Apnuodytas teismo pastatas tapo vaiduokliu

Nukentėjusiųjų sąraše – jau daugiau kaip 100 žmonių. Tai lygiai prieš metus Ukmergės teisme rasto didelio kiekio gyvsidabrio poveikio pasekmės. Į sienas įsigėrusių nuodingų garų koncentracija leistinas normas viršijo tūkstančius kartus, rašo „Lietuvos rytas“.

Iš Ukmergės teismo pastato buvo išgabenta apie 10 tonų įvairių atliekų.<br>D.Zimblienės nuotr.
Iš Ukmergės teismo pastato buvo išgabenta apie 10 tonų įvairių atliekų.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2013-12-16 06:29, atnaujinta 2018-02-19 19:47

„Nesiruošiame kaip nors paminėti šių metinių. Nedeginsime prie to nelemto pastato žvakučių“, – atsiduso Ukmergės apylinkės teismo pirmininko pareigas laikinai einanti Edita Zarembienė.

Šiame teisme nuo praėjusių metų gruodžio iki šių metų kovo per kelis kartus buvo surinkta beveik trys kilogramai gyvsidabrio.

Daugiau nei 690 kvadratinių metrų ploto 1786 metais statytas pastatas, kuriame jau nuo XIX amžiaus pradžios buvo įsikūręs teismas, šiuo metu visiškai tuščias.

26 apylinkės teismo darbuotojai dabar dirba Ukmergės rajono policijos komisariate. Jie jaučiasi saugūs, o šiomis dienomis turėtų sulaukti ir papildomos dalies pašalpų – maždaug po 2,6 tūkstančio litų sveikatai stiprinti.

Teisėjų tarybos sprendimu visiems iki 2012 metų gruodžio 18-osios užterštame pastate dirbusiems asmenims buvo skirta po 5 tūkstančius litų.

„Tai yra darbdavio pašalpa, o ne sveikatai padarytos žalos atlyginimas“, – pabrėžė E.Zarembienė.

Teismo vadovės teigimu, kiekvienam darbuotojui šios žalos mastas oficialiai dar nėra nustatytas.

Pirmosios Ukmergėje dirbančius ir gyvsidabriu apsinuodijusius advokatus bei prokurorus materialiai parėmė ir šalies advokatūra bei Generalinė prokuratūra.

Lėtinis apsinuodijimas gyvsidabriu jau nustatytas ir gydymas paskirtas didžiąją darbo laiko dalį teismo pastate praleidusiems daugiau nei 40 teismo, advokatų kontorų ir prokuratūros darbuotojams.

Visi jie baudžiamojoje byloje yra pripažinti nukentėjusiaisiais.

Tiriamas kaip itin sunkus nusikaltimas

* Ikiteisminį tyrimą dėl Ukmergės teisme rasto gyvsidabrio Generalinės prokuratūros sprendimu nuo šių metų liepos 22 dienos atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB).

* Pirmiausia tyrimas buvo pradėtas dėl neteisėto disponavimo stipriai veikiančiomis ar nuodingomis medžiagomis, jį vykdė Ukmergės rajono ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

* Vėliau Generalinė prokuratūra perkvalifikavo Baudžiamojo kodekso straipsnį ir dabar įvykis tiriamas kaip itin sunkus nusikaltimas – teroro aktas.

* LKPB sudaryta nauja tyrimo grupė, o tyrimą kontroliuoja Generalinės prokuratūros prokurorė N.Frolova.

* „Toliau tikrinamos kelios versijos, kaip gyvsidabris atsirado teismo pastate. Šis ikiteisminis tyrimas unikalus tuo, kad yra tiriama nusikalstama veika, susijusi su specifine medžiaga“, – sakė LKPB atstovė J.Zuj.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.