Reikia įvertinti, kad jaunimas savarankišką gyvenimą pradeda vėliau

Dabartinis jaunimas yra kitoks - jauni žmonės vis vėliau pradeda kurti šeimas, gimdyti vaikus, vis vėliau pradeda savo savarankišką gyvenimą. Todėl reikia įvertinti, kad tai neišvengiamai turės įtakos tolimesnei mūsų valstybės ir visuomenės raidai.

J.Požela.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Požela.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Juras Požela

Dec 13, 2013, 10:11 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:17 PM

Jaunimas yra ne tik Lietuvos ateitis, bet ir Lietuvos dabartis. Turime sulaužyti nuostatą, kad jaunimo problemos gali palaukti, nes reikia spręsti kitas problemas. Jei šiandien nespręsime problemų, su kuriomis susiduria jauni žmonės, rytoj turėsime žymiai sudėtingesnes problemas (demografines, skurdo, nusikalstamumo, prastos sveikatos,) taip sudarydami sąlygas dabartiniam jaunimui tapti prarastąja karta. Jei sakome, kad jaunimas yra mūsų ateitis, privalome padėti jiems šiandien, jei norime, kad jie sukurtų sau ir mūsų visuomenei ateitį.

Šiandien iškilę ir nauji iššūkiai - Lietuvoje susiduriame su emigracija, tuštėjančiais miestais ir kaimais. Regioninė jaunimo socialinės nelygybės problema ypač aktuali Lietuvoje - jauno žmogaus tolimesnio gyvenimo galimybės keičiasi, atsižvelgiant į jo tėvų socialinį statusą ar net gyvenamąją vietą.

Įgyvedinant dabartinę Lietuvos jaunimo politiką ir sprendžiant specifines dabartinio jaunimo problemas, naujoji Europos Sąjungos daugiametė (2014-2020) finansinė perspektyva bus didelė atrama. Joje numatytas 6 mlrd. eurų finansavimas Jaunimo užimtumo iniciatyvai, kuri numato, kad jaunimas iki 29 metų, netekęs darbo arba užbaigęs formalųjį mokymąsi, gautų gerą pasiūlymą dirbti, toliau mokytis ar stažuotis.

Tačiau siūlyčiau į tai pažvelgti plačiau, kaip ne tik į laikino gaisro gesinimą, o kaip į istorinį šansą Lietuvai išspręsti susikaupusias jaunimo problemas – švietimo, nedarbo, būsto, skurdo, socialinės nelygybės ir atskirties, emigracijos. Jei šiandien bus gerai jaunimui, bus gerai visai visuomenei, ir šiandien, ir rytoj.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.