Kūrinys į bažnyčią grįžo po klajonių

Bernardinų bažnyčioje šią savaitę pakabintas šv.Barboros paveikslas. Jis daugiau kaip pusę amžiaus buvo saugomas kituose maldos namuose, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Sostinė". Apsaugančios nuo staigios mirties šv.Barboros paveikslui Bernardinų bažnyčioje teks kaboti kitoje vietoje, kol bus grąžintas šiai kankinei skirtas altorius. Tik tada restauruotas paveikslas grįš į senąją vietą. Šv.Barboros atvaizdas anksčiau pakabintas, kad prie jo priprastų bažnyčios lankytojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 7, 2013, 1:44 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:41 PM

Kankinės šv.Barboros paveikslas į Bernardinų bažnyčią perkeltas iš Šv.Dvasios bažnyčios. Į šiuos maldos namus jis buvo išvežtas 1949-aisiais ir ten saugomas iki praėjusių metų. Paveikslą restauravo restauratorė Julija Jociūtė, nes jis buvo smarkiai užtapytas. Be to, visas paveikslo paviršius, išskyrus šventosios veidą, buvo tankiai subadytas. Spėjama, kad skylutės liko nuo galybės ant jo pakabintų votų. Paveikslas buvo labai smarkiai patamsėjęs, nes lakuotas įvairiu skirtingu laku.

J.Jociūtė restauravo ne tiktai patį paveikslą, bet ir sidabrinius jo aptaisus.

Paveiksle galima įžiūrėti datą – 1687-ieji. Tais metais paveikslas jau buvo nutapytas, pritvirtinta auksuoto sidabro karūna.

Kas yra paveikslo autorius, nežinoma, tačiau spėjama, kad tai vokiečių kilmės dailininko kūrinys.

Paveikslas sukurtas tuo metu, kai Šv.Barboros brolija iš Katedros perkelta į Bernardinų bažnyčią.

Paveikslas kabojo bažnyčios gale, kad iš Užupio dengtu tilteliu ateinančios vienuolės galėtų jį matyti. Prie paveikslo vienuolės meldėsi, kol Šv.Barboros brolija XIX amžiuje po truputį sunyko.

Pokariu uždarius Bernardinų bažnyčią, paveikslą kartu su kitais meno kūriniais kunigas Jonas Elertas išvežė saugoti į Šv.Dvasios bažnyčią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.