Seimo daugumai apgynus V.Uspaskichą opozicija išėjo iš salės

Seime - dar vienas akibrokštas prokurorams. Politikai nutraukė Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo procedūrą. Reaguodami į tai Seimo opozicijos atstovai nutarė boikotuoti Seimo posėdį ir išėjo iš salės.

Prokurorai norėjo išsiaiškinti, ar V.Uspaskicho pasisakymai apie teisėjus neperžengė ribų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prokurorai norėjo išsiaiškinti, ar V.Uspaskicho pasisakymai apie teisėjus neperžengė ribų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-12-03 13:53, atnaujinta 2018-02-20 00:26

Seimo opozicija taip pat pasitraukė iš Seimo Etikos ir procedūrų komisijos, kurioje taip pat buvo apgintas V.Uspaskichas. Įdomu tai, kad tokį sprendimą palaikė ir socialdemokratai, anksčiau žadėję neprieštarauti, kad V.Uspaskichas būtų atiduotas į teisėsaugos rankas.

"Čia nebe Seimas, o kažkoks Ukmergės UAB'as, kuriame direktorė bando tvarkytis“, - pareiškė Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius. "Yra jėga, proto nereikia", - žinomą rusišką posakį išvertė Tėvynės sąjungos lyderis. 

Jis mano, kad socialdemokratai stojo į V.Uspaskicho pusę, nes baiminasi, jog Darbo partija nepalaikys kitų metų valstybės biudžeto projekto. 

Nugalėjo partijų interesai?

Seimas valdančiųjų partijų balsais nutarė daugiau nesvarstyti teisiamo Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho neliečiamybės klausimo. Tai buvo padaryta gavus Seimo Etikos ir procedūrų komisijos, kurioje vyrauja Seimo daugumos atstovai, sprendimą. 

Parlamento etikos sargai antradienį nusprendė, kad klausimas dėl V.Uspaskicho neliečiamybės yra baigtas, ir nauja komisija, turinti svarstyti prokurorų prašymą dėl neliečiamybės panaikinimo, neturi būti sudaroma. 

Už tokį sprendimą buvo devyni komisijos nariai iš valdančiųjų frakcijų, penki iš opozicijos balsavo prieš. 

Komisijos pirmininkas Valentinas Stundys teigia, kad jis su kolegomis mano, jog minėtas Etikos ir procedūrų komisijos sprendimas prieštarauja Seimo statutui. 

„Tai reiškia, kad šita išvada šiek tiek kertasi su Seimo statuto nuostatomis. Tokią poziciją pareiškė kiti penki komisijos nariai. Pagal statutą, jeigu komisijos sudėtis nepatvirtinta, Seimas privalo procedūrą kartoti, kol komisija bus sudaryta“, - tvirtino parlamentaras. 

Prasidėjus vakariniam Seimo posėdžiui penki opozicijai atstovaujantys Seimo nariai pareiškė, kad jie sustabdo savo įgaliojimus Etikos komisijoje, nes šioje valdančiųjų partijų atstovai balsuoja pagal partinius interesus, o ne pagal Seimo Statuto normas.

"Seimo Etikos ir procedūros komisija neturi būti partinių interesų aiškinimosi vieta. (..) Negi mes turime šiaip etiką ir valdančiųjų etiką", - piktinosi Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis. Tuo tarpu Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys sako, kad šioje komisijoje visais laikais būdavo balsuojama pagal valdžios partijų interesus.

V.Uspaskichas ramus kaip belgas

Keisčiausia, kad už V.Uspaskichui naudingą sprendimą antradienį balsavo ir socialdemokratai, kurių vadovas Algirdas Butkevičius anksčiau teigė, kad Socialdemokratų partija palaikys prokurorų prašymą atiduoti V.Uspaskichą į teisingumo rankas.     

Pats V.Uspaskichas antradienį žurnalistams tvirtino manąs, kad Seimo opozicija nutarė boikotuoti posėdžius, nes ji tiesiog pavargo.

Jis patvirtino tebemanąs, kad jokio nusižengimo ar nusikaltimo nepadarė, pavadindamas teisėjus nusikaltėliais. 

Paklaustas, kaip vertinąs, kad Etikos ir procedūrų komisijoje dėl jo imuniteto balsuota vadovaujantis partiniu principu, o ne statuto nuostatomis, V.Uspaskichas sakė, kad tai normalu. Pasak jo, visuose parlamentuose taip balsuojama. 

Prieš kelias savaites Seimo opozicijai protestuojant dėl „tvarkiečio“ Petro Gražulio kandidatūros į komisijos pirmininko pareigas, tokios komisijos sudarymui nebuvo pritarta. Seimo opozicija siūlė sudaryti kitą komisiją, svarstysiančią V.Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo klausimą. 

Į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją buvo kreipusis Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

Mano, kad įžeidė teisėjus

Generalinis prokuroras Darius Valys yra kreipęsis į Seimą su prašymu leisti baudžiamojon atsakomybėn patraukti Darbo partijos įkūrėją V. Uspaskichą dėl nepagarbos teismui. 

Anksčiau Seimas yra panaikinęs V.Uspaskicho imunitetą vadinamojoje Darbo partijos byloje. Šios partijos steigėjas ir buvęs jos pirmininkas Vilniaus apygardos teismo yra pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir „juodosios buhalterijos“. Ši nutartis yra apskųsta aukštesnės instancijos teismui. 

V.Uspaskichas teisėjus yra viešai išvadinęs nusikaltėliais. 

„Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad Seimo narys Viktoras Uspaskichas šių metų liepos 28 dieną 22.51 val. Vilniaus oro uosto atvykimo salėje atsakydamas į jam pateiktus žurnalistų klausimus viešai žodžiu užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą. Šiais savo veiksmais V. Uspaskichas galėjo padaryti nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 232 straipsnyje. Seimo nario V. Uspaskicho galimo nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes pagrindžia ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys, liudytojų, nukentėjusiosios parodymai ir Lietuvos teismo ekspertizės centro specialisto užfiksuoti duomenys“, - Seime sakė D.Valys. 

Pagal Lietuvos Konstituciją, Seimo narys negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ir kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo sutikimo. 

Tam, kad būtų panaikinta parlamentaro teisinė neliečiamybė, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip pusė, tai yra ne mažiau kaip 71 Seimo narys iš 141.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.