V.Romanovo milijonų keliones lydi bandymai nutildyti bendražygius

Užsienyje besislapstantis kaunietis bankininkas Vladimiras Romanovas, atrodo, pasirūpino viskuo. Dalis pinigų pervesta į artimųjų bendroves įvairiose šalyse, o buvę bendražygiai – nutildyti.

V.Romanovas pradingo, tačiau jo aferų pėdsakai liko.
V.Romanovas pradingo, tačiau jo aferų pėdsakai liko.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2013-12-14 05:00, atnaujinta 2018-02-19 20:17

Pinigai – užsienio bendrovėse, bankroto procedūra – be teismo. Taip tyliai iš rinkos traukiasi Kauno bendrovė „Butvita“.

Jokios veiklos nevykdžiusi viename Šilainių rajono daugiabučių veikusi įmonė – mažai kam žinoma. Tačiau įtariama, kad per ją iš žlugusio Ūkio banko iškeliavo didelės pinigų sumos.

Ar ne todėl bandoma nutildyti apie šios bendrovės sudarytus sandorius žinančius V.Romanovo bendražygius?

Teisininkę nutvėrė gatvėje

Praėjusią savaitę dėl persekiojimo į Generalinę prokuratūrą kreipėsi buvusi Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) juristė 34 metų Asta Martinaitytė.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, daugelyje su V.Romanovu susijusių įmonių dirbusi moteris pastaruoju metu pradėjo bendradarbiauti su teisėsauga.

Manoma, kad dėl to pačiame Kauno centre ją užsipuolė V.Romanovo verslo reikalus tvarkanti jo sesuo Olga Gončiaruk.

Savo pareiškime A.Martinaitytė teigė, kad netoli „Žalgirio“ arenos prie jos privažiavo automobilis, kuriame sėdėjo O.Gončiaruk su vairuotoju.

Ūkio banko stebėtojų tarybai priklausiusi O.Gončiaruk pakvietė A.Martinaitytę pasikalbėti apie svarbius reikalus, bet ji nesutiko.

Moteris tvirtino, kad supykusi V.Romanovo sesuo gatvėje ją apstumdė, o po to už plaukų įsitempė į prekybos centrą „Akropolis“.

„Kodėl tu mus žlugdai? Gal nori, kad sumokėtume?“ – vienoje kavinių teisininkei priekaištavo V.Romanovo sesuo.

O.Gončiaruk suskubo išeiti tik tuomet, kai žinutę mobiliuoju telefonu kažkam parašiusi A.Martinaitytė pareiškė, kad išsikvietė pagalbą.

Bausmės laukia ligoninėje

Sužlugdytas jaučiasi ir beveik dvidešimt metų V.Romanovo įsteigtose įmonėse dirbęs buvęs karininkas Vladislavas Prilevskis. Santariškių klinikose šiuo metu besigydantis vyras žino, kad bet kurią dieną iš palatos jį gali išsivesti uniformuoti pareigūnai.

Aukščiausiojo teismo sprendimu metus ir devynis mėnesius jis turi praleisti už grotų.

15 metų bendrovei „Vakuolė“ vadovavęs V.Prilevskis teismams nesugebėjo įrodyti, kad šiai bendrovei neliko skolingas 100 tūkstančių litų.

Laisvės atėmimo bausmė jam buvo skirta už tai, kad 2009 metų balandį suklastojo apie paskolos grąžinimą liudijantį dokumentą bei bendrovės „Vakuolė“ buhalterės Virginijos Butūzovienės parašą.

Šioje byloje V.Butūzovienė buvo tik liudytoja – eilinė buhalterė, tvirtinusi, kad niekada nebūtų pasirašiusi dokumentų, kuriuose jos pavardė parašyta neteisingai.

Ant dokumento, už kurio suklastojimą buvo nuteistas V.Prilevskis, jos pavardė buvo parašyta su klaida – vietoj raidės Ū parašyta U.

Kauno apygardos teismas nusprendė, kad tokią klaidą galėjo padaryti tik kitakalbis, o tuomet „Vakuolėje“ vienintelis rusas buvo V.Prilevskis.

Bendrovę įkūrė bute

Tačiau dokumentai rodo, kad V.Butūzovienė nebuvo vien eilinė dabar jau bankrutavusios bendrovės „Vakuolė“ buhalterė.

Ji dirbo ir vyriausiąja buhaltere bendrovėje „Apskaita ir verslo projektai“, kuri rengė ne tik bendrovės, bet ir V.Romanovo įsteigtos Lietuvos žmonių partijos finansines ataskaitas.

Ši finansininkė 2006 metų rugsėjį savo bute įregistravo ir bendrovę „Butvita“. Pradinis šios įmonės kapitalas buvo 10 tūkstančių litų.

Už bevertę įmonę – milijonai

Po trejų metų šios bendrovės akcijas net už 32 milijonus litų įsigijo bendrovė „Bioportus“.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, paskolą šioms akcijoms pirkti „Bioportus“ paėmė iš Ūkio banko.

Po kiek laiko dalį akcijų už 26,5 milijono litų iš jos įsigijo Didžiojoje Britanijoje registruota bendrovė „Investcom Trade LLP“.

Praėjusių metų sausio 3-iąją jos atiteko Didžiosios Britanijos Mergelių Salose registruotai bendrovei „Viewside Markets INC“.

Po kelių savaičių šiose salose veikianti įmonė įsigijo ir kitos su V.Romanovu siejamos bendrovės „Korelita“ akcijų.

Iš vienos šalies į kitą keliaujančios bendrovės „Butvita“ akcijos netrukus vėl buvo parduotos Rygoje registruotai bendrovei „Balkan Investment Group“.

Įmonės tinklalapyje skelbiama, kad ši bendrovė priklauso ŪBIG grupei, faktiškai valdomai V.Romanovo.

Turtą saugo nuo teisėsaugos

Tačiau praėjusiais metais žiniasklaidai paskelbus, kad ŪBIG rankose atsidūrusi „Butvita“ pačiai ŪBIG suteikė dvi 2,2 ir 2,6 milijono litų paskolas, daugumą jos akcijų vėl nupirko Mergelių Salose veikianti „Viewside Markets INC“.

Finansų specialistų tai nestebina. Mergelių Salos vadinamos mokesčių rojumi, kur per vietos bendroves savo pinigus valdo įvairių šalių turtuoliai.

Taip bandoma nuslėpti lėšas nuo mokesčių įstaigų ar apsaugoti jas nuo konfiskavimo bei teismų.

Didžiąją dalį „Butvitos“ kapitalo perkėlus į mokesčių rojų, bendrovės bankrotas paskelbtas be teismo.

Į teismą nuspręsta nesikreipti, nes „Butvita“ nepajėgi grąžinti skolų, be to, prasiskolinusiai bendrovei teismuose niekas nebuvo pareiškęs ieškinių.

Prokurorai vis dar kantriai laukia

* Generalinė prokuratūra šių metų vasarį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo Ūkio banke.

* Jis pradėtas įvertinus Lietuvos banko pateiktą informaciją apie 2005–2012 metais sudarytus įtartinus sandorius.

* Prokurorai jau apskaičiavo, kad Ūkio banke buvo iššvaistyta apie 1,28 milijardo litų.

* Iki Ūkio banko veiklos sustabdymo šių metų vasario mėnesį didžiausias banko akcininkas buvo V.Romanovas – jis valdė 65 proc. banko akcinio kapitalo.

* Gegužės pradžioje V.Romanovas išvyko į Rusiją, o liepos 4-ąją buvo paskelbta jo tarptautinė paieška. Buvęs Ūkio banko savininkas tapo įtariamuoju baudžiamojoje byloje.

* Manoma, kad Lietuvos teisėsaugos ieškomas V.Romanovas dabar gyvena Rusijoje.

* 2013 metų vasarą jis buvo nufotografuotas besimaudantis su draugija Pamaskvyje esančiame Bezdonojės ežere. Prokuratūra V.Romanovui skyrė suėmimą.

* Jei bankininkas grįžtų į Lietuvą ir sutiktų bendradarbiauti su teisėsaugos pareigūnais, prokuratūra svarstytų galimybę pakeisti kardomąją priemonę. Anksčiau V.Romanovas buvo prašęs palikti jį laisvėje už milijono litų užstatą.

* Siekiant, kad finansinių aferų kaltininkai nors iš dalies padengtų šią sumą, areštuotas visas Lietuvoje esantis V.Romanovo ir jo sesers O.Gončiaruk turtas.

* Laikinas teisių apribojimas paskirtas ir turtui, kurį prieš pabėgdamas V.Romanovas spėjo parduoti – jo namams Kaune ir Neringoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.