Sąžiningu norėjęs būti klaipėdietis sulaukė spyrio į nugarą

Jei nori Klaipėdoje turėti darbą, geriau nesidomėk savo viršininko veikla. Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktorius 59 metų Alfridas Bumblys iš karto neteko darbo, kai pradėjo aiškintis, kur nuplaukė Klaipėdos regiono ligoniams gydyti skirti milijonai.

A.Bumblys įsitikinęs, jog bėdų sulaukė tik dėl to, kad suabejojo savo viršininko sąžiningumu.<br>E.Petkutės nuotr.
A.Bumblys įsitikinęs, jog bėdų sulaukė tik dėl to, kad suabejojo savo viršininko sąžiningumu.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Dec 2, 2013, 8:35 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:49 AM

Skandalas, galėjęs atskleisti, kaip iš tiesų skirstomos privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšos, buvo užgesintas jam net neįsiliepsnojus. Dabar A.Bumblys teisme siekia įrodyti, kad buvo atleistas be pagrindo.

Pasigedo dviejų milijonų

2010-ųjų gruodį Valstybinės ligonių kasos (VLK) būstinėje Vilniuje, kaip ir kasmet, susirinko visų teritorinių ligonių kasų vadovai, jiems buvo pateikta 2011-ųjų metų PSDF lėšų paskirstymo schema.

Tarp visiems išdalintų dokumentų pasitarimo dalyviai aptiko ir dar vieną, kuris, kaip paaiškėjo vėliau, ant stalo atsidūrė per klaidą. Tai buvo 2011 metų PSDF biudžeto išlaidų ambulatorinėms ir stacionarinėms paslaugoms paskirstymo lentelė.

Pagal pateiktą lentelę matyti, kad Panevėžio teritorinei ligonių kasai 2010 metais skirta 10,8 mln. litų daugiau negu priklausė pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą formulę, Šiaulių TLK – 2,3 mln. litų daugiau, tuo tarpu Vilniaus TLK - 7,5 mln. litų, Kauno TLK – 3,5 mln. litų, o Klaipėdos – 2 mln. litų mažiau negu priklausė pagal formulę. 2011-iesiems paskirstytas biudžetas taip pat sukėlė klausimų. Panevėžio TLK buvo suplanuota skirti 4,6 mln. litų daugiau, Šiauliams – beveik puse milijono litų daugiau negu priklausė.

„Kai pamačiau skaičius, buvau priblokštas. Sakau, kaip visa tai suprasti? Kodėl turime iš kai kurių TLK atimti, o kitoms pridėti, kas čia vyksta? Man buvo paaiškinta, kad anksčiau lėšos buvo paskirstytos ne pagal formulę, todėl dabar esą reikia išlyginti, po truputį nuimti.

Aš nesutikau, pareikalavau, kad būtų atstatyta tai, kas buvo atimta iš Klaipėdos TLK, juk dėl to mūsų regiono žmonės negavo kai kurių sveikatos priežiūros paslaugų“, - pasakojo A.Bumblys. Jam pavyko išsikovoti, kad dalis nuimtų lėšų būtų grąžinta jo vadovaujamai TLK, tačiau dar milijonas, kuris priklausė Klaipėdos regiono žmonių gydymo paslaugoms apmokėti, nukeliavo nežinia kur.

Paini metodika – dirva korupcijai

Dalies lėšų neatgavo ir Vilniaus TLK. Jos direktorius Vytautas Mockus iš pradžių teigė ne itin gerai prisimenantis, kas prieš trejus metus vyko VLK būstinėje. Tačiau kiek pagalvojęs jis pateikė savo versiją - netolygumus skirstant lėšas visoms TLK esą lėmė tuo metu įsigalioję pinigų skyrimo metodikos pakeitimai.

„Natūralu, kad staigūs posūkiai komforto neprideda. Pinigų pertekliaus niekada nėra, visada jų trūksta. Šalies regionai skiriasi ir dėl demografinės specifikos. Bandžiau gana aštriai kelti šitą klausimą posėdžiuose, bet prieš vėją labai nepapūsi. Čia kaip kariuomenėje – reikia klausyti ir ką kiti nusprendžia“, - mįslingai kalbėjo V.Mockus.

Tačiau A.Bumblys niekaip negalėjo prisiminti, kad tuo metu būtų pasikeitusi lėšų skyrimo tvarka, nors Klaipėdos TLK vadovavo nuo 2003-ųjų. Jis mano, jog skriausdamas kitų regionų pacientus,Valstybinės ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas galėjo proteguoti Panevėžio ir Šiaulių TLK.

„Iki 2010 metų mes negalėjome susigaudyti, kaip skirstomi pinigai. Net finansų skyriaus specialistai negali tiksliai išsiaiškinti, ar, tarkime, šiemet, Klaipėdos TLK gavo tiek, kiek priklauso“, - teigė A.Bumblys. Galutinė suma, tenkanti teritorinei ligonių kasai, apskaičiuojama įvertinus regiono gyventojų skaičių, jų amžių, sergamumą ir kt. Skaičiavimo schema sudėtinga ir paini, žmogui iš šalies neįmanoma suprasti, ar pinigai paskirstyti teisingai.

Manoma, kad tokia painiava yra puiki dirva finansinėms manipuliacijoms ir korupcijai.

Į karą stojo medikai

Išdrįsęs suabejoti savo tiesioginio vadovo sąžiningumu, A.Bumblys netrukus prarado ramybę - prasidėjo neeiliniai patikrinimai, viena po kitos į Klaipėdą buvo siunčiamos komisijos, skirta mažiau pinigų darbuotojų etatams finansuoti. „Pastaruosius kelerius metus buvau terorizuojamas, tačiau pamatę, kad prieš mane jie nieko neturi, nusprendė susidoroti padedant ligoninių vadovams“, - aiškino A.Bumblys.

Priežasčių nemėgti buvusio TLK direktoriaus turi beveik visų didžiųjų Klaipėdos sveikatos priežiūros įstaigų vadovai. A.Bumblys pernai pradėjo reikalauti iš įstaigų detalių finansinių ataskaitų. Kai kurie skaičiai jose sukėlė abejonių, pavyzdžiui, ne visur buvo detaliai pagrįstos didelės pinigų sumos, kai kur jos buvo įvardijamos kaip „kitos sąnaudos“.

Pagal A.Bumblio pateiktą medžiagą Specialiųjų tyrimų tarnyba yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Susierzinę dėl to, kad turi aiškintis, kur naudoja valstybės skiriamas lėšas, šešių didžiųjų Klaipėdos miesto sveikatos priežiūros įstaigų vadovai vasarą kreipėsi į VLK direktorių A.Sasnauską, teigdami esą su A.Bumbliu neįmanoma dirbti.

Medikai skundėsi, kad teritorinės ligonių kasos vadovas nepagrįstai juos kaltina valstybės lėšų švaistymu, neatsižvelgia į jų prašymus finansuoti naujus gydytojų etatus, kitaip trukdo įstaigoms sklandžiai dirbti.

A.Sasnauskas skubiai sudarė komisiją, kuri rekomendavo A.Bumbliui skirti griežtą papeikimą. A.Bumblys pasijuto nubaustas nepagrįstai, todėl jam skirtą nuobaudą apskundė teismui.

Atleido iš keršto?

Spalio 29 dieną A.Bumblio skundą ėmėsi nagrinėti Vilniaus apygardos administracinis teismas. Į posėdį liudyti buvo pakviesti visų šešių gydymo įstaigų vadovai, tačiau pasirodė tik vienas, likusieji teismui pranešė, kad negali atvykti dėl ligos arba kitos pateisinamos priežasties.

Tai nė kiek nenustebino A.Bumblio. Jo manymu, medikai vengia teismo, nes neturi kuo pagrįsti savo teiginių.

Nelaukęs šio teismo proceso pabaigos, A.Sasnauskas kirto dar kartą - spalio 10-ąją pasirašė įsakymą, kuriuo skyrė A.Bumbliui griežčiausią nuobaudą, šįkart – atleidimą iš darbo. Pretekstu atsikratyti pavaldinio tapo rugpjūčio 26 dienos Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartis, kuria Klaipėdos TLK vadovas buvo įpareigotas papildyti sutartį su Klaipėdos universitetine ligonine dėl psichiatrijos paslaugų apmokėjimo iš PSDF biudžeto.

Šį teismo sprendimą A.Bumblys tikino įvykdęs jau po kelių dienų, todėl su jam skirta nuobauda nesutinka.

A.Bumblys neabejoja, kad tikroji jo atleidimo priežastis - kerštas už tai, kad dar vasarą apskundė savo vadovą Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Rugpjūčio 2 dieną jis kreipėsi į STT prašydamas ištirti, ar A.Sasnausko anksčiau priimti sprendimai dėl PSDF lėšų paskirstymo teritorinėms ligonių kasoms neprasilenkė su įstatymais.

A.Bumblys pareigūnams pateikė įtarimų sukėlusią lentelę, kurioje atsispindi, kaip buvo dalijami ligoniams gydyti skirti pinigai, o taip pat ir dar du 2011 metų gruodžio 2-ąją A.Sasnausko pasirašytus įsakymus, kuriais Panevėžio TLK buvo papildomai skirta 2,6 mln. litų.

Tyrimas paklydo

Iš STT atsakymo laukti ilgai nereikėjo – po poros savaičių A.Bumblys gavo raštą, kuriuo pranešama, kad pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą nėra, nes esą nepakanka duomenų VLK vadovą įtarti korupciniais veiksmais.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Giedrė Maksimaitytė teigė, jog tyrimą pavesta atlikti pačiai VLK.

Tačiau šios įstaigos atstovė spaudai Lina Bušinskaitė pranešė, kad jokios informacijos apie tyrimą ir jo baigtį neturi. Tą pačią dieną SAM pateikė naują atsakymą, kurį parengė Sveikatos ekonomikos departamento specialistai.

„Nustatyta, kad lėšų sumos ambulatorinėms specializuotoms ir stacionarinėms asmens sveikatos priežiūros paslaugoms teritorinėms ligonių kasoms buvo paskirstytos griežtai vadovaujantis teisės aktų nuostatomis, reglamentuojančiomis lėšų paskirstymą”, - teigiama rašte.

A.Sasnauskui – premijos ir pagyros

„Nežinau, apie ką eina kalba, - teigė A.Sasnauskas, paprašytas pakomentuoti jo atžvilgiu STT pateiktą skundą. - Lėšas skirsto sveikatos apsaugos ministras, o mes vadovaujamės ministro įsakymais – manau, jog tai absurdas“.

A.Sasnauskas VLK direktoriaus pareigas eina nuo 2003 metų liepos. Per šį laikotarpį iš savo tiesioginio vadovo sveikatos apsaugos ministro jis yra sulaukęs tik pagyrų.

Nuo 2005 iki 2012 metų jis buvo skatintas premijomis ir vienkartinėmis išmokomis už labai gerą darbą. Kilus skandalui dėl to, kad VLK vadovas be jokio konkurso PSDF rezervo lėšas padėjo kaip indėlį į vieną iš bankų, A.Sasnauskas sulaukė pirmosios nuobaudos – griežto papeikimo iš tuomečio ministro Raimondo Šukio.

Tačiau šį įsakymą A.Sasnauskas apskundė teismui, kuris nuobaudą panaikino. Prieš dešimt metų kartu su A.Sasnausku tarnybą Klaipėdos TLK pradėjęs A.Bumblys nežada nuleisti rankų. „Jeigu reikės, kreipsiuosi ir į Europos žmogaus teisių teismą, kad įrodyčiau, jog su manimi buvo susidorota“, - teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.