Apkalta pradėta: N.Venckienės likimą spręs Konstitucinis Teismas

Seimas nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar „Drąsos kelio“ lyderė Neringa Venckienė, nuo balandžio mėnesio nelankanti Seimo posėdžių, nepažeidė šalies Konstitucijos. Tokiu būdu Seime pradėtas apkaltos procesas violetinių partijos lyderei.  

N.Venckienės likimą nulems Konstitucinio Teismo išvada.<br>T. Bauro nuotr.
N.Venckienės likimą nulems Konstitucinio Teismo išvada.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-12-12 16:13, atnaujinta 2018-02-19 20:49

Nepaisant isteriško „Drąsos kelio“ lyderės rėmėjų elgesio Seimo salėje, dauguma parlamentarų nutarė, kad Konstitucinis Teismas turi tarti lemiamą žodį dėl N.Venckienės. Už tai balsavo 71, prieš 15, susilaikė 20 politikų.

Vinis į N.Venckienės politinį karstą kalė socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai bei pavieniai kitų partijų atstovai. Aršiausiai N.Venckienę gynė jos partijos kolegos ir Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. Skirtingai nei anksčiau, triukšmą keliančių taip vadinamų „patvorinių“ iš Garliavos Seime nebuvo.  

Manoma, kad savo išvadą Konstitucinis Teismas paskelbs kitais metais.

Kūrė naujas sąmokslo teorijas

Prieš tai Seimo sudaryta laikinoji komisija nustatė, kad Seimas turi pagrindą inicijuoti apkaltą „Drąsos kelio“ lyderei. 

Komisijos pirmininkas socialdemokratas Vytautas Saulis apgailestavo, kad komisijos posėdyje nedalyvavo N.Venckienė. Ji taip pat neatsiuntė savo nuomonės raštu. N.Venckienės bendražygiai tvirtino, kad Seimo narės tiksli buvimo vieta šiuo metu yra nežinoma.

Apie pradėtą apkaltos procesą JAV esanti N.Venckienė buvo informuota elektroniniu paštu.

Seime surengtoje diskusijoje aršiausiai kalbėjo N.Venckienės rėmėjai. Jie aiškino, kad tokiu būdu bandoma susidoroti su esą teisybės ieškančia Seimo nare. Seimo narys Povlas Gylys netgi išsakė abejonę, ar vakar Drąsiaus Kedžio tėvai į avariją pateko netyčia.

„Galbūt tai buvo plano dalis?“ – sąmokslo teorijas rezgė Seimo narys. Jis reikalavo įrodyti, kad D.Kedys yra žudikas.

Konservatorius Kęstutis Masiulis aiškino, kad bet kuriame normaliame darbe į darbovietę nevaikštantis žmogus jau seniai būtų buvęs atleistas.

„N.Venckienės balionas bliūkšta. Neverskime žmogaus dirbti, jei jis nenori“, – konstatavo Seimo narys, pabrėžęs, jog dingusiai Seimo narei iki šiol parlamento kanceliarija skaičiuoja atlyginimą. N.Venckienė praleido jau 64 Seimo posėdžius.

Palygino su streikais Ukrainoje 

„Kaip gali tauta pasitikėti savo atstovais, jei jos išrinkti atstovai jau aštuonis mėnesius nevaikšto į darbą ir neaišku, kur jie yra“, – kalbėjo liberalas Eligijus Masiulis. Jis pabrėžė, kad N.Venckienė pati pasirinko bėglės kelią, nebando įrodyti savo tiesos teisme.

Liberalų lyderis stebėjosi, kad iš Lietuvos pabėgusi parlamentarė ketina prašytis politinio prieglobsčio kitoje šalyje ir tuo pačiu nori likti Seimo nare.

„Seimo narys Eugenijus Gentvilas šiandien eidamas koridoriumi paslydo, nes ten buvo šlapia. Kas gali paneigti, kad tai nebuvo padaryta tyčia, nes E.Gentvilas yra komisijos, kuri sprendė dėl N.Venckienės apkaltos narys“, – pajuokdamas P.Gylį iš „Drąsos kelio“ kuriamų sąmokslo teorijų šaipėsi E.Masiulis. Jis ragino Seimo narius nekurti naujų sąmokslo teorijų kalbant apie  į nelaimę pakliuvusius D.Kedžio tėvus.  

„Ne jūs esate N.Venckienės darbdaviai, kad ją galėtumėte atleisti. Už ją balsavo tauta“, – aiškino Seimo narys Vytautas Matulevičius. Esą „Drąsos kelio“ rėmėjai nenori, kad N.Venckienė būtų pašalinta iš Seimo ir yra patenkinti jos darbu.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas N.Venckienę lygino su Ukrainoje protestuojančiais žmonėmis, kurie taip pat nevaikšto į darbą. Jis piktinosi, kad konservatoriai esą ragina lietuvius taip pat neiti į darbą ir važiuoti protestuoti į Ukrainą, o tuo pat metu nori išmesti į darbą nevaikštančią N.Venckienę iš Seimo.

V.Uspaskichas tikino, kad demokratinėje valstybėje kiekvienas žmogus turi teisę streikuoti. Darbo partijos lyderis mano, kad N.Venckienė šiuo metu yra disidentė ir streikuoja, todėl gali neiti į darbą.

„Apie streiką reikia įspėti darbdavį“, - įstatymus V.Uspaskichui priminė apkaltos komisijos vadovas V.Saulis.

Teismo išvada - kitais metais 

Už Seimo komisijos išvadų tvirtinimą balsavo 74, prieš 10, susilaikė 22 Seimo nariai.

Apkaltos procesą violetinių partijos lyderei inicijavo Liberalų sąjūdis. Liberalai sako, kad Seimo posėdžių nelankanti ir tiesioginio darbo nedirbanti N.Venckienė pažeidė Konstituciją.

Manoma, kad Konstitucinis teismas savo verdiktą paskelbs kitų metų pradžioje. Seimo kreipimąsi Teismas turėtų nagrinėti be eilės.

Jei Konstitucinis Teismas nuspręs, kad N.Venckienė pažeidė Konstituciją, dėl jos pašalinimo vyks balsavimas Seime. Tam reikia surinkti mažiausiai 85 balsus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.