Skurdžiai gyvenantiems lietuviams – nemaloni žinia

Skurdžiai gyvenantys žmonės neteks paramos. Po kelių savaičių bus išdalinti paskutiniai maisto paketai, duodami mažiausias pajamas turintiems gyventojams. Tokių žmonių mūsų šalyje - apie 400 tūkst.

„Maisto bankas“ yra viena iš trijų organizacijų, kurios su Lietuvos savivaldybėmis teikdavo paramą skurdžiai gyvenantiems žmonėms.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
„Maisto bankas“ yra viena iš trijų organizacijų, kurios su Lietuvos savivaldybėmis teikdavo paramą skurdžiai gyvenantiems žmonėms.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2013, 2:27 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:26 AM

Keli kilogramai maisto produktų, kurių vertė – kelios dešimtys litų. Jau septynerius metus tokią paramą gaudavo žmonės, kurių pajamos vienam šeimos nariui nesiekia 525 litų. Tačiau gruodžio mėnesį bus išdalinti paskutiniai paketai.

Nutrūko Europos Sąjungos intervencinių maisto atsargų parama labiausiai nepasiturintiems asmenims. Nutrūko, nes baigėsi 2006-2013 metų finansinis laikotarpis. Kada prasidės naujasis – dar nėra žinoma. Spėjama, kad parama skurstantiems bus atnaujinta anksčiausiai kitų metų gegužę.

Kitaip tariant, finansavimas programai baigėsi, o kada bus pratęstas – neaišku. Todėl apie pusmetį skurstantieji negaus paramos.

„Žinoma, tai nėra gyvybės ar mirties klausimas. Tie paketai būdavo duodami kartą per du mėnesius. Tai kelių kilogramų siuntinys, vertas keliasdešimt litų. Nėra taip, gal negavę šitos paramos žmonės pateks į kritinę situaciją“, - pasakojo organizacijos „Maisto bankas“ laikinasis vadovas Vaidotas Ilgius. Jie yra viena iš trijų organizacijų, padedančių Lietuvos savivaldybėms išdalinti maistą.

Tačiau daugiavaikėms šeimoms, tokie maisto paketai yra labai svarbi parama – aliejaus, miltų, kruopų gauna kiekvienas iš šeimos narių.

Kitas svarbus šios situacijos aspektas – paramos tie žmonės neteks žiemą ir pavasarį. Tada, kai sąskaitos už šildymą kerta per mažas pajamas gaunančių žmonių kišenes.

„Tai reiškia, kad tie žmonės turės įsiskolinti, nemokėti dalies komunalinių mokesčių, gal atsisakyti kai kurių būtinų paslaugų. Na, arba jų mityba bus labai skurdi“, - paaiškino V.Ilgius.

Kai prasidės naujas Europos Sąjungos paramos finansinis laikotarpis, šiai programai bus skirta 3 mlrd. 500 mln. eurų. Iš jų Lietuvai atiteks apie 260 mln. litų per septynerius metus.

„Šiek tiek keisis paramos pobūdis. Šalia maisto atsiras drabužių, higienos priemonių, socialinių paslaugų“, - pasakojo „Maisto banko“ vadovas.

Briuselyje buvo svarstomas ir kitas problemos sprendimo būdas – Europos Sąjungos narės galėtų projektą tęsti iš savų lėšų, kurios vėliau būtų kompensuotos. Tačiau šiuo pasiūlymu pasinaudota nebuvo.

Iki šių metų programą kuravo Žemės ūkio ministerija. Šiemet - Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Maisto bankas“ yra viena iš trijų organizacijų, kurios su Lietuvos savivaldybėmis teikdavo paramą skurdžiai gyvenantiems žmonėms. Taip pat maisto paketus dalindavo Lietuvos „Caritas“ ir Raudonojo kryžiaus draugija.

Pernai parama pasinaudojo apie 450 tūkst. žmonių. Daugiausiai žmonių maisto paketus gavo prieš trejus metus – net 550 tūkst.

Pastebima paramos gavėjų skaičiaus mažėjimas. Spėjama, kad tai susiję su emigracija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.