Kauniečiui nerimą kelią „Akropolio“ balkonai

Po tragedijos Rygoje, kai prekybos centro „Maxima“ griūtis nusinešė 54 žmonių gyvybes, susirūpinta ir Lietuvos prekybos centrų būkle. Nemažai jų buvo suręsti skubant, o tokių statybų defektai paaiškėja tik vėliau.

Metalinės balkonų konstrukcijos juosia visą daugiauaukštę automobilių stovėjimo aikštelę.<br>N.Povilaičio nuotr.
Metalinės balkonų konstrukcijos juosia visą daugiauaukštę automobilių stovėjimo aikštelę.<br>N.Povilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Dec 16, 2013, 6:14 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:47 PM

Vienas tokių statybų pavyzdžių – Kauno „Akropolis“. Šį prekybos ir pramogų centrą nusipirkus Vokietijos bendrovei „Deka Immobilien GmbH“ apsižiūrėta, jog daugiaaukštė automobilių stovėjimo aikštelė pastatyta nevykusiai – milžiniška konstrukcija krypsta į Nemuno salos pusę.

Teko skubiai imtis remonto, nemokšiškai suręstas ir svyrantis statinys, „Akropolio“ valdytojų teigimu, stabilizuotas. Darbai kainavo kiek daugiau nei 1,5 milijono litų. Tikriausiai dėl gresiančio realaus pavojaus, nuolatos prižiūrima stovėjimo aikštelės būklė. Dėl padaryto broko „Akropolio“ stovėjimo aikštelės statytojams bei projektuotojams tenka aiškintis teismuose.

Bijo, kad grius balkonai

Į lrytas.lt kreipėsi eiliniu kauniečiu prisistatęs Artūras Budreika. Jis įsitikinęs – ištaisyti toli gražu ne visi daugiaaukštės stovėjimo aikštelės defektai.

Vyras nerimauja, jog stovėjimo aikštelę juosiantys metaliniai balkonai pritvirtinti labai silpnai, o juose susitelkus žmonių miniai – gali įvykti baisi tragedija.

„Nesiekiu kažkam sugadinti verslo, šiuo metu prasidėjusios kalėdinės prekybos. Tik noriu atkreipti dėmesį į trūkumus, kuriuos pastebėjau“, - sakė A.Budreika.

Pasak skaitytojo, dar 2009 metais jis pastebėjo, jog metalinės balkonų konstrukcijos pritvirtintos jo nuomone labai nepatikimai, vos keliais varžtais, apskaičiuotos atlaikyti savo, tačiau ne ant jų bet kada susitelkti galinčių žmonių svorį.

Apie tai A.Budreika informavo ir Aplinkos apsaugos ministeriją, kaip statybos sektorių kontroliuojančią instituciją, ir Kauno savivaldybės vadovus.

Minios sankaupa būtų lemtinga?

Daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę juosiančių balkonų projektą A.Budreika vadina inžinerine nesąmone.

„Visa konstrukcija laikosi tik ant keleto metalinių (jau vargstančių) prie kolonų pritvirtintų raunamųjų taškų. Raunamasis taškas keturiais varžtais pritvirtintas prie gelžbetoninės kolonos prisukta metalo plokšte, prie kurios privirinta pagrindinė sija. Tad, nutrūkus bent vieno raunamojo taško varžtams arba minėtajam privirinimui, prasidėtų grandininė reakcija, nutraukianti likusius raunamuosius taškus. Tada iš aukštybių nukristų pats balkonas su visais jame esančiais žmonėmis“, - tiek Aplinkos apsaugos ministerijai, tiek Kauno savivaldybei rašė A.Budreika.

„Akropolio“ balkonų saugumu susirūpinęs kaunietis pripažino su nerimu laukiantis Naujųjų metų sutikimo, kai į daugiaaukštę aikštelę stebėti fejerverkų susirenka minios žmonių.

„Mažai tikėtina, kad tie keturi varžtai bei suvirinimas atlaikytų skanduojančią ir ritmingai linguojančią, rezonuojančiai tūpčiojančią žmonių minią. Balkonui nukritus kartu su tūkstantine minia ištiktų klaiki katastrofa, o visa tai tik laiko klausimas!“ - baiminasi kaunietis.

Netiki, kad brokas ištaisytas

A.Budreika tais pačiais 2009 metais gavo statybos inspekcijos atsakymą, jog viskas tvarkoje. „Akropolio“ projektų vadovas, architektas A.Kančas statybų prievaizdams nurodė, kad „suprojektuota konstrukcija yra patikima ir gali būti eksploatuojama pagal paskirtį – praėjimo takai (balkonai).“

Projekto dalies vadovas, inžinierius-konstruktorius D.Miliauskas nurodė, jog „įdėtinės detalės sukonstruotos su pakankama atsarga.“

Kaunietis įsitikinęs, kad jam atsakymą, jog stovėjimo aikštelės balkonai suprojektuoti ir pastatyti tinkamai atsiuntę statybų inspektoriai atliko tik dokumentų ekspertizę, tačiau nesilankė vietoje.

„Tvarkant stovėjimo aikštelės konstrukcijas, darbininkai virino ir balkonų atramas. Tačiau esminių darbų neatliko, tik dažais apipurškė trūkinėti pradėjusias konstrukcijų dalis, taip užmaskavo broką“, - sakė A.Budreika.

„Pavojus žmonėms negresia

Kauno pramogų ir prekybos centro „Akropolis“ valdytojas Sigitas Jautakis lrytas.lt tikino, jog nevykusiai pastatytos automobilių stovėjimo aikštelės defektai jau ištaisyti, statinio būklė nuolatos stebima, todėl joks pavojus žmonėms negresia.

„Pastebėjus defektus buvo atlikta visos stovėjimo aikštelės, laikančiųjų medžiagų, paviršių ekspertizė. Viską, ką reikėjo papildomai padaryti, mes padarėme. Be to atliekamas nuolatinis monitoringas, situacija stebima. Todėl kategoriškai nesutinku su svarstymais, kad balkonai laikosi ant kelių varžtų. Bet kas bet ką gali surašyti ar sugalvoti, su tokiais argumentais negaliu ginčytis“, - sakė S.Jautakis.

Sunerimusiam kauniečiui „Akropolio“ valdytojas pasiūlė kreiptis į prekybos centro administraciją, pažadėjo, kad bus suteikta visa informacija.

„Galbūt tai žmogaus privati nuomonė, tačiau nors pastaruoju metu visi šį klausimą užaštrinę, jis neturi jokio pagrindo. Juk projektuojant stovėjimo aikštelę iš karto numatyta bei įvertinta, kad ši aikštelė turės tarnauti ne tik „Akropolio“ lankytojams“ bei ir šalia vykstantiems renginiams.

Projektuojant įvertinta, kad čia gali plūstelti tūkstantinė žmonių minia, konstrukcijos apskaičiuotos pakankamai dideliam žmonių skaičiui. Esame visiškai ramūs, kad reikalavimai atitinka aukščiausius standartus, eliminuoti visi rizikos faktoriai“, - sakė Kauno „Akropolio“ valdytojas S.Jautakis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.