Seimas ėmėsi Konstitucijos pataisos, šeimą susiejančios su santuoka

Seimas svarstys Konstitucijos

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 10, 2013, 5:43 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:37 PM

Už atitinkamas Konstitucijos pataisas antradienį po pateikimo balsavo 65 Seimo nariai, prieš buvo 8, susilaikė 11 parlamentarų. Toliau Konstitucijos pataisą svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, svarstymas plenariniame posėdyje numatytas pavasario sesijoje.

Pagal projektą, Konstitucijos 38 straipsnis būtų papildytas nuostatomis, kad „šeima sukuriama sudarius santuoką“, kad „šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės“. Į Konstituciją siūloma įrašyti, kad valstybė saugo ir globoja santuoką.

Konstitucijos pataisą pateikė 106 Seimo nariai. Kad Konstitucijos pataisa būtų priimta, už ją du kartus su trijų mėnesių pertrauka turi balsuoti ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Vienas pataisos iniciatorių konservatorius Rimantas Jonas Dagys pristatydamas pataisą argumentavo, kad būtina teisiškai apibrėžti, kas yra šeima, nes priešingu atveju neįmanoma šeimos politika. Taip pat jis sakė, jog siūlomos formuluotės paneigia nuogąstavimus, kad susiejus šeimą su santuoka, bus diskriminuojamos nepilnos šeimos.

„Neapibrėžus, kas yra šeima, kalbėti apie kokią nors šeimos politiką netenka visos prasmės, nes apie ką tada kalbame? Šiaip žmonėms pasakyti, kad mes už šeimą? Tai už kokią?“, - sakė R.J.Dagys.

„Šeima gali būti sukurta per santuokos institutą, ir taip ji kyla iš tėvystės ir motinystės. Kilimas iš tėvystės ir motinystės išsprendžia visus klausimus, kurie anksčiau buvo propagandiškai teigiama, siejant su nepilnomis šeimomis. Jeigu tu esi biologinis tėvas, biologinė motina, jei senelis, seneliai, visa tai telpa į šeimos sąvoką, jei yra giminystės ryšiai, šeimos ryšiai, taip pat įteisinama“, - kalbėjo parlamentaras.

Socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė atkreipė dėmesį, kad teikiamos nuostatos neapibrėžia giminystės ryšiais susijusių asmenų kaip šeimos, nors taip ir teigė R.J.Dagys.

„Pirmiausia, tekstas neatitinka to, ką sako pranešėjas, - čia nei apie kraujo ryšį, nei apie giminystę nekalbama. Bet mano pagrindinis klausimas toks - ką reiškia, kad valstybė saugo ir globoja santuoką? Aš tariausi su teisininkais, ir jie sakė, kad tai gali būti išaiškinta kaip ištuokų arba skyrybų draudimas?“ - klausė socialdemokratė.

„Teisine kalba, kad šeima kyla iš tėvystės ir motinystės, nieko kito nereiškia, kaip kraujo ryšys, mūsų visuose kodeksuose tai įtvirtinta“, - replikavo R.J.Dagys.

„Tvarkietis“ Algimantas Dumbrava priminė, kad krikščioniškų konfesijų Lietuvoje atstovai kitus metus paskelbė Šeimos metais.

„Malonu, kad yra teikiamos tokios pataisos, ir mes žinome visi, kad Katalikų bažnyčia yra paskelbusi kitus metus Šeimos metais, todėl manau, ir Seimas galėtų prisidėti savo darbais, kad sustiprintų šeimą“, - kalbėjo A.Dumbrava.

Prieš pataisą kalbėjusi liberalė Dalia Kuodytė tvirtino, kad taip „vėl ir vėl bandoma prievartauti Konstituciją“.

„Aš labai prašyčiau įvertinti jūsų visų vieną dalyką, kad realybė Lietuvoje yra gerokai įvairesnė nei pono R.J.Dagio įsivaizdavimas. Tai, kad mes pakeisime Konstituciją, niekur nedings Konstitucinio Teismo išaiškinimas, kad šeima - ne tik „štampas“ pase, tačiau ir įsipareigojimas, kas yra gerokai svarbiau. Ir tokių šeimų Lietuvoje daug. Pakeitę Konstituciją mes jų neišnaikinsime, tik pasakysime daliai savo piliečių, kad jie yra užribiniai mūsų valstybės atžvilgiu. Tai akivaizdi diskriminacija“, - kalbėjo D.Kuodytė.

Seimas praėjusių metų birželį jau balsavo dėl panašios Konstitucijos pataisos, kuria siūlyta įtvirtinti, kad šeima kyla iš santuokos, taip pat iš motinystės ir tėvystės, tačiau ją patvirtinti per pirmąjį priėmimą pritrūko vieno balso.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

Kai kurie žmogaus teisių gynėjai teigė, kad svarstyta Konstitucijos pataisa galėjo sudaryti sąlygas diskriminuoti santuokos nesudariusius asmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.