Prie Seimo - protestas prieš žemės pardavimą užsieniečiams

Nors Vyriausioji rinkimų

Į mitingą susirinko apie porą šimtų žmonių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į mitingą susirinko apie porą šimtų žmonių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-12-15 14:03, atnaujinta 2018-02-19 19:58

Į mitingą susirinko apie porą šimtų žmonių. Jie laikė plakatus su užrašais: „Referendumas - tautos valia“, „Lietuvos žemė priklauso tautai, o ne užsienio spekuliantams“ ir kitus.

Tautininkų sąjunga reiškė nusivylimą VRK sprendimu ir neatmetė galimybės, kad dalis sprendimų bus skundžiama teismui.

„Mes nenorime, kad VRK ar dar kažkokie valdininkai tyčiotųsi iš tautos valios. Vakarykštis sprendimas būtų juokingas, jei nebūtų graudus. Iš mūsų pareikalavo 11 tūkst. parašų ištaisyti, bet kaip tai padaryti nepaaiškino - išbraukė daugiau nei 30 tūkst. (parašų - ELTA)“, - sakė J.Panka.

Tautininkų sąjungos vadovo įsitikinimu, vertinant, kurie parašai gali būti įskaityti, VRK padarė klaidų.

„Pavyzdžiui, išbraukti emigravę piliečiai todėl, kad jų adresas nurodytas Anglijoje arba Airijoje. Masiškai išbraukti neįgaliųjų parašai, tarsi neįgalieji neturėtų pilietinės teisės pasirašyti“, - piktinosi J.Panka.

Į mitingą organizatorių kvietimu atėjo ir iniciatyvinės grupės koordinatorius Pranciškus Šliužas.

„Atėjau, nes prašė ateiti mitingo organizatoriai. Būtų negražu iniciatyvinės grupės vadovui nedalyvauti. Šis renginys yra truputį padrąsinantis, parodantis, kad problema išlieka, kad turime ruoštis dar labai rimtam darbui, negalima paleisti vadelių. Nors aš esu prieš - ne mitingais mes turėtume grįsti savo veiksmus, o kantriu įtemptu darbu ir bandyti teisinius būdus, nors daug kas iš mūsų abejoja, ar galima tikėti Lietuvos teismais“, - kalbėjo P.Šliužas.

Iniciatyvinės grupės vadovas VRK sprendimą vadino kompromisiniu, kad „ir valdžiai įtiktų, ir mes nepradėtume maištauti“.

Šeštadienį posėdžiavusi VRK savo sprendimus grindė galiojančiais teisės aktais. O jie nurodo, kad referendumas gali būti inicijuojamas, kai surenkama 300 tūkst. parašų, atitinkančių įstatymų reikalavimus.

VRK taip pat konstatavo, kad, ištaisius didžiąją dalį parašų rinkimo metu padarytų neesminių klaidų, būtų galima prognozuoti, kad jų skaičius būtų didesnis nei 300 tūkst. Referendumo iniciatoriai VRK buvo pateikę per 320 tūkst. piliečių parašų. Bet juos patikrinus nustatyta, kad reikalavimus atitinka 292 tūkst. 200 parašų.

VRK posėdyje šeštadienį neesminiais ir taisytinais pripažino pažeidimus renkant parašus, kuomet pasirašiusiojo pavardė ir vardas neįskaitomi (tokių parašų yra 1434), kuomet dokumento numeris netinkamas ar nėra nurodytas (tokių pažeidimų 2417), kuomet nurodyta nepilna gimimo data ar jos nėra (587 pažeidimai), gyvenamoji vieta nenurodyta ar netinkamai nurodyta (5114 pažeidimų), ar pasirašius už neįgalų asmenį (929 pažeidimai).

Naujų parašų referendumo iniciatoriai rinkti negalės, tačiau galės ištaisyti neesminius trūkumus. Tam jiems suteiktas penkiolikos dienų terminas, kuris prasidės sausio 6 dieną.

Leisti parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams Lietuva įsipareigojo įsijungimo į Europos Sąjungą metu pasirašydama stojimo sutartį. Toje sutartyje buvo numatytas septynerių metų pereinamasis laikotarpis, leidęs draudimą taikyti iki 2011 metų gegužės. Vėliau Lietuva pasiekė sutarimą su Europos Komisija dėl draudimo pratęsimo iki 2014 metų gegužės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.