausia, kad mokesčių mokėtojų pinigai būtų naudojami efektyviai.“

Aiškindamas, kodėl nebaigus vienų objektų pradedami nauji ir jie kaip tyčia yra Švenčionių rajone, Š.Birutis atkirto, kad opozicijos atstovai turėtų nuvykti ir juos pamatyti: „Tada klausimų nekiltų. Be to, 200 tūkst. litų tikrai ne tie pinigai, kurie ką nors išspręstų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.