Pokyčiai Lietuvos teismuose bus pastebimi nuo pat laukujų durų

Teismai taps saugesni, jų darbuotojai – labiau apmokyti, o informacinė sistema – tobulesnė. Tokių permainų siekia Nacionalinė teismų administracija, įgyvendindama tris Norvegijos finansinio mechanizmo programos „Efektyvumas, kokybė ir skaidrumas Lietuvos teismuose“ projektus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2013, 8:30 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:52 PM

Šiandienos situaciją teismuose nepalankia nukentėjusiesiems vadina „Lietuvos Caritas” projektų koordinatorė Kristina Mišinienė.

„Pradedant nuo fizinės aplinkos, kai kaltinamieji teismo salėje vos ne į pakaušį kvėpuoja parodymus duodančiai aukai. Kai kaltinamieji sėdi taip arti aukos, kad net gali jai daryti poveikį – dažnai niekas net neatkreips dėmesio, kaip jie laisvai susitinka su nukentėjusiaisiais teismo salėje, koridoriuose,” – vardija K. Mišinienė.

Norvegijos parama

Pasak Norvegijos organizacijos „Norway grants” remiamą prorgamą įgyvendinančios Nacionalinės teismų administracijos vadovės Redos Molienės, vertingiausia yra ilgametė Norvegijos patirtis ir bendradarbiavimas su nevyriausybinėmis organizacijomis, rūpinantis nusikaltimų aukomis ir liudytojais, kad šie patirtų kuo mažiau streso, aiškiau suvoktų, kas vyksta teisme bei galėtų duoti tikslesnius parodymus.

„Pastaraisiais metais teismų sistemoje vyksta daug pokyčių, teismai yra aiškiai identifikavę aktualiausias problemas ir sistemos trūkumus, tačiau turimais resursais ne visus juos pajėgūs šalinti patys, be papildomo finansavimo. Todėl Norvegijos, turinčios ilgametę patirtį teisingumo užtikrinimo srityje, skiriama parama Lietuvos teismų sistemai, yra puikus įrankis siekti kokybiško teisingumo vykdymo,“ – apibendrino R.Molienė.

Didės saugumas

Pradėjus įgyvendinti Norvegijos vyriausybės remiamą programą Lietuvoje, akivaizdūs pokyčiai bus pastebimi nuo pat įėjimų į teismą. Atsižvelgiant į kiekvienam teismo pastatui nustatytą saugumo reikalavimų lygį, prie durų bus sumontuoti patikros vartai - metalo detektoriai, bus įrengti seifai, kuriuose teismų lankytojai galės saugiai palikti savo vertybes ar kitokius daiktus, kurių į teismą neštis negalima. Koridoriuose ir salėse bus įrengiamos vaizdo kameros, teismai bus aprūpinti garso įrašymo bei archyvavimo technika.

„Penkiems bendrosios kompetencijos apygardų teismams reikia visų apsaugos priemonių. Kai kurios priemonės yra ir dabar, pavyzdžiui - pavojaus mygtukai patalpose. Tačiau susiduriame su problema, kad tų asmenų, kurie turėtų atvykti pagal iškvietimą nėra, o Policijos departamentas su savo ištekliais negali užtikrinti reikiamo saugumo teismui.

Dabar stiprią apsaugą turi tik keli teismai. Tai Aukščiausiasis teismas, Apeliacinis, Vyriausiasis administracinis teismas ir kai kurie teismai, pagal susitarimą su vietiniais policijos komisariatais”, – pasakojo Lietuvos Apeliacinio teismo teisėjos, Teisėjų tarybos sekretorė Laima Garnelienė.

Gilins žinias

Pašnekovė taip pat atkreipė dėmesį, kad saugos priemonės apima ir informacinę apsaugą, nes reikia saugoti duomenis elektroninėje erdvėje. Numatoma sukurti modernią Lietuvos teismų informacinę sistemą LITEKO su universaliu integraciniu moduliu, leidžiančiu integruoti LITEKO su bet kuria kita sistema. Taip pat bus perprogramuota LITEKO bylos kortelė ir sudarytos galimybės sieti bylos proceso įvykius per skirtingų instancijų teismus, bus sukurti pavyzdiniai teismų procesinių dokumentų šablonai ir įdiegtos kitos galimybės, palengvinančios teismų darbą.

„Viskas persikelia į elektroninę erdvę - atsirado elektroninė byla, todėl turime rūpintis informacijos sauga - reikia naujų žinių darbuotojams, ir į duomenų apsaugą. Tuo šie trys norvegų remiami projektai yra glaudžiai susiję. Mums reikės papildomų apmokymų. Bus apmokomi ir teisėjai ir teismo personalas, įgis papildomų, tiek techninių, tiek psichologinių kompetencijų”, – vardijo L.Garnelienė.

TIK FAKTAI

2009-2014 m. Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis finansuojama programa „Efektyvumas, kokybė ir skaidrumas Lietuvos teismuose“ įgyvendinama 2014 m. IV ketvirtis – 2016 m. II ketvirtis laikotarpiu.

Bendra projektų vertė 31 2789 307 litai iš jų: 26 586 560 paramos ir 4 691 747 bendrojo finansavimo lėšų. Projektų įgyvendinimo laikotarpis: Norvegijos finansinis mechanizmas remia šiuos projektus:

● Teismų sistemos atstovų (įskaitant teisėjų, teismo darbuotojų ir Nacionalinės teismų administracijos atstovų) kompetencijos gerinimas (mokymas)

● Teismų informacinės sistemos (bylų tvarkymo ir teismo posėdžių garso įrašymo sistemų) modernizavimas

● Geresnė pagalba liudytojams ir nusikaltimų aukoms teismo procese, įskaitant saugumo teismų pastatuose sustiprinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.