Iš D.Grybauskaitės lūpų – liaupsės A.Butkevičiui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė artėjant šalies vadovo rinkimams vengia kritikuoti vienerius metus dirbančią Algirdo Butkevičiaus Vyriausybę.

Metus dirbanti A.Butkevičiaus Vyriausybė šiandien atsiskaitė prezidentei D.Grybauskaitei.<br>T. Bauro nuotr.
Metus dirbanti A.Butkevičiaus Vyriausybė šiandien atsiskaitė prezidentei D.Grybauskaitei.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Dec 10, 2013, 11:25 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:49 PM

Įdomu tai, kad nekritikuoti D.Grybauskaitės socialdemokratų favoritui prezidento rinkimuose Zigmantui Balčyčiui nurodė ir pats premjeras. 

„Pradžia yra nebloga“, - išsikvietusi ministrų kabinetą antradienį pareiškė šalies vadovė. Tačiau ji išnaudojo progą dar kartą sumenkinti kai kuriuos socialdemokratų koalicijos partnerius Vyriausybėje. D.Grybauskaitė pabrėžė, kad A.Butkevičius dirba sunkiomis sąlygomis, o Seimo dauguma yra „nekokybiška“, todėl ji esamais rezultatais yra visai patenkinta.   

„Valdančiosios daugumos kokybė apsunkina darbą, todėl palaikau premjero pastangas dirbant įtemptoje politinėje aplinkoje“, - antradienį kalbėjo D.Grybauskaitė.  

Akcentavo energetiką

Savo pranešime D.Grybauskaitė net kelis kartus pabrėžė, kaip šaliai svarbu stiprinti savo ernergetinę neprikausomybę – statyti elektros ir dujų jungtis, baigti suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje.

Šalies vadovė pabrėžė, kad A.Butkevičiaus Vyriausybė iki šiol sugebėjo atlaikyti Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ spaudmą ir palinkėjo tai daryti ir toliau.

Ji taip pat paragino Vyriausybę kaip galima greičiau tęsti šalies šilumos ūkio pertvarką, ypač tose savivaldybėse, kurios nieko nedaro arba „atstovauja monopolistų interesams“. Tokia padėtis esą yra Vilniuje.

„Skatinu šią Vyriausybę griežtai ir energingai šilumos imtis ūkio pertvarkos, ypač tuose miestuose, kur savivaldybės arba turi interesų, arba tiesiog atstovauja monopolistų interesams, arba nevykdo iš viso jokios reformos. Turiu galvoje ypač Vilnių, todėl kreipiuosi į Vyriausybę, kad finale tai gali tapti tiesiogiai Vyriausybės atsakomybė, jeigu šilumos ūkio pertvarka Vilniuje strigs, kai tuo tarpu kituose miestuose ši pertvarka vyksta greitai ir skaidriai“, - po susitikimo su ministrų kabinetu antradienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitė. 

Kalbėjo apie pensininkus

Ji pozityviai vertina Vyriausybės pastangas išlaikyti atsakingą finansų politiką. Tai Lietuvai padės įsivesti eurą bei suvaldyti galimas naujas krizes.

Prezidentė tikisi, kad tęsiant atsakingą politiką Vyriausybė pajėgs ne tik įsivesti eurą 2015 m., bet ir įvykdyti visus įsipareigojimus žmonėms. Svarbiausiu įsipareigojimu ji laiko valdžios pažadus kompensuoti per krizę sumažinytas pensijas. Kitų metų pavasarį valdžia turi pristatyti planą, kaip ketinama tai padaryti.

Prezidentė taip pat pabrėžė būtinybę ir toliau didinti žmonių užimtumą, amžinti nedarbą. Tai padaryti dabar yra lengviau, nes ekonomika auga.

„Reikia skirti didelį dėmesį jaunimo nedarbui, kuris siekia apie 22 proc“, - nurodė šalies vadovė.

Ji taip pat akcentavo būtinybę didinti viešąjį saugumą, aktyviai kovoti su korupcija. Pažymėjusi, kad 2014-2020 m. šalis gaus apie 44 mlrd. litų ES paramos, prezidentė sakė, jog skaidrumas ir efektyvus lėšų panaudojimas yra labai svarnus. „Mes dar išlaikome didelį korupcijos lygį sveikatos apsaugoje, savivaldybėse ir policijos darbe“, - akcetavo šalies vadovė.

Žadėjo tęsti darbus

Premjeras A.Butkevičius žadėjo tęsti jau pradėtus darbus, kovoti su korupcija, šešėline ekonomika, įvykdyti Vyriausybės įsipareigojimus pensininkams. 

„Ekonomikos augimas Lietuvoje išlieka vienas sparčiausių ES, o didėjant darbo užmokesčiui auga ir vartojimas. Tai mus nuteikia pozityviai ir kalbant apie euro įvedimą 2015 metais“, – Prezidentūroje sakė ministras pirmininkas. 

Jis pasidžiaugė gerėjančiu mokesčių surinkimu bei mažėjančiu nedarbu, tačiau pabrėžė, jog didesnis užimtumas ir toliau išlieka vienu svarbiausių Vyriausybės prioritetų. 

Vyriausybės vadovas dar kartą pabrėžė strateginių projektų įgyvendinimo bei šilumos ūkio pertvarkos svarbą. „Kad pradėtume šilumos ūkio pertvarką, kuri sudarys sąlygas sumažinti Lietuvos priklausomybę nuo Rusijos dujų ir ne mažiau kaip ketvirtadaliu atpiginti šildymo kainas gyventojams, reikėjo sutvarkyti teisinę bazę. Darbas pradėtas ir jį tęsime kitąmet“, – sakė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.