Kaip Vaigauskas išsiuntė Šliužą žiemą žibučių

Šeštadienio popietę, žiūrėdamas tiesioginę transliaciją iš Vyriausiosios Rinkimų Komisijos posėdžio, kuriame turėjo būti sprendžiama, ar vyks referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams ir būsimų referendumų inicijavimo palengvinimo, ne iškart supratau, kaip subtiliai jos pirmininkas Zenonas Vaigauskas ir kiti komisijos nariai iškėlė referendumo sumanytojams neįgyvendinamas sąlygas, kurių jie nė neketina skųsti teismui.

Daugiau nuotraukų (1)

Romas Sadauskas-Kvietkevičius

2013-12-15 18:19, atnaujinta 2018-02-19 19:52

Dar daugiau – jaučiasi kone laimėję ir radę Komisijoje bendraminčių bei talkininkų.

Referendumo iniciatoriui Pranciškui Šliužui daugiausiai talkinę renkant parašus tautininkai penktadienį skelbė, kad pradės protesto akcijas, jeigu Vyriausioji Rinkimų komisija paskelbtų, kad referendumo nebus. Ir ne tik mitinguos. Lietuvių tautinės jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka grasino nesitraukti ir kovoti „iki galo“.

„Šis mitingas – tai pirmas, taikus įspėjimas. Mes negrasiname, mes tiesiog teigiame, kad mes ne avių banda, mes Tauta. Tauta – vienintelis tikrasis Lietuvos valdovas ir jos privalu atsiklausti ir jos valiai privalu paklusti“, – sako J.Panka.

„Negrasinimai“ suveikė. Šeštadienį atrodė, tarsi VRK nariai ir ypač jos pirmininkas Z.Vaigauskas kuo nuoširdžiausiai stengėsi padėti referendumo iniciatoriams įvykdyti visus įstatymų reikalavimus. Komisijos posėdyje dalyvavęs P.Šliužas ir ne dienom bet valandom radikalėjantis signataras Zigmas Vaišvila tokį jauką prarijo nė nemirktelėję.

Atitinkančių reikalavimus parašų VRK priskaičiavo 292 200 – beveik 8 tūkstančiais mažiau, negu reikia norint surengti referendumą. Bet, užuot paskelbusi, jog referendumo įstatymo sąlygos neįvykdytos, pasinaudojo galimybe suteikti iniciatoriams „antrą šansą“, tarsi lošimo namų krupjė visus grynuosius prapylusiam klientui pasiūlytų SMS kreditą.

P.Šliužas netgi ne iš karto suprato, kad jo komandai per 15 dienų teks ne šiaip surinkti trūkstamus 8 000 parašų, bet surasti tuos pačius jau kartą neteisingai pasirašiusius žmones ir iš naujo paimti jų parašą su visais reikiamais rekvizitais. Mano supratimu, gudrus senas lapinas Z.Vaigauskas išsiuntė P.Šliužą žiemą žibučių, o tas dar padėkojo, jog ne „ant trijų raidžių“, kaip sakytų mūsų rytiniai kaimynai, siunčia.

Tautininkams, frontininkams ir kitiems protestuoti dėl parašų atmetimo ketinusiems P.Šliužo talkininkams dabar nebus laiko įgyvendinti savo grasinimus, nes teks dirbti kone detektyvinį darbą.

Dar neaišku, ar J.Panka, net ir nujausdamas klastą, tokiu metu pasiruošęs konfliktuoti su P.Šliužu ir jį remiančiais žaliaisiais Ramūno Karbauskio valstiečiais. Susirieję tarpusavyje referendumo jie tikrai nesurengtų.

„Galimybė įgyvendinti šią užduoti yra tokia pati kaip pasakos Pelenei sunešioti geležines kurpaites per vieną naktį,“- šeštadienį kalbėjo Lietuvių tautinės jaunimo sąjungos pirmininkas.

Neradę namie kelių šimtų žmonių, parašų rinkėjai bus priversti patys pripažinti, kad nesugebėjo pasinaudoti „antruoju šansu“. VRK liks visiems gera, o pradėjęs formuotis nacionalistų ir stambiųjų žemvaldžių blokas susiries prieš pat Europos Parlamento ir Prezidento rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.