Vyriausybė nusprendė peržiūrėti poziciją dėl žydų gelbėtojų

Vyriausybė pirmadienį nusprendė

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai, neretai talkinami lietuvių kolaborantų, išžudė apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.<br>D.Umbraso nuotr.
Per Antrąjį pasaulinį karą naciai, neretai talkinami lietuvių kolaborantų, išžudė apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 9, 2013, 12:18 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:10 PM

Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis BNS sakė, kad ministrų kabinetas pavedė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai iki trečiadienio Vyriausybei pateikti patikslintą išvados projektą.

Praėjusią savaitę ministrų kabineto posėdyje buvo patvirtinta Vyriausybės išvada, kurioje sakoma, kad skirti pensijas mažiau nei 200 likusių gyvų žydų gelbėtojų nėra galimybės „dėl sudėtingos ekonominės situacijos“.

Kritikos sulaukę premjeras ir finansų ministras po kelių dienų pažadėjo peržiūrėti šią poziciją.

Pasak A.Mačiulio, ministrai pirmadienį sutarė, kad holokausto aukų gelbėtojams būtų suteiktas laisvės kovų dalyvių statusas.

Pažymoje, kuri pridėta prie praėjusį trečiadienį patvirtinos Vyriausybės išvados, teigiama, kad 180 gyvų holokausto aukų gelbėtojų pripažinus laisvės kovų dalyvio statusą, jų valstybinėms pensijoms mokėti kasmet papildomai reikėtų po 860 tūkst. litų.

65 asmenų, kurie žuvo gelbėdami žydus holokausto metu, šeimoms vienkartinėms pašalpoms mokėti prireiktų apie 1 mln. litų, rašoma projektą lydinčiuose dokumentuose.

Kritikai teigė, kad Vyriausybės pozicija yra smerktina, nes valdžia rado lėšų kitų metų biudžete politikų ir valstybės tarnautojų atlyginimams pakelti.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai, neretai talkinami lietuvių kolaborantų, išžudė apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Izraelyje įsikūręs Holokausto studijų centras „Yad Vashem“ už žydų gelbėjimą pasaulio teisuoliais yra pripažinęs 865 lietuvius, sąrašas yra nuolat pildomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.