Socialdemokratai siūlo, kaip įteisinti tiesioginius merų rinkimus

Artimiausi savivaldos rinkimai vyks 2015 metų pradžioje.

Socialdemokratų lyderis A.Butkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Socialdemokratų lyderis A.Butkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 8, 2013, 1:13 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:29 PM

Pataisos numato, kad savivaldos rinkimai vyktų daugiamandatėse bei vienmandatėse apygardose. Daugiamandatėse apygardose, kaip ir šiuo metu, būtų renkami savivaldybės tarybos nariai, o vienmandatėse - merai, kurie būtų savivaldybės tarybos nariai bei jos vadovai. Šiuo metu merą išrenka savivaldybės taryba.

Kiekvienoje savivaldybėje sudaroma viena daugiamandatė apygarda. Kandidatas į merus galėtų išsikelti pats arba būti iškeltas politinės partijos ar visuomeninio rinkimų komiteto.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo naują redakciją parengė teisingumo ministras Juozas Bernatonis, Milda Petrauskienė bei Albinas Mitrulevičius.

Socialdemokratai siūlo dar vieną naujovę savivaldos rinkimams - privalomą surinkti parašų skaičių. Partijos, rinkimų komiteto keliamą kandidatų sąrašą, kandidatą į merus atitinkamoje savivaldybėje turėtų paremti ne mažiau kaip 20 proc. skaičiuojant vienam savivaldybės tarybos nario mandatui , bet ne mažiau kaip 100 tos savivaldybės rinkėjų. Reikalingų surinkti parašų skaičių, nustatytą pagal paskutinių rinkimų rezultatus, skelbtų Vyriausioji rinkimų komisija.

Daugiamandatėse apygardose, kuriose pagal proporcinę sistemą renkami tarybos nariai, balsų skaičiavimas iš esmės nesikeistų, o meru taptų daugiausiai balsų gavęs kandidatas. Jei du kandidatai surinktų vienodai balsų, išrinktu laikomas tas kandidatas, kurį iškėlusi politinė partija ar rinkimų komitetas gavo daugiau mandatų.

Vienmandatėje apygardoje išrinktam merui atsistatydinus arba dėl nepasitikėjimo jį pašalinus iš pareigų, nauji rinkimai nebūtų rengiami. Pagal projektą, atsiradusi laisva vieta būtų perduodama tam kandidatų sąrašui, kuris yra gavęs daugiausiai tarybos narių mandatų.

Praėjusios kadencijos Seime taip pat mėginta įteisinti tiesioginius merų rinkimus, bet išsiskyrus nuomonėms, kokie turėtų būti mero įgaliojimai, to padaryti nepavyko.

Artimiausi savivaldos rinkimai vyks 2015 metų pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.