Vyriausybė palaikys žemdirbius ES teisme

Lietuva palaikys šalies

Lietuvos žemdirbiai dabar gauna išmokas, sudarančias apie 50 proc. ES vidurkio.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Lietuvos žemdirbiai dabar gauna išmokas, sudarančias apie 50 proc. ES vidurkio.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 12, 2013, 4:22 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:49 PM

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė dalyvavimui Europos Sąjungos (ES) Bendrajame Teisme nagrinėjamoje byloje, kurioje 135 pareiškėjai pateikė ieškinį Europos Tarybai ir Europos Komisijai. Ieškinį Kėdainių rajono Okainių žemės ūkio bendrovė ir 134 kiti ūkio subjektai pateikė šių metų liepos 29 dieną.

2012 metų liepą EK priėmė sprendimą, pagal kurį Lietuva turėjo mažinti papildomas tiesiogines nacionalines išmokas ir taikyti tiesioginių išmokų moduliaciją.

„Pernai Lietuva per du mėnesius galėjo apskųsti šį sprendimą, bet tuometinė Vyriausybė tuo nepasinaudojo ir todėl šių metų pradžioje dabartinė Vyriausybė susidūrė su situacija, kad žemdirbiams privalėjo taikyti moduliaciją ir mažinti išmokas, dėl ko žemdirbiai patyrė milijoninius nuostolius. Dabartinė Vyriausybė, negalėdama pati skųsti 2012 metų Europos Komisijos sprendimo, palaiko žemdirbius ir tikisi, kad šių ir praeitų metų apskundimai bus patenkinti“, - BNS komentavo žemės ūkio ministro atstovė spaudai Ramunė Visockytė.

Anot jos, Žemės ūkio ministerija palaiko žemdirbių sprendimą, nes EK liepos 9 dieną priėmė naują sprendimą, kuriuo vėl mažinamos šių metų išmokos ir taikoma moduliacija. Rugsėjo pabaigoje Vyriausybė nutarė apskųsti šį sprendimą.

R.Visockytės teigimu, Lietuvai neturėtų būti taikoma moduliacija, nes ES išmokos šalies žemdirbiams dar nepasiekė bendrijos senbuvių vidurkio, o pagal stojimo į ES sutartį Lietuvos žemdirbiai šiandien dar negauna žadėto išmokų dydžio.

Moduliacija numato, kad žemdirbiams, kurių bendra Europos Sąjungos ir nacionalinių išmokų už pieną, galvijus, žemės naudmenas bei kitos paramos suma viršija 5 tūkst. eurų (apie 17,3 tūkst. litų), šią sumą viršijanti paramos suma mažinama 10 proc., sumažinant nacionalinę išmoką.

Papildomų tiesioginių nacionalinių išmokų bendra suma šiemet siekia 109 mln. litų.

Lietuvos žemdirbiai dabar gauna išmokas, sudarančias apie 50 proc. ES vidurkio, būsimoje finansinėje perspektyvoje jas numatoma padidinti iki 65 procentų. Žemdirbiai tikina, kad taikyti moduliaciją galima tik tada, kai išmokos pasieks ES vidurkį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.