Kova dėl generalinio prokuroro vis aštrėja

Tokio Seimo smūgio prezidentė Dalia Grybauskaitė dar nebuvo patyrusi – jos veto atmestas triuškinama balsų dauguma. Šalies vadovė turės per tris dienas pasirašyti įstatymą, kuriame aptariama generalinio prokuroro atleidimo tvarka.

Virš generalinio prokuroro D.Valio galvos tebesitvenkia juodi debesys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virš generalinio prokuroro D.Valio galvos tebesitvenkia juodi debesys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Dec 11, 2013, 7:42 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:30 PM

Antradienį Seimas mūru stojo už valdančiosios daugumos priimtą įstatymą, nutaikytą į klusnų prezidentės statytinį generalinį prokurorą Darių Valį, rašo „Lietuvos rytas".

Parlamentarams lapkritį priėmus teisės aktą, kad šis pareigūnas gali būti atleidžiamas Seimo siūlymu, jei nepritariama Generalinės prokuratūros veiklos ataskaitai, D.Grybauskaitė įstatymą vetavo ir kreipėsi į Konstitucinį teismą dėl išaiškinimo.

Bet vakar Seimas prezidentės veto atmetė net 87 parlamentarų balsais. 23 politikai balsavo prieš, o vienas susilaikė.

Valdantieji – itin karingi

Valdantieji, tarp kurių ginčuose dėl generalinio prokuroro pirmuoju smuiku griežia „darbiečiai“, jau prieš vakarykštį balsavimą pademonstravo, jog nusiteikę karingai.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas didele balsų persvara pasiūlė atmesti prezidentės veto. Tai vakar Seimas ir padarė.

Dėl visa ko perspėjo

Balsavimo išvakarėse „darbiečiai“ užkulisiuose dėl visa ko perspėjo pagrindinę valdžios jėgą – socialdemokratus – staiga nepersigalvoti ir priminė, jog šį ketvirtadienį – galutinis Seimo sprendimas dėl kitų metų biudžeto.

Mat iki šiol ne visi kairieji ryždavosi mesti atvirą iššūkį prezidentei. Kai kurie įtakingi Seimo socialdemokratai baiminosi, kad frakcija gali susvyruoti ir šįkart. Tačiau, pasirodo, nuogąstauta be reikalo.

Socialdemokratai balsavo lygiai taip pat drausmingai kaip ir „darbiečiai“, taip pat pastaruosius šiame fronte visuomet rėmę „tvarkiečiai“. Vieningai elgėsi ir anksčiau besiblaškiusi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija.

Tiesa, premjeras Algirdas Butkevičius balsuojant nedalyvavo.

Galvą pakėlė ir liberalai

Valdančiuosius parėmė ne tik dalis „Drąsos kelio“ frakcijos bei Mišrios Seimo narių grupės, bet ir prezidentės gynėjų konservatorių palydovai liberalai.

Pastaruosius pakrypti į kitą pusę, atrodo, įkalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Vitalijus Gailius, kuris D.Grybauskaitės valia neteko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovo posto.

Be to, liberalų vadovybė siekia bent retkarčiais rinkėjams pademonstruoti, kad ne visuomet šoka pagal konservatorių muziką.

Konservatoriai tik kaltino

Visiškai izoliuoti likę konservatoriai vakar kaltino visus kitus, pirmiausia valdančiuosius, kurie esą siekia uzurpuoti ir politizuoti teisėsaugą, gąsdinti bei spausti jiems neįtinkantį generalinį prokurorą.

Bet įstatymo šalininkai aiškino, jog Seimas tiesiog siekia priminti, kad Lietuva yra parlamentinė respublika, kurioje „niekas nevaldo vienas“.

Kad ir kaip būtų, dabar D.Grybauskaitė privalės pasirašyti šį įstatymą, bet sunku tikėtis, jog paklausys Seimo siūlymo atleisti D.Valį.

Be to, Prezidentūra viliasi, jog įstatymą Konstitucinis teismas pripažins prieštaraujančiu Konstitucijai.

Iš pirmų lūpų

* „Prokuratūros įstatymo pataisa, tai buvo išsakyta ir prezidentės dekrete vetuojant šį įstatymą, neatitinka mūsų Konstitucijos nes generalinį prokurorą pagal šią įstatymo pataisą yra sudaroma galimybė atleisti be jokių motyvų, tiesiog esant Seimo siūlymui“, – tokią šalies vadovės D.Grybauskaitės poziciją vakar perdavė jos vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

* Prezidentūros teigimu, iš šio įstatymo matyti tam tikra tendencija, kad politinės partijos nori daryti įtaką prokurorui, ir bus labai svarbu, ką apie tai pasakys Konstitucinis teismas (KT).

* Prezidentė yra kreipusis į KT išaiškinti, ar generalinio prokuroro atleidimo pagrindai ir tvarka gali būti nustatyta Seimo statute, kuris nėra įstatymas.

* „Turime labai gerai suprasti vieną dalyką: joks įstatymas negali būti viršesnis už Konstituciją, ir prezidentė šioje situacijoje vadovausis Konstitucija“, – teigė D.Grybauskaitės patarėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.